Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over een MIBG scintigrafie. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Met behulp van MIBG-scintigrafie kunnen diverse ziekteprocessen in het lichaam opgespoord worden. Uw behandelend arts legt u uit waarom dit onderzoek bij u wordt gedaan.

In het ziekenhuis

  • Als u voor de eerste keer naar Adrz komt, kunt u zich bij de receptie in de centrale hal laten inschrijven. Zorg dat u uw zorgpas en identiteitsbewijs (geldig paspoort, rijbewijs of ID-kaart) bij de hand heeft. Uw persoonlijke gegevens worden gevraagd.
  • Uw gegevens komen op stickers te staan. Deze stickers worden gebruikt om uw behandeling administratief te kunnen verwerken. Wij raden u daarom aan om een kwartier voor de afgesproken tijd aanwezig te zijn.
  • Bent u al ingeschreven maar zijn er veranderingen in uw gegevens, bijvoorbeeld nieuwe ziektekostenverzekeraar of een verhuizing, geef deze dan altijd door bij de receptie.
  • De identificatieplicht is ook dan van toepassing.
  • Meld u zich vervolgens bij de afdeling Nucleaire geneeskunde in Goes, route 15.

Voorbereiding onderzoek

Eten en drinken

U mag normaal eten en drinken.

Medicijnen

U kunt u medicijnen op de normale manier en tijd innemen. Bepaalde medicijnen zijn echter van invloed op het onderzoek en moeten tijdelijk worden gestaakt. Dit moet in overleg met uw behandelend arts.

Medicijnen
Commerciële naamStakenGenerieke (eigenlijke) naamstaken
Amitriptyline21 dagenAdalat14 dagen
Amlodipline14 dagenAiromir14 dagen
Amoxapine21 dagenAlprazolam21 dagen
Amphetamine14 dagenAmlodipline14 dagen
Captopril14 dagenBerotec14 dagen
Chlorpromazine28 dagenBerotek14 dagen
Dopamine14 dagenBricanyl14 dagen
Doxepine21 dagen Captopril14 dagen
Droperidol28 dagen Cardene14 dagen
Enalapril14 dagenDehydrobenzperidol28 dagen
Haloperidol28 dagenDepryl 28 dagen
Imipramine21 dagenDynatra14 dagen
Labetalol21 dagenFenoterol14 dagen
Loxapine 21 dagen Haldol28 dagen
Maprotiline28 dagen Hydrobromide14 dagen
Metroprolol14 dagenHydrochloride14 dagen
Nicardipine14 dagenImipramine21 dagen
Nifedipine14 dagenIsuprel14 dagen
Phenilephrine14 dagenLagarctil28 dagen
Phenoterol14 dagenLopresor14 dagen
Phenylpropanolamine14 dagenLoxitane21 dagen
Promethazine28 dagen Loxitane C21 dagen
Reserpine14 dagen Maprotiline28 dagen
Salbutamol14 dagenMetoprolol28 dagen
Terbutaline14 dagenNifedipine14 dagen
Tramadol14 dagenNovasc14 dagen
Trazolone28 dagenPartusisten14 dagen
Phenergan28 dagen
Phenilephrine14 dagen
Phenoterol14 dagen
Phenylpropanolamine14 dagen
Promethazine28 dagen
Promethegan28 dagen
Prothiazine28 dagen
Renitec14 dagen
Reserpine14 dagen
Salbutamol14 dagen
Sarotex21 dagen
Selokeen14 dagen
Sinequan21 dagen
Tazodac,28 dagen
Thorazine28 dagen
Tradonal21 dagen
Tramagetic21 dagen
Tramal21 dagen
Trandate21 dagen
Traze,28 dagen
Trazodep28 dagen
Trazolon28 dagen
Trazonil28 dagen
Trittico28 dagen
Tryptizol21 dagen
Ventolin14 dagen
Xanax21 dagen

Om onbedoelde opname van radioactief jodium in de schildklier te voorkomen, komt u een uur vóór de injectie  om een kaliumjodide drankje in te nemen.

