Adrz

Deze folder geeft u informatie over een mictiecystogram bij kinderen. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Mictiecystogram

Een mictiecystogram is een onderzoek van de blaas en plasbuis waarbij gebruik wordt gemaakt van jodiumhoudend contrastmiddel. Het contrastmiddel wordt ingespoten via de blaaskatheter die wordt ingebracht op de kinderafdeling.

Van tevoren melden

Het is belangrijk dat u ruim voordat het onderzoek plaatsvindt contact opneemt met uw behandeld arts en de afdeling Radiologie als uw kind:

  • Een tillift nodig heeft. Wij kunnen dan extra tijd inplannen voor het onderzoek.
  • Een allergie heeft voor jodium.

De dag van het onderzoek

Voorbereiding

Medicijngebruik
Medicijnen kunnen op de normale manier en tijdstippen worden ingenomen, tenzij anders met u is afgesproken. Indien u twijfelt over het innemen van de medicatie, overleg dan met uw behandelend arts.

Kleding
Voor het onderzoek is het nodig dat uw kind zich gedeeltelijk ontkleedt. Het is prettig wanneer hij/zij kleding aan heeft die hij/zij gemakkelijk aan en uit kan trekken. Kledingstukken met metalen ritsen of sluitingen mogen niet aangehouden worden tijdens het onderzoek. Laat sieraden en waardevolle spullen thuis.

Contrastmiddel

Het is niet altijd mogelijk om de organen, die onderzocht worden, rechtstreeks goed af te beelden op de röntgenfoto’s. Om die reden wordt er bij dit onderzoek gebruik gemaakt van jodiumhoudend contrastmiddel.

Verloop onderzoek

U gaat een half uur vóór het onderzoek eerst naar de kinderafdeling voor het inbrengen van een blaaskatheter (tenzij een ander tijdstip met u afgesproken is). Hierna meldt u zich op de afdeling Radiologie.

Op de afdeling Radiologie haalt een laborant(e) u op uit de wachtkamer. Voordat het onderzoek begint, legt hij/zij u uit wat er gaat gebeuren. Uiteraard kunt u altijd vragen stellen als u iets niet begrijpt.

Tijdens het onderzoek ligt uw kind op een onderzoekstafel. Boven deze tafel staat een röntgenapparaat waarmee de foto’s worden gemaakt. U krijgt een loodschort aan zodat u tijdens het onderzoek bij uw kind kan blijven staan. De laborant(e) bevestigt een infuussysteem met het contrastmiddel aan de blaaskatheter. Via deze katheter wordt het contrastmiddel in de blaas ingebracht. Wanneer de blaas vol is, wordt de katheter verwijderd. Gedurende het gehele onderzoek worden röntgenfoto’s gemaakt.

Begeleiding
Tijdens het onderzoek mag één van de ouders/verzorgers bij uw kind blijven. Als u zwanger bent, adviseren wij u om niet bij het onderzoek aanwezig te zijn. Zorg dan dat iemand anders uw kind begeleidt.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek

Het is van belang dat uw kind veel drinkt om een infectie door het inbrengen van de katheter te voorkomen.

Uitslag van het onderzoek
De uitslag krijgt u van de behandelend arts.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de afdeling Radiologie via 088 125 43 60. Neem tenminste 24 uur voor de afspraak contact op met de afdeling Radiologie als u verhinderd bent.

Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.