Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u meer informatie over jodiumtherapie van de schildklier met ziekenhuisopname. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Zoals met u is afgesproken wordt u binnenkort opgenomen voor een behandeling met radioactief jodium voor uw schildklieraandoening. Enige dagen voor u opgenomen wordt, komt u twee keer naar afdeling Nucleaire. Dan wordt onderzocht hoeveel jodium u tijdens de behandeling nodig heeft.

De dag van de behandeling

  • Als u voor de eerste keer naar Adrz komt, kunt u zich bij de receptie in de centrale hal laten inschrijven. Zorg dat u uw zorgpas en identiteitsbewijs (geldig paspoort, rijbewijs of ID-kaart) bij de hand heeft. Uw persoonlijke gegevens worden gevraagd.
  • Uw gegevens komen op stickers te staan. Deze stickers worden gebruikt om uw behandeling administratief te kunnen verwerken. Wij raden u daarom aan om een kwartier voor de afgesproken tijd aanwezig te zijn.
  • Bent u al ingeschreven maar zijn er veranderingen in uw gegevens, bijvoorbeeld nieuwe ziektekostenverzekeraar of een verhuizing, geef deze dan altijd door bij de receptie.
  • De identificatieplicht is ook dan van toepassing.
  • Meldt u zich vervolgens bij de afdeling Nucleaire geneeskunde in Goes, route 15.

Wat is radioactief jodium?

Vanwege een aandoening van uw schildklier wordt u behandeld met radioactief jodium. Jodium wordt opgenomen door de schildklier, maar niet door andere organen. Radioactief jodium kan de schildklier van binnenuit ‘bestralen’ en zo de aandoening van de schildklier bestrijden. Van deze bestraling merkt u niets. De stralingsdosis op de rest van uw lichaam is erg laag. Het duurt wel enige maanden, voordat u het effect van de bestraling van uw schildklier merkt.

Om andere mensen niet onnodig aan radioactief jodium bloot te stellen, wordt u na inname van het jodium, één of meerdere dagen (afhankelijk van de benodigde dosis) opgenomen in het ziekenhuis en verblijft u in een aparte kamer.

Voorbereiding

Voordat u opgenomen wordt en de behandeling krijgt, bent u een aantal keer bij uw arts geweest. Hij heeft met u over uw schildklieraandoening gesproken en een behandeling met radioactief jodium voorgesteld. Om de behandeling zo goed mogelijk uit te voeren wordt vooraf de dosis radioactief jodium bepaald die voor uw geval noodzakelijk is.

Zwangerschap en borstvoeding

Jodiumtherapie wordt tijdens de zwangerschap niet gegeven. Als u denkt dat u zwanger bent, meldt u dit aan uw behandelend arts of de nucleair geneeskundige.

Als u borstvoeding geeft, moet dit voor de toediening van het radioactief jodium worden afgebouwd. Na de toediening mag u het betreffende kind geen borstvoeding meer geven. U hoeft dan ook niet af te kolven.

Medicijnen

Medicijnen die u gebruikt voor de behandeling van uw schildklier mag u tijdelijk niet innemen.

Bij de oproep voor de jodiumtherapie krijgt u hierover meer informatie. Verder geldt:

Drie maanden  voor de behandeling:

  • geen röntgenonderzoek met contrastmiddelen (bijvoorbeeld CT met jodiumhoudende contrastvloeistof)
  • geen Kelptabletten gebruiken

Vier weken voor de behandeling:

  • geen homeopathische medicijnen waar jodium in zit
  • geen hoestdrank

Als u het medicijn Amiodaron of Cordarone gebruikt, moet u contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Andere medicatie die u thuis gebruikt mag u gebruiken.

Medicijnen tijdens uw opname

Neem u medicijnen mee naar het ziekenhuis. De medicijnen die u gewend bent in te nemen en voor zover deze niet gestaakt zijn tijdens de behandeling. Uw arts en de nucleair geneeskundige hebben dit met u besproken.

