Wat is een maculagat?
Een maculagat is een gaatje in het netvlies. Dit gaatje zit op de plek waar u het scherpst mee ziet (de gele vlek of macula). Ook kan het zo zijn dat het netvlies rondom het gaatje los ligt van de onderlaag, waardoor het minder goed gaat functioneren.
Er zijn verschillende stadia van een maculagat. Een beginnend maculagat geeft bijvoorbeeld veel minder klachten dan een volledig maculagat.
Roze = netvlies
Grijs = glasvocht
Bron afbeelding: Oogziekenhuis.nl
Hoe ontstaat een maculagat?
Een maculagat kan spontaan ontstaan en er zijn geen aanwijzingen dat het een erfelijke afwijking is. Binnenin het oog zit een soort gelei dat de ruimte tussen de lens en het netvlies vult; het glasvocht. Bij het ouder worden veranderd de samenstelling van het glasvocht en kan het verschrompelen. Dit is een normale verandering van het oog, maar soms gaat dit proces niet helemaal goed en kan het glasvocht aan de achterkant van het oog aan het netvlies vast blijven zitten. De trekkracht op het netvlies die daardoor ontstaat, kan een gaatje in de macula trekken.
Symptomen
Als u een maculagat heeft zult u merken dat het netvlies minder goed werkt, waardoor u minder goed gaat zien. Het centrale beeld wordt wazig en kan vervormd zijn. Het slechte oog, kan uw goede oog storen in het zien.
Onderzoeken
Bij het diagnosticeren van een maculagat worden verschillende onderzoeken uitgevoerd.
Visusmeting
Om duidelijk te krijgen wat u ziet wordt door middel van een letterkaart gekeken wat u kunt lezen.
Gedilateerd spiegelen
Om goed naar het netvlies te kunnen kijken, krijgt u druppels in de ogen om te pupil wijd te maken. Het kan zijn dat u door de druppels tijdelijk wazig gaat zien en meer last heeft van licht. Doordat uw pupil groot is kunnen wij met behulp van een lensje en microscoop uw netvlies goed bekijken.
OCT-scan
Om een duidelijk beeld te krijgen van uw netvlies wordt er een scan gemaakt van de achterkant van uw oog. Dit is een pijnloos onderzoek met gebruik van infraroodlicht. Er komt geen straling van het apparaat. De scan brengt een doorsnede van het netvlies in beeld, waardoor alle lagen van het centrum van het netvlies beoordeeld kunnen worden.
Behandeling
De behandeling hangt af van de ernst van de klachten en het stadium van het maculagat. Wanneer de symptomen mild zijn, dan kan er voor gekozen worden om het alleen onder controle te houden. In het beginstadium komt u regelmatig op controle om te kijken of het maculagat stabiel blijft. Wanneer dit het geval is, zal de controletermijn steeds wat langer worden.
Wanneer de klachten ernstiger zijn, kan een operatie overwogen worden. Deze operatie heet een vitrectomie. Het doel van deze operatie is de vertekening in het beeld te verminderen en u weer helderder te laten zien. Wanneer er al lange tijd sprake is van een volledig maculagat, kan de verbetering in scherpte tegenvallen. Vaak neemt wel de vervorming van het beeld af.
Bij een vitrectomie wordt het glasvocht verwijderd en het oog gevuld met een lucht- of gasmengsel. Het lucht- of gasmengsel zorgt ervoor dat het maculagat van binnenuit gesloten wordt en tegen de onderlaag aan gedrukt wordt.
Of er een indicatie bestaat voor een operatie, wordt bepaald door de netvlieschirurg in samenspraak met de patiënt. Daarvoor zal meestal een verwijzing plaatsvinden naar Rotterdam.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Oogheelkunde via 088 125 00 00 of stuur een e-mail naar oogheelkunde.optometrie@adrz.nl. Buiten werktijden kunt u bij dringende klachten contact opnemen met uw huisartsenpost.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.