In overleg met uw arts laat u zich op de Longfunctieafdeling op tuberculose (tbc) testen. De test heet een mantoux test. In deze folder leest u over de test. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts of de longfunctieanalist.
- Met een mantouxtest kan uw arts een besmetting met tuberculose (tbc) opsporen.
- De test laat niet zien of u ook echt tbc heeft. Daarvoor moet een röntgenfoto van de longen worden gemaakt.
- De mantoux test wordt gebruikt bij personen onder de 75 jaar.
- De test wordt alleen gedaan bij mensen die niet eerder een positieve test hebben gehad.
- De test wordt niet gedaan als u met BCG bent ingeënt.
Het onderzoek
Het is belangrijk dat u rustig en ontspannen aan het onderzoek begint. Kom daarom op tijd.
Let op: het kan zijn dat wij deze test alleen met de patiënt afnemen en niet in het bijzijn van naasten en/of kinderen.
Onder de huid van uw linker onderarm wordt een klein beetje vloeistof ingespoten. Als u besmet bent met tbc, heeft u afweerstoffen tegen tbc-bacteriën aangemaakt. Deze afweerstoffen reageren op de ingespoten vloeistof. Er ontstaat dan een kleine huidreactie, die na een paar dagen goed te zien is. De test is dan positief.
Na de mantoux test
Als de vloeistof in uw onderarm is ingespoten, wacht u drie dagen. Dan komt u terug om de uitslag te bekijken.
De uitslag
De uitslag van de test krijgt u van uw behandelend arts. De uitslag krijgt u drie dagen na het inspuiten van de vloeistof. U krijgt een positieve uitslag als u:
- Kortgeleden of vroeger besmet bent geweest met tbc.
- Als u ooit bent ingeënt tegen tbc (met een BCG-vaccinatie).
Als u eenmaal positief bent getest, dan blijft de test positief. Dat betekent dat u tuberculose heeft. Ook na een behandeling met medicijnen blijft de test positief. De afweerstoffen blijven namelijk in uw lichaam aanwezig. Ze zorgen daardoor altijd voor een reactie.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar afdeling longgeneeskunde via de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.