Kledingvoorschriften

Draag bij voorkeur onder- en bovenkleding zonder metalen delen, zoals haakjes, bh-beugels, ritssluitingen of drukkers. U hoeft dan minder kledingstukken uit te doen. Laat uw sieraden en waardevolle spullen thuis.

Begeleiding

U mag zich door iemand laten begeleiden. Deze persoon mag niet zwanger zijn. Tijdens het maken van de scan kan er geen begeleider bij u aanwezig zijn. Uw begeleider kan eventueel wachten in de wachtkamer. Hier is naast gratis koffie en thee ook gratis wifi beschikbaar. Wij raden dringend af om kleine kinderen mee te nemen naar dit onderzoek.

Zwangerschap en borstvoeding

Bent u zwanger of denkt u zwanger te zijn, neem dan contact op met uw behandelend arts. Uw arts kan in overleg met de nucleair geneeskundige beslissen of het onderzoek doorgaat of wordt uitgesteld.

Geeft u borstvoeding, neem dan voor het onderzoek contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Verloop onderzoek

Om onbedoelde opname van radioactief jodium in de schildklier te voorkomen, komt u een uur voor de injectie  om een kaliumjodide drankje in te nemen.

U krijgt als injectie een kleine hoeveelheid radioactieve stof toegediend. Dit gebeurt door middel van een injectie in een bloedvat in de arm. Het duurt enige tijd voordat de radioactieve stof goed in de organen is opgenomen. Daarom worden pas 24 uur na de toediening de eerste opnamen gemaakt.

Als er opnamen van uw buik gemaakt gaan worden, moet u laxeren. De medicijnen hiervoor krijgt u na de injectie mee. Het is niet nodig dat de darmen ’leeg’ zijn, maar wel dat u vaak ontlasting produceert. U kunt eten zoals u gewend bent. Omdat de ontlasting meer wordt dan normaal en veel water bevat, moet u meer drinken dan u gewend bent. Drink twee en een halve liter per dag.

Tijdens het onderzoek neemt u de medicijnen om te laxeren als volgt in:

  • de dag van de injectie en de dag erna voor het slapen gaan twee tabletten Bisacodyl.
  • bij elke maaltijd een zakje Importal oplossen in een glas water of sap)

De volgende dag, tijdens het maken van de opnamen, ligt u op een onderzoekstafel met boven en onder u een camera. Deze camera maakt opnamen van het lichaam. Aanvullend wordt er een cirkel gedraaid rond een gedeelte van uw lichaam. Voor de kwaliteit van de opnamen is het belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen. De tweede dag na de injectie worden weer opnamen van uw lichaam gemaakt.

Duur van het onderzoek

Op de dag van injectie duurt het ongeveer een kwartier. De opnamen de dag erna duren ongeveer twee uur. De opname op tweede dag duurt ongeveer een half uur.

Bijwerkingen

Tijdens en na het inspuiten van de radioactieve stof zijn geen bijwerkingen te verwachten. De kleine hoeveelheid straling waaraan u wordt blootgesteld is gering en levert geen gevaar op voor u en uw omgeving. Neem geen kinderen jonger dan twaalf jaar mee naar het onderzoek. 

Uitslag

De uitslag krijgt u van uw arts.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar afdeling Nucleaire Geneeskunde via 088 125 52 91.

Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.

Bent u verhinderd? Meld dit dan tenminste 24 uur van tevoren telefonisch bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde via 088 125 52 91. Dit kan van maandag tot en met vrijdag tijdens kantooruren. In uw plaats kunnen we dan een andere patiënt helpen.

Uw afspraak

Datum inname kaliumjodide drankje en injectie:   ______________dag ____________

inname kaliumjodide drankje om _______ uur

injectie om ______ uur

Datum foto:  ______________________________dag ____________ om________ uur

Datum tweede foto(‘s) :  _____________________dag ____________ om ________ uur