Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over het behandelen van klompvoetjes. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Wat is een klompvoet?

De term klompvoet geeft over het algemeen veel verwarring. De meeste mensen denken dat het verwijst naar een vormeloos klompje, een mismaakte voet die onsierlijk orthopedisch schoeisel noodzakelijk maakt. Klompvoet is eigenlijk afgeleid van het Engelse ‘clubfoot’. Door de inwaartse en benedenwaartse draaiing heeft de voet inderdaad iets weg van een golfclub.

De Ponsetimethode

Sinds 2005 worden de klompvoetjes in Adrz behandeld volgens de Ponsetimethode. Deze methode is minimaal invasief en voor meer dan 90% effectief – wanneer ook de nabehandeling goed gevolgd wordt. De meeste klompvoeten kunnen zo gecorrigeerd worden tot een functioneel normale voet met de voetzool naar beneden gericht. Wel blijven de kuitspieren vaak wat dunner en blijft de klompvoet kleiner dan de normale voet. In de praktijk geeft dit echter weinig tot geen beperkingen. De behandeling wordt zo snel mogelijk gestart. Bij voorkeur al in de eerste week na de geboorte, omdat de weefsels dan het makkelijkst corrigeerbaar zijn.

Klompvoetcentrum

De Nederlandse Orthopeden Vereniging (NOV) heeft Adrz eind 2014 officieel benoemd tot Klompvoetcentrum. Voor de toekenning van dit predicaat moet de klompvoetzorg voldoen aan strikte eisen. De vakgroep Orthopedie en de gipsverbandmeesters zijn trots dit type zorg blijvend in Zeeland te kunnen aanbieden.