Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over Jodiumtherapie van de schildklier (poliklinisch). Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Zoals met u is afgesproken wordt u opgeroepen voor een behandeling met radioactief jodium voor uw schildklieraandoening. Enige dagen voor de behandeling komt u twee keer op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Hier wordt onderzocht hoeveel jodium u nodig heeft.

In het ziekenhuis

Als u voor de eerste keer naar Adrz komt, kunt u zich bij de receptie in de centrale hal laten inschrijven. Zorg dat u uw zorgpas en identiteitsbewijs (geldig paspoort, rijbewijs of ID-kaart) bij de hand heeft. Uw persoonlijke gegevens worden gevraagd.

Uw gegevens komen op stickers te staan. Deze stickers worden gebruikt om uw behandeling administratief te kunnen verwerken. Wij raden u daarom aan om een kwartier voor de afgesproken tijd aanwezig te zijn. Bent u al ingeschreven maar zijn er veranderingen in uw gegevens, bijvoorbeeld nieuwe ziektekostenverzekeraar of een verhuizing? Geef deze dan altijd door bij de receptie. De identificatieplicht is ook dan van toepassing. Na het aanmelden, meldt u zich bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde in Goes (route 15).

Wat is radioactief jodium?

Vanwege een aandoening van uw schildklier wordt u behandeld met radioactief jodium. Jodium wordt opgenomen door de schildklier, maar niet door andere organen. Radioactief jodium kan de schildklier van binnenuit ‘bestralen’ en zo de aandoening van de schildklier bestrijden. Van deze bestraling merkt u niets. De stralingsdosis op de rest van uw lichaam is erg laag. Het duurt wel enige maanden, voordat u het effect van de bestraling van uw schildklier merkt.

Voorbereiding voor het onderzoek

Uw behandelend arts heeft met u over uw schildklieraandoening gesproken en een behandeling met radioactief jodium voorgesteld. Om de behandeling zo goed mogelijk uit te voeren wordt vooraf de dosis radioactief jodium bepaald die voor uw geval noodzakelijk is.

Zwangerschap en borstvoeding

Jodiumtherapie wordt tijdens de zwangerschap niet gegeven. Als u denkt dat u zwanger bent, meldt u dit aan uw behandelend arts of de nucleair geneeskundige. Als u borstvoeding geeft, moet dit voor de toediening van het radioactief jodium worden afgebouwd. Na de toediening mag u het betreffende kind geen borstvoeding meer geven. U hoeft dan ook niet af te kolven.

Medicijngebruik

In de periode voor het onderzoek mag u bepaalde medicijnen niet gebruiken:

  • Drie maanden voor het onderzoek: geen röntgenonderzoek met contrastmiddelen (bijvoorbeeld CT met jodiumhoudende contrastvloeistof) en/of Kelptabletten gebruiken.
  • Vier weken voor het onderzoek: geen Thyrax gebruiken wanneer u alleen Thyrax gebruikt als schildkliermedicijn (monotherapie), geen hoestdrank en geen homeopathische middelen waar jodium in zit.
  • Vijf dagen voor het onderzoek: schildkliermedicijnen staken (zoals Strumazol, Thiamazol, Carbimazol, Thyrax en PropylThio-Uracel).

Gebruikt u bovenstaande medicijnen en is het onduidelijk wat u moet doen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Neem ook contact op als u het medicijn Amiodaron of Cordarone gebruikt.

Bepaling dosis radioactief jodium

In de week vóór de behandeling wordt de jodiumopname van uw schildklier bepaald. Hiervoor komt u op dinsdagmorgen nuchter na een licht ontbijt op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. U krijgt een capsule radioactief jodium. Het hierbij gebruikte jodium is van een andere soort dan waarmee u behandeld wordt. Speciale maatregelen zijn dan nog niet nodig; u vormt geen gevaar voor uw omgeving. De volgende dag worden er twee foto’s van uw schildklier gemaakt. Aan de hand van de foto’s wordt bepaald hoeveel jodium door uw schildklier is opgenomen en hoe groot uw schildklier is. Hieruit wordt berekend hoe groot de dosis radioactief jodium is om uw schildklier te behandelen. Tijdens het onderzoek maakt u kennis met de Nucleair geneeskundige die u de behandeling met radioactief jodium geeft. Hij bespreekt het verloop van de behandeling nogmaals met u. Als het nodig is, kunnen in de week vóór de behandeling nog bloed en urineonderzoeken gedaan worden.