De behandeling

voorbereiding

In de week vóór de behandeling wordt de jodiumopname van uw schildklier bepaald. Hiervoor komt u op dinsdagmorgen nuchter op de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Nuchter zijn houdt in dat u de avond voor het bepalen van de jodiumopname vanaf 23.00 uur niet meer mag eten of drinken.

U krijgt op de afdeling een proefslokje radioactief jodium. Het hierbij gebruikte jodium is van een andere soort dan waarmee u wordt behandeld. Speciale maatregelen zijn dan nog niet nodig: u vormt geen gevaar voor uw omgeving. De volgende morgen worden er twee foto’s van uw schildklier gemaakt. Aan de hand van de foto’s wordt uitgerekend hoeveel jodium door uw schildklier is opgenomen en hoe groot uw schildklier is. Hieruit kan berekend hoe groot de dosis radioactief jodium is om uw schildklier te behandelen.

Tijdens dit onderzoek maakt u kennis met de nucleair geneeskundige die de behandeling met radioactief jodium op de afdeling geeft. Hij bespreekt het verloop van de behandeling nogmaals met u. Als het nodig is, kunnen in de week vóór de behandeling nog bloed‑ en urineonderzoeken worden gedaan.

De dag van de behandeling

Op de morgen van uw opname komt u nuchter naar het ziekenhuis.

U meldt zich om 09.15 uur bij de afdeling Opname van het ziekenhuis in Vlissingen. Vervolgens gaat u naar afdeling Q waar u wordt opgenomen. De verpleegkundige van de afdeling maakt u ‘wegwijs’ en loopt het instructielijstje met u door.

De behandeling wordt gegeven door de nucleair geneeskundige. Hij komt ‘s morgens bij u langs en neemt alles nog een keer met u door. Zo nodig onderzoekt hij u.

Als alles klaar is, krijgt u de dosis radioactief jodium. Deze dosis zit in een kleine capsule. U slikt de capsule door terwijl u een bekertje water drinkt. De capsule heeft geen smaak. U merkt er verder niets van. Vanaf dit moment zorgt u voor uzelf.

Na de behandeling

Na ongeveer een half uur mag u normaal eten en drinken. Roken is niet toegestaan. Het radioactieve jodium dat niet door de schildklier wordt opgenomen, wordt door veel drinken snel uitgescheiden. Veel drinken (en dus veel plassen) beïnvloedt de behandeling niet, maar vermindert de stralingsdosis op de rest van het lichaam. U mag de kamer niet verlaten.

Bezoek

Op de eerste dag van uw behandeling mag u geen bezoek ontvangen. Bij hoge uitzondering mag u tijdens uw verblijf een halfuur per dag bezoek ontvangen. Zwangeren en kinderen zijn niet toegestaan.

Inrichting van de kamer

Naast een bed, stoel en tafel heeft u uw eigen wasgelegenheid, douche en toilet.

Toilet

Uitscheiding van radioactief jodium, dat niet door de schildklier wordt opgenomen, verlaat het lichaam vrijwel geheel via urine. Het toilet geeft daarom de meeste kans op onbedoeld verspreiding van radioactief jodium.

Faciliteiten

In de kamer zijn een radio, cassetterecorder, cd-speler, televisie, videorecorder en telefoon aanwezig. Neem uw cd’s en dergelijke mee. Een puzzelboek, leesboek of tijdschrift kan een afwisseling zijn.

Uitleg over het gebruik van de video, televisie, cd-speler en casset­te­speler vindt u bij betreffende apparatuur. U kunt rechtstreeks bellen door eerst een 0 in te toetsen voor een buitenlijn. Wacht op de zoemtoon en toets vervolgens het nummer wat u wilt bellen. Mensen van buiten het ziekenhuis kunnen u recht­streeks bellen, 0118 42 58 00.

Als u vragen heeft kunt u door middel van het oproepsysteem voor verpleegkundigen contact maken met een verpleegkundige. Een medewerker van de afdeling Nucleaire Geneeskunde komt dagelijks bij u meten hoe hoog het stralingsniveau van de schildklier is. Aan de hand van de metingen wordt gekeken of u naar huis kunt.

