Lipofilling is een techniek om plaatselijk in het gelaat of het lichaam vet in te spuiten om contourdefecten te corrigeren. Ook littekens en rimpels kunnen verbeterd worden, men kan er zelfs een bescheiden borstvergroting mee realiseren. Vaak is er meer dan één behandeling nodig om het gewenste effect te verkrijgen. Dit komt doordat het vet als het ware getransplanteerd wordt en het alleen kan overleven als dit in dunne laagjes gebeurt. Een deel van het vet zal sowieso afsterven, dat is een natuurlijk proces waar we weinig invloed op uit kunnen oefenen. Het eindresultaat is daarom pas na 3 maanden te beoordelen.
Voor de ingreep
Voor de operatie adviseren wij u:
- altijd aan te geven wanneer u bloed verdunnende medicatie gebruikt
- altijd aan te geven wanneer u een pacemaker heeft
- altijd aan te geven wanneer u een allergie heeft
- acht weken voor en na de operatie niet te roken
- de dag voor de operatie geen alcohol te drinken
- uw sieraden uit te doen voorafgaande aan de operatie
Preoperatief spreekuur (POS)
Ter voorbereiding op uw operatie is het belangrijk uw lichamelijke conditie goed in kaart te brengen. U maakt hiervoor een afspraak op de POS poli, op de polikliniek ontvangt u hiervoor een PIM map.
De dag van de ingreep
Op de afgesproken dag en tijd wordt u in Adrz verwacht, waar u zich aanmeldt bij de receptie (Goes), of in de hal via de centrale aanmeldzuil (Vlissingen). De ingreep vindt onder algehele narcose plaats, dit betekent dat u nuchter dient te zijn, nuchter wil zeggen dat u zes uur voor de operatie niet meer eet en/of drinkt. De opname vindt meestal plaats in dagbehandeling.
Op de afdeling krijgt u een operatiehemd aan en wordt u verder op de operatie voorbereid. De plastisch chirurg zal voor de operatie het operatiepatroon aftekenen in uw gezicht of op uw lichaam met een watervaste stift.
Bij deze operatie gaat de plastisch chirurg met behulp van zeer dunne zuigbuisjes het vet voorzichtig wegzuigen ter hoogte van de buik of de heupen (liposuctie). Daarvoor wordt eerst een vloeistof ingespoten die het wegzuigen van de vetcellen vergemakkelijkt en het bloedverlies vermindert. Het verkregen vetweefsel wordt gecentrifugeerd of gefilterd. Daarna spuit de plastisch chirurg het ‘gezuiverde’ vet in het te behandelen gebied. De sneetjes worden gehecht. Een step-in wordt aangedaan aan om zwelling ter hoogte van het donorgebied te voorkomen.
Na de ingreep
Na de operatie wordt u nog een tijdje in de gaten gehouden door de anesthesist en de recovery-verpleegkundige in de ontwaakruimte. Als u goed wakker bent mag u weer naar de afdeling.
U draagt de door u meegebrachte step-in en ter hoogte van het behandelde gebied zit een verband. Wanneer u het ziekenhuis verlaat, krijgt u ook een afspraak mee voor het verwijderen van de hechtingen. Bij pijn mag u vier keer daags 1000 mg Paracetamol innemen.
U krijgt een nazorgformulier mee naar huis, waarin staat waar u op moet letten en wat u kunt verwachten.
Herstelperiode
U kunt meteen zien dat de lipofilling heeft plaatsgevonden. Maar het resultaat is enigszins vertekend omdat het gebied gezwollen is. U kunt lichte bloeduitstortingen hebben, ook kunt u last hebben van een (tijdelijke) gevoelsvermindering in het geopereerde gebied, dit kan tot enkele maanden duren. Na de operatie kan er nog wat wondvocht lekken uit de wondjes waar het vet is weggenomen. Dit stopt meestal na enkele dagen.