De behandeling

Op de morgen van de behandeling komt u nuchter op het afgesproken tijdstip naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

De behandeling wordt gegeven door de nucleair geneeskundige. Hij neemt het verloop van de behandeling nog eens met u door. We vragen u de blaas leeg te plassen voordat we de behandeling starten. Hierna krijgt u de dosis radioactief jodium. Deze dosis bevindt zich in een kleine capsule. U slikt de capsule door, terwijl u een bekertje water drinkt. De capsule heeft geen smaak en u merkt verder niets. Wanneer de nucleair geneeskundige verwacht dat u meer dan twee keer voor een behandeling moet komen krijgt u, na iedere behandeling tien vitamine C-tabletten mee naar huis. Dit is om de straling op de speekselklieren te verminderen. Ieder uur, als u niet eet, zuigt u één tablet op.

Medicijnen

Na de inname van de capsule mag u de medicijnen weer innemen waarmee u vóór de behandeling bent gestopt.

Controle

Er wordt u gevraagd of er een controle afspraak bij uw behandelend specialist is gemaakt.

Bijwerkingen

Voor de behandeling van een te snelwerkende schildklier (hyperthyreoïdie) en voor schildklierverkleining is de hoeveelheid jodium altijd zo gering dat er weinig bijwerkingen te verwachten zijn. Ook niet wanneer u overgevoelig bent voor jodium.

Na de behandeling

Na de behandeling kunt u weer naar huis. Het radioactieve jodium-131 wordt na toediening voor een groot deel opgenomen in de schildklier. De rest verlaat het lichaam met de urine. Het effect van het jodium op de schildklier neemt langzaam af. Na ongeveer 6 maanden is er geen effect meer. Het is mogelijk de behandeling te herhalen. Wij raden u aan de eerste dag veel te drinken. Het radioactieve jodium, dat niet door de schildklier wordt opgenomen, wordt dan zo snel mogelijk uit geplast. Veel drinken (en dus veel plassen) beïnvloedt de behandeling niet, maar vermindert de stralingsdosis op de rest van het lichaam. U merkt niets van de werking van het radioactieve jodium in uw schildklier. Na behandeling met radioactief jodium kunt u andere personen in lichte mate aan straling blootstellen. Dit brengt geen direct gevaar met zich mee, maar de hoeveelheid straling moet altijd zo klein mogelijk zijn. Dit geldt voor iedereen en voor kleine kinderen in het bijzonder. U wordt daarom dringend geadviseerd om de hieronder vermelde leefregels zo goed mogelijk te volgen. De straling die mensen in uw omgeving ontvangen is dan acceptabel. Wanneer u binnen vier maanden na uw behandeling gaat vliegen kan het zijn dat u een vliegbrief nodig heeft. Dit is een verklaring dat ze bij u lichte radioactieve straling kunnen meten op het vliegveld en dat dit niet schadelijk is voor anderen. Wanneer dit het geval is kunt u dit aangeven bij de Nucleair geneeskundige. Hij zal dan nagaan of dit voor u noodzakelijk is.

Nazorg

(gedurende 1 week, indien korter/langer, dan wordt dit vermeld)

Huisgenoten

Uw huisgenoten moeten zoveel mogelijk afstand van u nemen, in ieder geval meer dan één meter. Bij langdurige activiteiten (langer dan één uur) zoals televisiekijken, eten o.i.d. liefst twee meter of meer.

Toiletgebruik (gedurende drie dagen)

Indien mogelijk gebruikt u een apart toilet. Wanneer uw medebewoners/bezoek gebruik maken van hetzelfde toilet dienen zij ook op het toilet de handen te wassen. Het schoonmaken van het toilet dient met wegwerphandschoenen te gebeuren

Voor u geldt:

  • Zittend plassen (heren), gebruik altijd toiletpapier, ook na het plassen.
  • Tweemaal doorspoelen.
  • Handen wassen, indien mogelijk op het toilet, dit om besmetting van deurknoppen te voorkomen.
  • Eventuele besmetting met lichaamsvloeistoffen en/of uitscheiding dient u zelf op te ruimen.