Na de behandeling

Wassen

U kunt uzelf wassen zoals u gewend bent. Om onbedoeld laten lopen van urine tijdens het douchen te voorkomen wordt u verzocht eerst naar het toilet te gaan voordat u onder de douche gaat.

Toilet

Gebruik het toilet altijd zittend, ook als u man bent!  Na gebruik van het toilet moet  u uw handen wassen.

Wegwerpslips

Tijdens uw verblijf draagt u wegwerpslips. Deze vindt u in de kast op uw kamer. De slips kunt u naar voorkeur wisselen. De gedragen slips gooit u in de afvalemmer met het afvalzakje dat in het toilet hangt. In het emmertje kunt u ook gebruikt damesverband doen.

De maaltijden

De verpleging brengt uw maaltijden. Na het eten plaatst u het dienblad op het karretje dat naast de deur van uw kamer staat. De verpleging haalt het daar weer op.

Vitamine C

Wanneer de arts van de Nucleaire Geneeskunde verwacht dat u meer dan twee keer voor een behandeling moet komen krijgt u tien vitamine C tabletten. Dit is om de straling op de speekselklieren te verminderen. Ieder uur, als u niet eet, zuigt u een tablet op.

Hoe lang moet u in het ziekenhuis blijven?

Meestal mag u de volgende dag naar huis. Een enkele keer is een verblijf van drie of vier dagen noodzakelijk. Het is niet altijd vooraf te bepalen wanneer u naar huis mag. Dit hangt af van de hoeveelheid radioactief jodium in de schildklier.

Tijdens uw opname wordt dagelijks gemeten hoeveel radioactief jodium er in uw schildklier zit. Aan de hand van de waarden wordt bepaald of u naar huis kunt. Deze verschillen zijn individueel bepaald en hebben geen samenhang met uw ziekte, uw gezondheidstoestand of het uiteindelijke resultaat van de behandeling.

Naar huis

Meestal mag u om 10.00 uur naar huis. U mag reizen op de manier die uw voorkeur heeft. Voordat u naar huis gaat worden er nog een aantal zaken met u besproken.

Medicijnen

Vrijwel altijd moet u de medicijnen weer innemen waarmee u vóór de behandeling gestopt bent.

Controle

U krijgt een afspraak voor een bezoek aan uw behandelend arts. Uw huisarts wordt op de hoogte gesteld van de behandeling.

Nazorg

Effecten van jodium-131

Het radioactieve jodium-131 wordt na toediening voor een groot deel opgenomen in de schildklier. De rest verlaat het lichaam met de urine. Het effect van de jodiumbehandeling op de schildklier duurt enkele maanden. Na ongeveer een half jaar is er geen effect meer. Het is mogelijk de behandeling meerdere malen te ondergaan.

Jodium-131 zendt twee soorten straling uit. De ene soort zorgt voor de vermindering van overmatige of ongewenste functie van schildkliercellen. De omgeving en ander weefsel in het lichaam ondervinden van deze straling nauwelijks schade. Daarnaast wordt straling uitgezonden die te vergelijken is met röntgenstraling. Ook mensen uit uw omgeving ontvangen deze straling. Om te voorkomen dat zij hier teveel van opvangen, moet u zich na de jodiumtherapie aan een aantal leefregels houden

Bijverschijnselen

Voor de behandeling van een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie) en voor schildklierverkleining is de hoeveelheid jodium altijd zo gering dat er weinig bijverschijnselen ontstaan. Ook niet bij patiënten die overgevoelig zijn voor jodium.

Normale leven

Thuis kunt u weer doorgaan met uw normale leven. U hoeft geen speciale maatregelen te nemen voor uw eigen verzorging. U merkt niets van de werking van het radioactieve jodium in uw schildklier.

Natuurlijk is het zo, dat het radioactieve jodium voor een deel nog in uw schildklier zit. Van daaruit bestraalt het de schildklier en de omgeving ervan.

