Aan het einde van deze folder vindt u een vragenlijst. U dient deze enkele dagen voorafgaand aan het MRI- onderzoek in te vullen en mee te nemen naar het MRI-onderzoek. Heeft u een van de vragen met “ja” beantwoord, dient u uiterlijk twee werkdagen voor het onderzoek contact op te nemen met de afdeling Radiologie. Ook als u twijfelt, vragen of een aanvulling heeft, belt u naar de afdeling Radiologie. Het telefoonnummer is 088 125 43 60. Mogelijk zijn er gevolgen voor de doorgang van het onderzoek.
Daarnaast vragen we u iemand mee te nemen die u naar huis kan brengen, er wordt een medicijn gebruikt welke invloed kan hebben op de rijvaardigheid.
MRI
MRI staat voor magnetic resonance imaging. Bij dit onderzoek worden met behulp van een magnetisch veld en radiogolven afbeeldingen van uw lichaam gemaakt. Er wordt geen gebruikgemaakt van röntgenstralen.
Van tevoren melden
Het is belangrijk dat u ruim voordat het onderzoek plaatsvindt contact opneemt met uw behandeld arts en de afdeling Radiologie als u:
- een pacemaker, ICD, neurostimulator, geïmplanteerde gehoorbeentjes of tissue expander in het lichaam heeft
- zwanger bent of denkt dat te zijn; het onderzoek wordt alleen uitgevoerd als het strikt noodzakelijk is
- last heeft van claustrofobie (eventueel kan een afspraak worden gemaakt om vooraf de MRI te bekijken)
De dag van het onderzoek
Voorbereiding
Eten, drinken en medicatie
Het is voor het onderzoek belangrijk dat uw darmen zo leeg mogelijk zijn. U dient hiervoor onderstaande instructies te volgen.
Onderzoek voor 12.00 uur:
- U dient hiervoor nuchter te blijven vanaf 24.00 uur. Dat wil zeggen niet eten, drinken en roken.
- Medicijnen die u gebruikt kunt u op de normale manier en tijdstippen innemen
Onderzoek na 12.00 uur:
- Vier uur voorafgaand aan het onderzoek dient u nuchter te blijven. Dat wil zeggen niet eten, drinken en roken.
- Medicijnen die u gebruikt kunt u op de normale manier en tijdstippen innemen.
- De laatste maaltijd die u nuttigt voorafgaand aan het onderzoek moet vezelarm zijn.
- Wat u wel kunt eten is bijvoorbeeld; beschuit, een witte boterham of crackers/thee.
Niet toegestaan zijn volkoren producten, zaden en noten.
- Wat u wel kunt eten is bijvoorbeeld; beschuit, een witte boterham of crackers/thee.
Metalen voorwerpen
De magneet in de MRI trekt metaal aan. Daarom mogen voorwerpen waar metaal in zit zoals (bank)pasjes met magneetstrip of chip, munten, sieraden, horloges, piercings, sleutels, haarspelden, gebitsprothesen en gehoorapparaten niet in de onderzoekskamer komen. Met bruggen, kronen, vullingen of een beugel kunt u wel in de MRI-scan.
Kleding
Kledingstukken met metalen ritsen of sluitingen mag u niet aanhouden tijdens het onderzoek. Eventueel kunt u een shirt of hemd en broek zonder metaal meenemen om tijdens het onderzoek te dragen. Laat uw sieraden en waardevolle spullen thuis.
Nicotine- of morfinepleister
Deze pleisters bevatten metaal en moeten verwijderd worden voorafgaand aan een MRI-onderzoek. Op deze manier wordt een risico op brandwonden in de directe omgeving van de pleister uitgesloten.
U kunt de pleister of thuis al verwijderen of in het kleedhokje in het ziekenhuis. Eventueel kunt u een nieuwe pleister meenemen zodat u na het onderzoek direct een nieuwe pleister kunt plakken.
