Adrz

Deze folder geeft u informatie over een mammografie. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Mammografie

Een mammografie is een ander woord voor borstonderzoek. Mamma is de medische term voor borst. Het onderzoek wordt uitgevoerd door middel van röntgenfoto’s (mammografie). Een borstonderzoek wordt zowel bij mannen als vrouwen uitgevoerd.

Van tevoren melden

Het is belangrijk dat u ruim voordat het onderzoek plaatsvindt contact opneemt met uw behandeld arts en de afdeling Radiologie als u:

  • Zwanger bent of denkt dat te zijn. Het onderzoek wordt alleen uitgevoerd als het strikt noodzakelijk is.
  • Borstvoeding geeft. Het onderzoek wordt alleen uitgevoerd als het strikt noodzakelijk is.

Voorbereiding

Huidverzorgingsproducten
Gebruik voor het onderzoek geen bodylotion, bodymilk of talkpoeder op de borst. Vermijd ook vettige douchegel of doucheolie. Dit kan het verloop van het onderzoek beïnvloeden.

Kleding
Trek kleding aan waarin u zich goed kunt bewegen en die u makkelijk uit en aan kunt trekken. Laat uw sieraden en waardevolle spullen thuis.

Verloop onderzoek

Na aanmelding haalt een medewerker u op uit de wachtkamer. Voordat het onderzoek begint, legt hij/zij u uit wat er gaat gebeuren. Uiteraard kunt u altijd vragen stellen als u iets niet begrijpt.

Voor het onderzoek ontbloot u uw bovenlichaam. De laborant stelt u voorafgaand aan het onderzoek enkele vragen om een volledig beeld te krijgen van uw klachten. Vervolgens worden er meerdere röntgenfoto’s gemaakt.

Tijdens het maken van de foto’s wordt uw borst kortdurend samengedrukt. Dit kan gevoelig zijn. Het samendrukken is nodig om het borstweefsel goed af te beelden en ook kleine details zichtbaar te maken. Eventueel kunt u, als u dat wilt, een half uur van tevoren paracetamol innemen.

Soms geeft de mammografie niet voldoende informatie en is nader onderzoek nodig. Er kunnen aanvullende foto’s worden gemaakt. De mammografie kan ook worden aangevuld met een echografie. Bij een echografie worden met behulp van geluidsgolven organen of weefsels zichtbaar gemaakt op een beeldscherm. De beelden worden verkregen door met een transducer over de huid te bewegen.

Begeleiding
We begrijpen dat uw eventuele begeleider een grote steun voor u is tijdens uw ziekenhuisbezoek. Aan hen wordt gevraagd tijdens het onderzoek te wachten in de wachtkamer. Bij hulpbehoevenden mag er eventueel een begeleider mee naar binnen.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer twintig minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u uw gewone bezigheden voortzetten. De uitslag krijgt u van uw behandelende arts.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u bellen naar de afdeling Radiologie via 088 125 43 60. Neem tenminste 24 uur voor de afspraak contact op met de afdeling Radiologie als u verhinderd bent.

Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.