Wat is een keratoconus?
Keratoconus is een oogaandoening waarbij het hoornvlies verandert van vorm. Bij een keratoconus is het hoornvlies minder stevig dan normaal, dit zorgt ervoor dat de vorm verandert. Het hoornvlies is bij een keratoconus niet meer mooi rond, maar krijgt de vorm van een kegel en steekt naar voren uit. Meestal komt keratoconus aan beide ogen voor en neemt over het algemeen langzaam toe. Een keratoconus begint meestal in de puberteit.
Bron afbeelding: Bergmanclinics.nl/ogen/overige-oogaandoeningen/kegelvormig-hoornvlies
Oorzaken
De precieze oorzaak van keratoconus is nog niet bekend. Vermoedelijk is de oorzaak erfelijk en is het een aangeboren verzwakking van het hoornvlies. Keratoconus komt vaker voor bij mensen die allergieën, eczeem of astma hebben. Keratoconus kan ook voorkomen bij een aantal syndromen. Bijvoorbeeld het syndroom van Down, Marfan, Ehlers-Danlos en Turner. Mogelijk kunnen mensen die vaak en veel in hun ogen wrijven ook keratoconus ontwikkelen.
Symptomen
In het beginstadium van keratoconus verandert de sterkte van het oog en ontstaat er een astigmatisme (cilinder) van het hoornvlies. Doordat het hoornvlies een kegelvorm heeft en niet mooi rond is, komt het licht niet recht het oog binnen. Daardoor kunnen de volgende klachten ontstaan:
- verminderd zicht
- vervormd beeld zien
- overgevoelig zijn voor licht (fotofobie)
- lichtstrepen zien (glare)
- dubbelbeelden
Behandeling
Er zijn verschillende behandelingen voor keratoconus, dit is afhankelijk van de situatie van het hoornvlies. Helaas is een keratoconus nog niet te genezen.
In het beginstadium van keratoconus worden vaak (zachte) contactlenzen of een bril voorgeschreven. Wanneer de klachten erger worden en de keratoconus toeneemt, kunnen vormstabiele- of scleralenzen gedragen worden. Deze geven vaak meer verbetering van de gezichtsscherpte.
Wanneer de keratoconus snel toeneemt, kan er worden overwogen om een cross-linking behandeling uit te voeren. Bij deze behandeling wordt het hoornvlies eerst gedruppeld met een speciale vloeistof en vervolgens met UV licht beschenen. Met deze behandeling ontstaan er extra verbindingen tussen de cellen in het hoornvlies. Hierdoor verbetert de stevigheid en stabiliteit van het hoornvlies, waardoor de kegelvorming geremd wordt. Een cross-linking behandeling kan alleen worden uitgevoerd bij een niet te ver gevorderde keratoconus, het hoornvlies moet namelijk nog dik genoeg zijn.
Wanneer bovenstaande behandelingen geen baat meer hebben, kan een operatie met een donorhoornvlies overwogen worden. Hierbij wordt óf de volledige dikte van het hoornvlies vervangen of de voorste laag.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Oogheelkunde via de receptie van Adrz 088 125 00 00 of stuur een e-mail naar oogheelkunde.optometrie@adrz.nl. Buiten werktijden kunt u bij dringende klachten contact opnemen met uw huisartsenpost.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.