Op de afdeling zijn meerdere psychologen en psychologisch assistenten werkzaam, ieder met hun eigen aandachtgebieden.
Wie kunnen er bij ons terecht?
Wanneer ziekte of lichamelijke klachten zorgen voor psychische problemen kan de medisch specialist van Adrz u verwijzen naar de afdeling Medische Psychologie. Dit geldt voor zowel klinische als poliklinische patiënten. Wij bieden zorg aan kinderen, volwassenen en ouderen. Voorbeelden van situaties waarvoor patiënten terecht kunnen bij de medisch psycholoog zijn:
- Problemen in het leren omgaan met een chronische ziekte.
- Psychische problemen bij medische behandelingen.
- Vermoeidheid na een kankerbehandeling.
- Moeite met het verwerken van acute en levensbedreigende situaties.
- Angst, spanning of somberheidsklachten ten gevolge van ziekte of lichamelijke klachten.
- Cognitieve klachten, zoals geheugen- en/of concentratieproblemen.
- (Pijn)klachten zonder voldoende medische verklaring.
- Neuropsychologische gevolgen van hersenaandoeningen.
De kinder- en jeugdpsycholoog richt zich daarnaast ook op de wisselwerking tussen ziekte, ontwikkeling en opvoeding. Denk aan ontwikkelings- of gedragsproblematiek bij kinderen of zindelijkheidsproblematiek. Afhankelijk van de leeftijd van het kind worden ouders intensief betrokken bij het onderzoek en/of behandeling.
Eerste gesprek
Het eerste gesprek vindt plaats met één van de psychologen. Dit intakegesprek duurt ongeveer drie kwartier tot een uur. Er wordt ingegaan op uw klachten en samen zullen we de mogelijkheden van verder onderzoek en/of psychologisch behandeling bespreken. Als u in het ziekenhuis bent opgenomen, bezoeken we u op de afdeling.
Onderzoek
Soms is psychologisch testonderzoek wenselijk, zoals neuropsychologisch onderzoek of persoonlijkheidsonderzoek. Het onderzoek wordt afgenomen door een van onze psychologisch assistenten. Voor meer informatie hierover bekijkt u de folder ‘neuropsychologisch onderzoek’ op de website.
Psychologische behandeling
Een eventuele behandeling bestaat uit individuele gesprekken die erop gericht zijn klachten te verminderen of te leren omgaan met bepaalde problemen. Er zijn verschillende vormen van behandeling, zoals:
- Cognitieve gedragstherapie (CGT)
- Traumabehandeling, waaronder EMDR
- Acceptance and Commitment Therapy (ACT)
De behandelingen bij de Medische Psychologie zijn kortdurend (gemiddeld acht tot tien gesprekken), maar dit varieert afhankelijk van de hulpvraag. Wanneer een langere of intensievere behandeling noodzakelijk lijkt, kan het zijn dat de psycholoog u doorverwijst naar een andere hulpverlener of instantie. Bij afsluiting van een behandeling volgt een rapportage aan de verwijzend specialist en eventueel de huisarts.
Vragen of klachten
Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Gegevens over u worden alleen verstrekt met uw toestemming. Binnen ons eigen team van behandelaars en de verwijzer worden uw gegevens wel besproken, tenzij u daar als patiënt bezwaar tegen maakt. Op de afdeling wordt gewerkt conform de beroepscode van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP). Indien u vragen of klachten heeft, willen wij u aanmoedigen deze te bespreken met de psycholoog. Wij vinden het belangrijk hier zorgvuldig mee om te gaan. U kunt een klacht indienen bij de klachtenfunctionaris van het ziekenhuis.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u bellen met de polikliniek Medische Psychologie 088 – 125 00 00 of stuur een e-mail naar medischepsychologie.secretariaat@adrz.nl.
Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.