Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u meer informatie over het inbrengen van de JJ katheter. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

JJ katheter

Uw uroloog gaat een JJ katheter in uw nier(en) inbrengen om uw urineleider(s) open te houden, zodat de urine zonder belemmering van de nier naar de blaas kan afvloeien. U heeft nu een afspraak gekregen om via een cystoscopie (blaasonderzoek) de JJ katheter te laten inbrengen. De behandeling vindt plaats op de polikliniek Urologie, route 23 in Goes.

De dag van de behandeling

Voorbereiding

Het is belangrijk van te voren aan uw uroloog te melden:

  • Als u onder controle bij de trombosedienst staat of u slikt regelmatig Marcoumar, Sintrom, Plavix, Persantin, Ascal, Aspirine of sinaspril.
  • Direct na de ingreep moet u navragen bij uw uroloog wanneer u weer met bovenstaande medicijnen mag starten.

Het inbrengen van de JJ katheter

Het blaasonderzoek wordt door middel van de cystoscoop (een blaas kijkinstrument) uitgevoerd. De verpleegkundige vraagt u eerst leeg te plassen op de wc. U moet uw kleding van uw onderlichaam uitdoen voor het onderzoek. Vervolgens wordt u gevraagd in de cystoscopiekamer op een speciale onderzoeksstoel plaats te nemen. De verpleegkundige maakt de omgeving van de plasbuis schoon, daarna wordt uw onderlichaam afgedekt met steriele doeken. De uroloog brengt de cystoscoop via de opening van de plasbuis in de blaas. Met dit instrument wordt uw blaas met water gevuld waardoor de blaas tot ontplooiing wordt gebracht. Als de blaas goed gevuld is, en de nieropening gelokaliseerd, wordt voorzichtig de JJ katheter in de nier opgeschoven tot in het nierbekken. De JJ katheter blijft in de nier zitten, omdat na het inbrengen de JJ katheter krult. Door de krul kan de JJ katheter niet uit de nier zakken. Als de JJ katheter is geplaatst gaat u naar de radiologie. Daar wordt een doorlichting gemaakt om te controleren of de JJ katheter goed is ingebracht. Soms wordt er nog een katheter in de plasbuis achter gelaten, dit zorgt ervoor dat de urine vanzelf afloopt. Daarna gaat u naar de verpleegafdeling, of mag u terug naar de thuissituatie afhankelijk van de afspraak die u met uw uroloog hierover heeft gemaakt.

Duur van het inbrengen JJ katheter
Het inbrengen van de katheter duurt ongeveer een half uur.

Na de behandeling

Advies
Drink anderhalve tot twee liter per dag. Na het inbrengen van de katheter kunt u een branderig gevoel hebben wat soms gepaard gaat met wat bloedverlies. Dit wordt veroorzaakt door irritatie van de blaas en de plasbuis. Door veel te drinken gaat dit gevoel snel weg.

Belangrijk
U neemt contact op, als u:

  • koorts boven de 38.5 °C graden heeft
  • last krijgt van heftige koliekpijn

Controle
U krijgt een afspraak mee voor controle bij uw behandeld uroloog op de polikliniek.

Wat moet u doen bij problemen
Als u aanhoudende pijn of koorts heeft, neem dan contact op met de polikliniek Urologie, via de Afspraakcentrale. In spoedeisende gevallen kunt u ’s avonds en in het weekend contact opnemen via de receptie van het ziekenhuis telefoonnummer  088 125 00 00 of de huisartsenpost in uw regio.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Urologie via 088 125 00 00. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.