In overleg met uw uroloog wordt de katheter verwijderd tijdens een dag opname. Tijdens de opname wordt er geobserveerd hoe het plassen gaat zonder katheter.
Opname
U meldt zich op de afgesproken tijd bij de afdeling. De verpleegkundige voert een kort opname gesprek, en verwijdert de katheter. Het kan zijn dat u nog niet gelijk aandrang voelt om te plassen, wacht dan rustig af tot u wel het gevoel heeft dat u moet plassen.
Het is belangrijk dat u gedurende de opname goed drinkt. Dit wil zeggen dat u met regelmaat wat extra drinkt. Een vuistregel is om elk uur één tot twee glazen extra te drinken. Het is aan te raden om gemakkelijke kleding te dragen. Gebruikt u medicatie die u gedurende de opname moet slikken, raden wij u aan deze mee te nemen en dit aan te geven bij de verpleegkundige.
Als u naar het toilet bent geweest meldt u dit nadien aan de verpleegkundige. De verpleegkundige kan dan door het maken van een bladderscan bepalen hoeveel urine er achter blijft in de blaas. Dit gebeurt over het algemeen drie keer. Mocht u na drie tot vier uur nog niet kunnen plassen en/of veel buikpijnklachten hebben, dan kijkt de verpleegkundige met behulp van de bladderscan hoeveel urine u in de blaas heeft.
Wanneer kunt u naar huis
Als u goed kan plassen en er blijft weinig tot geen urine achter, dan mag u zonder katheter naar huis. Mocht het plassen niet (voldoende) op gang komen, kan er tevens worden overwogen u weer met een katheter naar huis te laten gaan. U krijgt in beide situaties een afspraak mee bij uw uroloog. Bovenstaande gaat altijd in samenspraak met de uroloog.
Bijwerkingen
Het kan dat de blaas en de urinebuis geïrriteerd zijn door de katheter, dit kan een branderig gevoel geven bij het plassen. Er kunnen ook wat kleine bloedstolsels in de urine zitten, dit is normaal. Het is belangrijk om extra water te drinken zodat de urine helder wordt. Ook kan het voorkomen dat u ongewild wat urine verliest. Meestal is dit met een aantal dagen weer verminderd. Indien nodig krijgt u van het ziekenhuis een starterspakket incontinentiemateriaal mee.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de poli Urologie via 088 125 00 00. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.