Leefregels

Na behandeling met radioactief jodium kunt u andere personen in lichte mate aan straling blootstellen. Dit brengt geen direct gevaar met zich mee, maar de hoeveelheid straling moet altijd zo klein mogelijk zijn. Dit geldt voor iedereen en voor kleine kinderen in het bijzonder. U wordt daarom dringend geadviseerd om de hieronder vermelde gedragsregels één of twee weken zo goed mogelijk te volgen. De nucleair geneeskundige vertelt u hoe lang u de regels moet volgen.

De straling die mensen in uw omgeving ontvangen is dan acceptabel.

Algemeen

Uw huisgenoten moeten zoveel mogelijk afstand van u nemen, in ieder geval meer dan één meter. Bij langdurige aanwezigheid zoals bij televisie kijken of eten, liefst twee meter of meer.

Toilet

Om besmetting van de toiletruimte te voorkomen moeten ook mannen altijd zittend urineren. Gebruik altijd toiletpapier, ook na plassen. De handen moeten zo mogelijk op het toilet worden gewassen, dit om besmetting van deurknoppen te voorkomen.

Kinderen

Kinderen tot elf jaar zijn gevoeliger voor straling dan volwassenen. Daarom moet u direct lichamelijk contact vermijden en een zo groot mogelijke afstand tot kleine kinderen houden. Eventuele kinderen in uw huishouden moeten door een van uw huisgenoten worden verzorgd. Indien dit niet mogelijk is, moet u uw kinderen bij familie of vrienden onderbrengen.

Huisgenoten

Slaap op tenminste twee meter afstand van uw partner, bij voorkeur in aparte kamers. De bedden in de verschillende kamers mogen niet tegen dezelfde muur staan omdat de afstand tussen de bedden dan te klein is. Aangeraden wordt knuffelen en seks te beperken tot maximaal dertig minuten per dag.

Oudere partners

Bij partners van zestig jaar of ouder is de kans op stralingsschade zeer gering. Indien uw partner of huisgenoten deze leeftijd bereikt hebben, hoeft u zich niet zo streng te houden aan de maatregelen onder ‘algemeen’ en ‘huisgenoten’. Volg alleen de leefregels, die u zonder problemen kunt naleven. U hoeft dus niet met bedden te gaan schuiven. De maatregelen onder alle andere kopjes volgt u zoveel mogelijk op.

Bezoek

Bij kortdurend bezoek, bijvoorbeeld een avond of middag, hoeft u voor bezoek geen speciale maatregelen te nemen. Houd wel afstand en vermijd direct lichamelijk contact. Bezoek van/aan kleine kinderen en zwangere vrouwen wordt afgeraden.

Vervoer

In de eerste week mag u niet langer dan maximaal een uur per keer met het openbaar vervoer reizen. Bij vervoer per taxi moet u zo ver mogelijk van de chauffeur af gaan zitten. Reis niet meer dan twee uur met dezelfde taxichauffeur.

Bijeenkomsten

U kunt bioscoopbezoek en andere bijeenkomsten, waarbij u een paar uur naast of vlak bij iemand anders zit, beter vermijden.

Werk

U hoeft uw werk niet te verzuimen tenzij u werkzaam bent in het basisonderwijs of werkt met kinderen tot en met tien jaar mag dat niet. U moet dan één tot twee weken verzuimen. Ook op het werk moet u, zoals thuis, zoveel mogelijk afstand bewaren en bij het toiletgebruik regels in acht nemen. Als u twijfelt of u weer aan het werk kunt overleg dan met de nucleair geneeskundige die u in het ziekenhuis heeft behandeld.

Zwangerschap/kinderwens

De eerste zes maanden na behandeling met radioactief jodium wordt zwangerschap ontraden. Mannelijke patiënten wordt aangeraden om binnen zes maanden na behandeling geen kinderen te verwekken. Seksueel contact is deze zes maanden geen bezwaar.

Ziekenhuisopname

Bij een onverwachte ziekenhuisopname in de week na de jodiumtherapie moet de arts gewaarschuwd worden, die u in het ziekenhuis behandelt.

Uw afspraak in Goes (route 15)

________________dag ______________________ om  __________ uur

________________dag ______________________ om  __________ uur

________________dag ______________________ om  __________ uur

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar afdeling Nucleaire Geneeskunde via 088 125 52 91. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.