Infiltratie nervus occipitalis
De nervus occipitalis is een achterhoofd zenuw. Deze zenuw loopt aan beide kanten van het achterhoofd. Chronische irritatie of beschadiging van deze zenuw(en) kan hoofdpijnklachten veroorzaken. Het klachtenpatroon van een geïrriteerde achterhoofd zenuw bestaat uit een stekende of drukkende pijn vanuit de nek met uitstraling over de schedel. Soms wordt de pijn tot achter de ogen gevoeld. De pijn kan lijken op migraine of spanningshoofdpijn.
De dag van de behandeling
Op de dag van de behandeling meldt u zich bij de PKOK. Hier geeft u de toestemmingsverklaring af (als u deze via de post heeft ontvangen).
Voorbereiding
U hoeft thuis geen specifieke voorbereidingen treffen, tenzij uw pijnarts anders aangeeft. In principe mag u gewoon eten en drinken en uw medicatie innemen. Houd wel rekening met de onderstaande zaken:
- Als u ziek bent op de dag van de behandeling, kunt u het beste contact opnemen met het polikliniek Pijngeneeskunde.
- Heeft u een allergie voor jodium of andere ontsmettingsmiddelen, pleisters, contrast- of verdovingsmiddelen? Meldt dit dan voor de start van de behandeling.
- Gebruikt u bloedverdunners zoals Plavix®, Marcoumar®, Sintrom® of Ticlid®? Overleg met uw pijnarts of u hiermee moet stoppen voordat u behandeld wordt. Na de behandeling kunt u weer met de bloedverdunners doorgaan.
- Gebruikt u antibiotica? Geef dit dan alstublieft voorafgaand aan de behandeling door aan uw pijnarts.
- Bent u zwanger of bestaat de kans daartoe? Meld dit dan voor de start van de behandeling.
- Op de dag van uw behandeling mag u niet actief deelnemen aan het verkeer. Zorg daarom voor een begeleider die u na de behandeling naar huis kan begeleiden.
De behandeling
Behandeling pulsed radiofrequenty
Bij een behandeling met pulsed radiofrequency worden in pulsritme elektrische stroompjes gegeven. Bij deze techniek wordt de temperatuur van de naald maximaal 42 ⁰C. Als reactie op de stroom verandert de zenuw van gedrag en verdwijnt in veel gevallen de (hinderlijke, chronische) pijn, Wel behouden de zenuwen hun eigenlijke functie. Ze kunnen u bijvoorbeeld nog wel een ‘waarschuwing’ geven.
Tijdens de behandeling wordt de huid plaatselijk verdoofd, waarna de anesthesioloog of pijnarts de naald inbrengt. Met elektrische stroompjes zoekt hij de zenuw op. U voelt hierbij een prikkelend gevoel. Als u dit voelt, moet u dit tegen de behandelend pijnspecialist zeggen en niet wachten tot dit gevoel pijnlijk wordt. Eventueel worden nog corticosteroïden toegediend. De behandeling duurt in totaal zo’n tien tot twintig minuten.
Injectie corticosteroïden
U zit rechtop met uw hoofd iets voorovergebogen en uw kin op de borst, tenzij de arts anders aangeeft. U krijgt de injectie aan de kant van de pijnklachten. De anesthesioloog of pijnarts dient lokaal het verdovingsmiddel en een ontstekingsremmend middel corticosteroïden) toe.
Na de behandeling
Na de behandeling gaat u naar de aftercare. U mag iets meenemen ter ontspanning zoals een (puzzel)boek of muziek. De duur van uw verblijf is hier maximaal één uur.
Resultaat
Het beste resultaat van de behandeling zien we na twee weken.
Complicaties en bijwerkingen
- Na een zenuwinjectie kan napijn optreden. Deze pijn houdt ongeveer een week aan en verdwijnt vanzelf.
- Na toediening van corticosteroïden kunnen patiënten met suikerziekte soms merken dat hun bloedsuikers enkele dagen na de behandeling wat verhoogd zijn. Pas uw behandeling hieraan aan, eventueel in overleg met uw huisarts of diabetesverpleegkundige.
- Na toediening van corticosteroïden (ontstekingsremmers) kunnen zowel mannen als vrouwen last krijgen van opvliegers en een rood, warm gezicht. Bij vrouwen kan de menstruatie korte tijd verstoord raken.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar het Centrum van Pijngeneeskunde via 088 125 48 18. Dit kan van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 11.00 uur en van 13.00 uur tot 16.00 uur.
Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.
Informatie over uw afspraak
In te vullen door behandelaar
Wel/niet stoppen met bloedverdunners:
O Ja, stoppen met de bloedverdunners ……… dagen vóór de behandel datum.
O Nee, er hoeft niet gestopt te worden.
O Niet van toepassing.