Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over mediastinoscopie (kijkoperatie achter borstbeen). Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Tijdens een mediastinoscopie worden er stukjes weggenomen van lymfeklieren gelegen in de borstkas, achter het borstbeen tussen de longen (het mediastinum). Een mediastinoscopie wordt uitgevoerd om aan te tonen of deze klieren aangetast zijn of niet.

Voorbereiding

U moet nuchter zijn voor de operatie. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt (bijvoorbeeld ascal, plavix, of medicijnen waarvan de inname door de trombosedienst wordt geregeld), overleg dan voor het onderzoek met uw behandelend arts.

Het onderzoek

U wordt voor dit onderzoek kort opgenomen bij Adrz te Goes. Onder algemene narcose schuift de chirurg een holle buis in, via een insnede, aan de bovenrand van het borstbeen. Achter het borstbeen ligt het mediastinum (het gebied tussen de twee longen). Door deze holle buis neemt de arts kleine stukjes (biopten) van de lymfeklieren in het mediastinum. Nadat de biopten zijn genomen, wordt de insnede met hechtingen gesloten. Het is normaal dat de wond enige tijd gezwollen is en wat verkleuring door bloeduitstorting toont. De duur van de ingreep, inclusief de voorbereiding, bedraagt ongeveer anderhalf uur.

Mogelijke complicaties

Zoals bij elke ingreep onder algehele narcose is er kans op een complicatie zoals trombose, longontsteking of infecties.

Uitslag

De uitslag van de biopten neemt meestal twee tot drie dagen in beslag. Uw behandelend arts bespreekt met u de uitslag en de eventuele behandeling met u.