Er kunnen zich omstandigheden voordoen, waardoor het raadzaam is om tijdelijk een licht verteerbare voeding te gebruiken. Een licht verteerbaar dieet wordt vaak voorgeschreven bij maag-, darm-, gal- of leverklachten. Er dient wel rekening gehouden te worden met het feit dat een product door de een als niet licht verteerbaar ervaren kan worden en juist bij een ander minder problemen kan geven. Probeer producten waar u last van heeft na verloop van tijd nog eens. Het kan zijn dat de klachten in de loop van de tijd minder worden of zelfs helemaal verdwijnen.
Algemene richtlijnen
- Eet rustig en kauw goed.
- Neem meerdere kleine maaltijden verspreid over de dag: drie hoofdmaaltijden en eventueel drie tussendoortjes.
- Zorg voor voldoende variatie in de voeding.
- Sla geen maaltijden over.
- Drink voldoende, minstens anderhalve liter per dag (tenzij uw arts anders adviseert).
Lijst producten voor een licht verteerbare voeding
Onderstaand staat een lijst die als richtlijn gebruikt kan worden voor het samenstellen van de voeding. Onder niet licht verteerbare voeding wordt het volgende verstaan:
- Producten die veel onverteerbare delen (voedingsvezels) bevatten.
- Hard gebakken of gefrituurde gerechten.
- Zeer koude of zeer hete gerechten of dranken.
- Scherp gekruide en/of gerookte gerechten.
- Erg vette voedingsmiddelen.
- Koolzuurhoudende dranken.
Licht verteerbare voeding | Niet licht verteerbaar | |
Brood/ontbijtgranen | Bruinbrood (eventueel geroosterd), witbrood, beschuit, knäckebröd, toast, matses, ontbijtkoek, liga, witte of bruine bolletjes, creamcrackers
Cornflakes |
Roggebrood, volkorenbrood, krenten- en rozijnenbrood, mueslibrood, luxe broodjes en croissants
Brinta-, havermoutpap, cruesli en muesli
|
Vetten | Halvarine, (dieet)margarine | Roomboter en frituurvet
|
Beleg
|
Hartig beleg:
Magere, ongekruide vleeswaren zoals rookvlees, rosbief, fricandeau, casselerrib, ham, kalkoen- en kiprollade, kip- en kalkoenfilet, magere rundergehakt en magere cornedbeef
Ongekruide kaas of smeerkaas, cottage cheese, Hüttenkäse, Zwitserse strooikaas
Zachtgekookt, zacht gebakken omelet en roerei
Zoet: Jam, honing, stroop, gelei, vruchtenhagel, anijshagel, en (basterd) suiker Met mate: chocolade hagel, chocoladepasta, notenpasta en pindakaas |
Hartig beleg:
Gekruide, gerookte, gepekelde vette vleeswaren, alle worstsoorten, leverpastei, paté, spek, bacon, kant en klare vleessalades, kroketten en frikadellen
Roomkaas, komijnekaas, gekruide kaas en schimmelkaas
Hardgebakken ei en hard gekookt ei |
Dranken | Halfvolle of magere melk, karnemelk, drinkyoghurt met vruchtensmaak, thee, magere chocolademelk, limonade zonder koolzuur, vruchtensappen, ongekruide tomatensap, bouillon en slappe koffie met veel (koffie)melk
|
Sterke thee, sterke of zwarte koffie, chocolademelk, volle melkproducten, koolzuurhoudende dranken zoals frisdranken en mineraalwater
|
Soep | Heldere soep en bouillon | Soepen gebonden met een roux (=boter en bloem), scherp gekruide en vette soep zoals uien-, kerrie-, goulash- en peulvruchtensoep
|
Vlees | Magere vleessoorten zoals een runderlapje, sukadelapje, baklapje, doorbakken biefstuk, doorbakken rosbief, doorbakken tartaar, runder- of kalfsgehakt, mager kalfsvlees, varkenshaasje, varkensoester, magere fricandeau
|
Vet of gepaneerd vlees. Sterk
gekruid of hard gebakken vlees. Zoals spek, worstsoorten, vet varkensvlees, vet lamsvlees
|
Gevogelte | Kip zonder vel en kalkoen | Kip met vel
|
Vis | Magere vissoorten zoals schol, kabeljauw, tong, schelvis, rog, wijting, tonijn, koolvis, tarbot, schar, garnalen, mosselen, kreeft en krab | Vette vis zoals ansjovis, paling, makreel, zalm, zure en zoute haring, gebakken, gerookte, gezouten, gemarineerde of gepaneerde vis zoals vissticks, lekkerbekje, kibbeling en visconserven
|
Groenten | Groenten zoals asperges, andijvie, rode bieten, bleekselderij, bloemkool, broccoli, doperwten, witlof, peultjes, postelein, raapstelen, koolraap, snijbonen, sperziebonen, spinazie, wortelen, zuurkool (mits niet te zuur)
Rauwkost met uitzondering van koolsoorten, ui, paprika en prei
|
Groenten zoals koolsoorten (wel bloemkool en zuurkool mits niet te zuur), ui, prei, paprika, spruitjes, paksoi en champignons
Diepvriesgroenten à la crème en groenten uit het zuur (zoals atjar en augurk)
Rauwkost van kool, ui, prei en paprika
|
Jus en sauzen | Magere jus | Vette en scherp gekruide jus of saus bijvoorbeeld goulash-, kerriesaus, kant-en-klare sauzen bijvoorbeeld carbonarasaus, mayonaise, slasaus en fritessaus
|
Aardappelen, rijst en pasta | Gekookte aardappelen, aardappelpuree, stamppot met uitzondering van hutspot, boerenkool en paksoi
Gekookte mie, rijst, macaroni en spaghetti |
Gebakken of gefrituurde aardappelen, spaghetti carbonara, peulvruchten, Indische of Chinese gerechten en pizza
|
Nagerechten | Vla of pudding, yoghurt, (vruchten)kwark, hangop en vruchtenmoes | Chocoladevla, hopjesvla, roomijs, softijs, gebakken nagerechten zoals pannenkoeken, oliebollen en poffertjes
|
Fruit | Rijp fruit en fruit uit blik of pot zonder velletjes en pitjes | Onrijp fruit, citrusvruchten zoals sinaasappelen, mandarijn, minneola en grapefruit
|
Bindmiddelen | Bloem, aardappelmeel, maïzena, custard, griesmeel, rijst, vermicelli, macaroni, gelatine, puddingpoeders, zelfrijzend bakmeel, volkorenmeel
|
Gort, roggemeel, pannenkoekenmeel en cakemeel
|
Kruiden/specerijen/
smaakmakers |
Kaneel, peterselie, selderij, vanille en tomatenpuree
Met mate: azijn, citroensap, nootmuskaat |
Peper, kerrie, sambal, ketjap, tabasco, mosterd, tomatenketchup, mayonaise, piccalilly
|
Tussendoortjes | Droge biscuits, lange vingers, eierkoek, vruchtengebak, sultana, ontbijtkoek, zuurtjes, schuimpjes, pepermunt, waterijs, schuimgebak, Japanse mix en pepsels | Alle overige gebak, cake, roze koek, gevulde koek, chocolade, candybars, bifiworstje, pinda’s chips, noten en zoutjes
Gefrituurde producten zoals kroketten, loempia’s, frikadellen, nasiballen, milkshake
|
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Dietetiek via 088 125 00 00 of stuur een e-mail naar dietetiek@adrz.nl. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.