Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over naaldfasciotomie bij ziekte van Dupuytren. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Ziekte van Dupuytren

Bij de ziekte van Dupuytren ontstaan goedaardige bindweefselwoekeringen in de bindweefselplaat net onder de huid in de handpalm. In het begin kunt u deze bindweefselwoekeringen voelen als knobbeltjes. Deze knobbeltjes kunnen na verloop van tijd harde strengen gaan vormen. Door deze strengen kan de bindweefselplaat verkorten, waardoor uw vingers in een buigstand gaan staan en het strekken beperkt wordt (contractuur). Overigens ontstaat er niet altijd een contractuur; soms stopt de ziekte voordat dit stadium bereikt wordt. De ziekte ontstaat meestal na het veertigste levensjaar en komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Tot op heden is de oorzaak onbekend. Men vermoedt dat erfelijkheid een rol speelt. Vaak zijn beide handen aangedaan, en meestal betreft het de ringvinger en de pink. De ziekte van Dupuytren is meestal pijnloos en de contracturen kunnen behandeld worden door een of meer ingrepen. De ziekte zelf wordt daarmee echter niet genezen.

Bij een percutane naald fascioctomie (PNF) wordt de streng waardoor de vinger krom staat voorzichtig met een naaldje doorgeprikt, zodat de vinger beetje bij beetje gestrekt kan worden. Het voordeel is dat deze ingreep onder plaatselijke verdoving uitgevoerd kan worden en er geen wond is. De hand kan direct gebruikt worden. Het enige nadeel is dat er veel kans is dat de strengvorming terugkomt.

Voor de ingreep

Voor de operatie adviseren wij u:

  • altijd aan te geven wanneer u bloed verdunnende medicatie gebruikt;
  • altijd aan te geven wanneer u een pacemaker/ICD heeft;
  • altijd aan te geven wanneer u een allergie heeft;
  • acht weken voor en na de operatie niet te roken;
  • de dag voor de operatie geen alcohol te drinken;
  • uw sieraden uit te doen voorafgaand aan de operatie.

De dag van de ingreep

Op de afgesproken dag en tijd wordt u in Adrz verwacht, waar u zich aanmeldt via de centrale aanmeldzuil. De ingreep vindt plaats onder plaatselijke verdoving, dus u hoeft hiervoor niet nuchter te zijn.

Bij de percutane naaldfasciotomie worden met een injectienaaldje de strengen doorgesneden. De hersteltijd ligt in de orde van een week.

Na de ingreep

Na afloop van de ingreep kunt u in principe gelijk naar huis. De verdoving werkt ongeveer twee uur. Bij pijn mag u vier keer daags 1000 mg Paracetamol innemen.

U krijgt een nazorgformulier mee naar huis, waarin staat waar u op moet letten en wat u kunt verwachten.

Herstelperiode

In principe is een naaldfasciotomie een kleine ingreep die weinig nabehandeling behoeft. De hand is over het algemeen weer snel belastbaar. Indien de plastisch chirurg dit nodig acht, bijvoorbeeld bij ernstige contracturen, wordt u na de ingreep behandeld door een fysiotherapeut en/of ergotherapeut. De therapie zal onder andere bestaan uit mobiliserende oefeningen en spalktherapie.

Financiële aspecten

De ziektekostenverzekeraar vergoedt de kosten van deze operatie, maar daarbij wordt wel aanspraak gemaakt op uw eigen risico.

Risico’s

De ingreep zal worden uitgevoerd door een ervaren plastisch chirurg, in samenwerking met eveneens ervaren, gediplomeerde doktersassistenten, in een goed geoutilleerde behandelkamer, zodat u verzekerd bent van een kwalitatief goede behandeling. Net als bij elke andere ingreep kunnen er bij een naald-fasciotomie complicaties optreden. De wond kan nabloeden, slecht genezen of er kan een wondinfectie optreden. Bij de naaldfasciotomie is het mogelijk dat er een gevoelszenuw of een pees wordt geraakt. Deze complicaties komen zelden voor en zijn vrijwel altijd goed te behandelen. Het kan voorkomen dat de streng en kromstand van de vinger(s) na verloop van tijd weer terugkomt en dat u opnieuw behandeld moet worden. De ervaring is dat er bij de naaldfasciotomie eerder recidieven optreden dan bij de chirurgische operatie.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar poli Plastische Chirurgie via 088 125 7331 (op werkdagen van 8.30– 12.30 uur). Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

 

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.