Een insulinepomp kan een uitkomst zijn wanneer u insuline gebruikt. Een pomp geeft voortdurend kleine hoeveelheden insuline af. Uw bloedglucosewaarde blijft daardoor vaak stabieler dan bij insuline spuiten. Of het iets voor u is, verschilt van persoon tot persoon.
Insulinepomptherapie
Een insulinepomp is een apparaatje dat in kleine hoeveelheden insuline afgeeft aan het lichaam. De pomp zit vast aan het lichaam via een kunststof naaldje (canule). Sommige pompen zijn draadloos en andere pompen hebben een slangetje.
Met de insulinepomp kan over het algemeen een betere bloedglucoseregeling bereikt worden dan met spuiten. De pomp doet het helaas nog niet vanzelf. Het is belangrijk u goed in te lezen, te laten informeren en voorbereiden bij het maken van een keuze.
Om te kunnen starten met insulinepomptherapie worden er een aantal voorwaarden gesteld. Zo verwachten wij onder andere dat u dagelijks meerdere keren uw glucosewaarde meet, koolhydraten kan tellen, in staat bent om zelfstandig uw pomp te bedienen en deze via een computer kan uitlezen.
Werking insulinepomp
De insulinepomp geeft automatisch continu kortwerkende insuline af. Dat noemen we de basale insuline. Als u insuline spuit, dan is deze basale insuline te vergelijken met de langwerkende insuline die u één keer per dag spuit. Voordeel is dat de basale insuline op verschillende momenten van de dag aangepast kan worden naar behoefte. Wanneer u in aanmerking komt voor continue glucose monitoring (CGM) kunnen sommige pompen hiermee gekoppeld worden. Hierdoor wordt de basale insuline op geleide van uw bloedsuiker en een algoritme aangepast door de pomp zelf. Hierdoor is de bloedglucosewaarde beter te reguleren bij een pomp dan bij het spuiten van insuline.
Bij iedere maaltijd hebt u meer insuline nodig dan er basaal wordt afgegeven. Deze ‘extra’ insuline wordt een bolus genoemd. Uw insulinepomp helpt bij de berekening van de hoeveelheid van uw bolus insuline.
Voor- en nadelen van pomptherapie
Voordelen van pomptherapie
- U hoeft geen insuline te spuiten. U moet wel om de 3 tot 7 dagende canule verwisselen.
- U hebt uw insuline altijd bij u.
- Minder kans op lipodystrofieën (harde, dikke spuitplaatsen).
- U kunt de hoeveelheid insuline nauwkeurig en per uur instellen. Of deze wordt door middel van een CGM automatisch aangepast. Zo bootst u de natuurlijke werking van de alvleesklier zo goed mogelijk na.
- U bent minder gebonden aan het eten in een vast patroon.
- De boluscalculator in de insulinepomp berekent precies de hoeveelheid af te geven insuline voor het aantal ingegeven koolhydraten.
- U krijgt meer vrijheid omdat u de insuline gemakkelijker kunt aanpassen aan uw activiteiten bijv. bij sporten, ziekte of vakantie.
- Uw bloedglucosewaarde is stabieler, hierdoor voelt u zich waarschijnlijk prettiger.
Nadelen van pomptherapie
- De pomp is zichtbaar bij strakke kleding.
- De pomp zit 24 uur per dag aan het lichaam vast.
- Het pompalarm zal af en toe afgaan, dit kan als storend ervaren worden.
- Pleisters kunnen huidproblemen geven.
- Er moeten altijd reserveonderdelen op voorraad zijn zoals een batterij en een extra canule.
- Eerste weken van start kunnen vermoeiend zijn doordat waarden nog kunnen schommelen.
Soorten pompen
Er zijn veel verschillende soorten pompen beschikbaar in Nederland. Als diabetespoli binnen het Adrz werken wij niet met alle pompen. De pompen waar wij voornamelijk mee werken zijn:
- Minimed 740G en 780G (Medtronic)
- Omnipod (Insulet)
- Mylife Ypsopump (Ypsomed)
- Tandem T:slim X2 (VitalAire)
Mocht uw voorkeur uitgaan naar een andere pomp, bespreek dit dan met uw diabetesverpleegkundige en vraag naar de behandelmogelijkheden met de gewenste pomp.
Meer informatie over de soorten pompen kunt u terugvinden via bosman.com/diabetes .
Interesse in pomptherapie?
Overleg met uw behandelaar of diabetesverpleegkundige als u interesse hebt in pomptherapie. Samen bespreekt u wat u met de pomp wilt bereiken (bijvoorbeeld minder hypo’s of betere waarden) en hoe u dit wil aanpakken. De pomp biedt meer functies dan een pen. Uw behandelaar zal van u vragen om deze te begrijpen en ook te gaan benutten om uw doel te behalen.
Handige informatie
Om een idee te krijgen of en welke pomp bij u past, wat de voor- en nadelen van elk merk zijn en wat nu het verschil is tussen pen- en pomptherapie, kan u onderstaande bronnen raadplegen voor meer informatie:
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Interne Geneeskunde via 088 125 00 00 (maandag t/m vrijdag van 8.00 uur tot 13.00 uur). Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.