U bent onder narcose geweest en u heeft een operatie ondergaan. Dat betekent dat u vermoeid zult zijn. Zorg dus dat er iemand is die u thuis kan brengen en die u de eerste dagen kan helpen met de dagelijkse bezigheden in huis, hoe meer rust u neemt hoe beter de wonden genezen. Zelf mag u de eerste dagen geen lichamelijke inspanningen verrichten. U merkt zelf het best wanneer dit weer wel mogelijk is.
De eerste twee weken dient u dag en nacht de speciale step-in te dragen. De step-in dient u zelf aan te schaffen, de plastisch chirurg kan u adviseren over de soort en maat. Zorgt u ervoor dat u deze step-in de dag van de operatie meeneemt.
Na de ingreep moet u het twee weken rustig aan doen om te laten herstellen. Daarna kunt u geleidelijk weer aan het werk. Zwaar lichamelijk werk en sporten kan pas weer na ongeveer 6 weken.
Financiële aspecten
De ziektekostenverzekeraar vergoedt in sommige gevallen de kosten van deze operatie, dit wordt per geval bekeken en zo nodig wordt een machtiging naar uw verzekering gestuurd.
Mocht de ingreep niet vergoed worden, dan is er de mogelijkheid deze te laten uitvoeren in de privékliniek waar wij ook werkzaam zijn. De ingreep wordt dan uitgevoerd door uw behandelend plastisch chirurg. Wij willen u er wel op attenderen dat de kosten dan voor eigen rekening zijn.
Risico’s
De ingreep zal worden uitgevoerd door een ervaren plastisch chirurg, in samenwerking met eveneens ervaren, gediplomeerde OK-assistentes, in een goed geoutilleerde behandelkamer, zodat u verzekerd bent van een kwalitatief goede behandeling.
Toch kunnen zeldzame complicaties optreden. Zoals bij iedere operatie kunnen er in het behandelde gebied zwelling en bloeduitstortingen optreden die na verloop van tijd spontaan verdwijnen. Een enkele keer kan een nabloeding voorkomen. U moet dan nog een keer geopereerd worden waarbij de arts het bloedvaatje dichtmaakt. Het risico hierop is groter wanneer u bloedverdunners gebruikt. Wanneer u bloed verdunnende medicatie gebruikt, moet u dit altijd melden aan de plastisch chirurg, het gebruik hiervan moet men voor de operatie staken. Uw plastisch chirurg bespreekt met u hoelang van tevoren dit moet.
Nicotine vergroot de kans op problemen bij de wondgenezing. Wij raden u dan ook dringend aan om acht weken voor en na de operatie niet te roken.
Zoals bij iedere operatie kunnen er allergische reacties op pleisters en desinfectiemiddelen optreden en algemene complicaties optreden zoals trombose, embolie (stolsel in de bloedbaan) en napijn.
Bij elke operatie is er een altijd klein risico op infecties, zo ook bij lipofilling. U krijgt dan een antibioticakuur. Het getransplanteerde vet kan hierdoor verloren gaan.
Ter hoogte van de donorplaats kunt u gedurende enkele weken na de operatie last hebben van een gezwollen, gevoelloze huid en een beurs gevoel en kunnen er restzwellingen en soms verhardingen aanwezig zijn die pas na weken tot enkele maanden verdwijnen.
Een deel van het getransplanteerde vet kan afsterven wat tot volume verlies of asymmetrie leidt. Soms kan een deel van het getransplanteerde vet als het ware verkalken of een cyste vormen. Hierdoor is het soms voelbaar. Gewichtsschommelingen kunnen het resultaat van de lipofilling beïnvloeden: als u na de lipofilling veel bijkomt in gewicht kan dit een onevenwichtig verschil geven tussen het al aanwezige vet en het getransplanteerde vet.
Pas na drie tot zes maanden kan een behandeling herhaald worden.
In zeer zeldzame gevallen kunnen onderliggende structuren beschadigd worden zoals, borstimplantaten, de longen en zo een pneumothorax (klaplong) veroorzaken.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar poli Plastische Chirurgie via 088 125 7331 (op werkdagen van 8.30– 12.30 uur).
Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.