Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u meer informatie over een behandeling met de argon laser. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Wat is een argon laser?

Een laser kunt u beschouwen als een soort speciale gloeilamp die een hele dunne, felle en zuivere lichtstraal uitzendt. Er zijn meerdere soorten lasers die verschillen in kleur en sterkte van de lichtstraal. De oogarts kan met de argon laser via een microscoop op een bepaalde plaats van het oog richten en daar een zeer klein brandplekje maken.

Indicatie

Er zijn verschillende oogaandoeningen die behandeld kunnen worden met een argon-laser:

  • Netvliesscheurtje of gaatje
  • Afwijkingen aan het netvlies ten gevolge van diabetes mellitus
  • Vaatafsluiting van het netvlies

De laserbehandeling

Voor de laserbehandeling dient u thuis uw ogen te druppelen. De druppels krijgt u mee van de doktersassistent. Deze druppels zorgen ervoor dat uw pupil wijder wordt. Wanneer het voor u lastig is om zelf te druppelen, mag u dit ook op de poli laten doen door één van onze medewerkers. Voor de laserbehandeling krijgt u eerst een verdovingsdruppel in het oog.

Tijdens de laserbehandeling plaatst de oogarts een lensje op het hoornvlies. U merkt hier nauwelijks iets van omdat uw oog verdoofd is. U neemt plaats voor het laserapparaat en plaatst uw hoofd in een steun. De laserbehandeling duurt meestal 5 tot 15 minuten. De laserstralen worden door het lensje op de aandoening die behandeld moet worden gericht. Tijdens de behandeling ziet u felle lichtflitsen; de meeste mensen ervaren dit als mild onaangenaam. Hoe vaak er gelaserd moet worden is afhankelijk van de aandoening. De behandeling is poliklinisch.

Na de laserbehandeling

Na de laserbehandeling ziet u waarschijnlijk in eerste instantie minder scherp. Dit komt door de oogdruppels en het felle licht van de laser.

Let op: u kunt na de laserbehandeling niet zelf autorijden. Begeleiding is aan te bevelen, wanneer u met het openbaar vervoer of met een taxi reist.

U heeft geen pijn na de behandeling, hooguit het gevoel alsof er iets in het oog zit. Dit trekt snel weer weg. Na de behandeling krijgt u, indien nodig, een afspraak voor een controle. Tijdens deze controle wordt u gedruppeld met pupil verwijdende druppels, als dat nodig is. U kunt dan ook weer geen autorijden.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Oogheelkunde via 088 125 00 00 of stuur een e-mail naar oogheelkunde.optometrie@adrz.nl. Buiten werktijden kunt u bij dringende klachten contact opnemen met uw huisartsenpost.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.