Slapen

Slaap op tenminste twee meter afstand van uw partner, bij voorkeur in aparte kamers. De bedden in de verschillende kamers mogen niet tegen dezelfde muur staan omdat de afstand tussen de bedden dan te klein is. Aangeraden wordt knuffelen en seks te beperken tot maximaal dertig minuten per dag.

Oudere partner

Bij personen van zestig jaar of ouder is de kans op stralingsschade zeer gering (een factor vijf à tien minder dan voor de gemiddelde volwassene). Als uw partner of huisgenoten deze leeftijd bereikt hebben, hoeft u zich niet zo streng te houden aan de maatregelen onder ‘algemeen’ en ‘slapen’. Volg alleen de leefregels, die u zonder problemen kunt naleven. U hoeft dus niet met bedden te gaan schuiven. De maatregelen onder alle andere kopjes dient u zoveel mogelijk op te volgen.

Kinderen

Kinderen tot elf jaar zijn gevoeliger voor straling dan volwassenen. Daarom moet u direct lichamelijk contact vermijden en een zo groot mogelijke afstand tot kleine kinderen houden. Eventuele kinderen in uw huishouden moeten door een van uw huisgenoten worden verzorgd. Indien dit niet mogelijk is, moet u uw kinderen bij familie of vrienden onderbrengen.

Bezoek

Bij kortdurend bezoek, bijvoorbeeld een avond of middag, hoeft u voor bezoek geen speciale maatregelen te nemen. Houd wel afstand en vermijd direct lichamelijk contact. Bezoek van/aan kleine kinderen en zwangere vrouwen wordt afgeraden.

Vervoer

In de eerste week mag u niet langer dan maximaal een uur per keer met het openbaar vervoer reizen. Bij vervoer per taxi moet u zo ver mogelijk van de chauffeur af gaan zitten. Reis niet meer dan twee uur met dezelfde taxi(chauffeur).

Sociale activiteiten

Denk hierbij aan voorstellingen, sportwedstrijden, horecagelegenheden en dergelijke. U dient situaties te vermijden waarbij u zich langer dan één uur en op minder dan één meter afstand bij dezelfde persoon bevindt.

Werk

U hoeft niet te verzuimen van uw werk tenzij u werkzaam bent in het basisonderwijs of werkt met kinderen tot en met tien jaar. U moet dan één week verzuimen. Op het werk moet u net als thuis zoveel mogelijk afstand bewaren en de toiletgebruik regels in acht nemen. Als u twijfelt of u weer aan het werk kunt, overleg dit dan met de Nucleair geneeskundige die u heeft behandeld.

Zwangerschap/kinderwens

Binnen zes maanden na behandeling moet u een zwangerschap voorkomen. . Seksueel contact is in deze periode geen bezwaar.

Ziekenhuisopname of artsenbezoek binnen drie dagen na uw behandeling

Bij een onverwachte ziekenhuisopname of artsenbezoek binnen 3 dagen na de jodiumtherapie moet de arts op de hoogte gebracht worden van uw behandeling. Deze kan voor meer informatie contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Overlijden

Als u binnen 45 dagen na de therapie komt te overlijden, dient uw familie er rekening mee te houden dat er mogelijk beperkingen zijn met betrekking tot uw uitvaart. Hierbij kan het bijvoorbeeld zo zijn dat een crematie niet mogelijk is. Informeer uw naasten hierover zodat zij dit kunnen aangeven bij de uitvaartondernemer.

Locatie

Nucleaire Geneeskunde (route 15) Adrz, ‘s-Gravenpolderseweg 114, 4462 RA Goes

Uw afspraak in Goes

Datum: _________________________ dag _____________ om ________ uur.

Datum: _________________________ dag _____________ om ________ uur.

Datum: _________________________ dag _____________ om ________ uur.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar afdeling Nucleaire Geneeskunde via 088 125 52 91. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.