Contrastmiddel en medicatie
Voor dit MRI-onderzoek krijgt u op de afdeling Radiologie voorafgaand aan het onderzoek ongeveer één liter contrastvloeistof te drinken. Deze vloeistof kan laxerend werken. Het is geen bezwaar om naar de toilet te gaan.
Voorafgaand aan het onderzoek krijgt u medicatie, Scopolaminebutyl (Buscopan), ingespoten via een infuus om de darmbewegingen te verminderen. Mogelijke bijwerkingen zijn wazig zien, een droge mond, duizeligheid en een versnelde hartslag. Als deze bijwerkingen optreden, zijn ze meestal licht en tijdelijk van aard. De verschijnselen zullen gewoonlijk de volgende dag zijn verdwenen.
Ook krijgt u contrastmiddel toegediend via een infuus. Sommige mensen zijn overgevoelig voor contrastmiddelen. Dit is meestal bekend uit eerder MRI-onderzoek. Als dit bij u bekend is, moet u dit melden bij het maken van de afspraak en voor het onderzoek. In zeldzame gevallen komen lichamelijke reacties op het contrastmiddel voor zoals voorbijgaande huidreacties, jeuk, benauwdheid. Deze kunnen tot 48 uur na toediening van contrastmiddel optreden. Neem in het geval van een laattijdige reactie contact op met uw huisarts. Meld een reactie ook aan de afdeling Radiologie, zodat deze geregistreerd kan worden. Bij een volgend onderzoek met contrastmiddel moet u dan mogelijk een voorbereiding volgen.
Verloop onderzoek
Eén uur voorafgaand aan de afsprakentijd van het onderzoek meldt u zich aan de balie van de afdeling Radiologie.
Een medewerker haalt u op uit de wachtkamer. Voordat het onderzoek begint, krijgt u uitleg wat er gaat gebeuren. Uiteraard kunt u altijd vragen stellen als u iets niet begrijpt. U krijgt een infuus in uw arm voor het inspuiten van Scopolaminebutyl (Buscopan) en een contrastmiddel. Tijdens het onderzoek komt u op uw op een verschuifbare ‘tafel’ te liggen. Er worden twee meetinstrumenten op uw rug gelegd. Achtereenvolgens worden meerdere scans gemaakt. Deze variëren in scantijd. Tijdens het onderzoek bent u alleen in de scanruimte. De MRI-laboranten kunnen u zien door middel van een camera. Voor een goed verloop van het onderzoek is het belangrijk dat u tijdens het onderzoek stilligt en de (ademhalings)instructies opvolgt.
Het onderzoek duurt ongeveer dertig minuten.
Hard geluid, gehoorbescherming en alarmbel
De MRI-scan maakt hard geluid. U krijgt in het kleedhokje oordoppen aangereikt die u zelf dient in te brengen. Tevens krijgt u tijdens het onderzoek een hoofdtelefoon op. Bij dit MRI-onderzoek kunt u geen muziek luisteren. Tijdens het onderzoek kunt u middels een alarmbel communiceren met de MRI-laborant.
Na het onderzoek
Na het onderzoek zit er nog vocht in uw darmen. Daarom is het aan te raden om voordat u naar huis gaat naar het toilet te gaan. Heeft u een stoma? Neem dan een extra stomazakje mee.
Door eventueel optreden van duizeligheid en wazig zicht na toedienen van Scopolaminebutyl (Buscopan) kunt u hiervan last ondervinden tijdens dagelijkse bezigheden, zoals autorijden. Wij adviseren u om na het onderzoek niet zelfstandig deel te nemen aan het verkeer en voor vervoer naar huis te zorgen.
Uitslag onderzoek
De uitslag krijgt u van uw behandelend arts.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Radiologie via 088 125 43 60. Neem tenminste 24 uur voor de afspraak contact op met de afdeling Radiologie.
Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.