U bent door uw behandelend arts doorverwezen voor het inbrengen van een nefrostomiekatheter op de afdeling Radiologie van Adrz. De uroloog heeft met u het doel van het plaatsen van een nefrostomiekatheter besproken.
Nefrostomiekatheter
Een nefrostomiekatheter wordt geplaatst wanneer er een verstoorde afvloed is van urine vanuit de nier naar de blaas. Dit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld wanneer een niersteen in de urineleider klem zit.
Een nefrostomiekatheter is een slangetje dat in de nier wordt geplaatst en ervoor zorgt dat de afvloed vanuit de nier gewaarborgd blijft. De katheter wordt op zijn plaats gehouden door middel van een krul aan het einde van de katheter en de katheter wordt op de huid vastgezet. Op de katheter wordt een urineopvangzak aangesloten, zodat de urine door de katheter in de opvangzak loopt.
De procedure wordt uitgevoerd op de afdeling Radiologie door een radioloog met assistentie van een radiologisch laborant.
Van tevoren melden
Het is belangrijk dat u ruim voordat de behandeling plaatsvindt contact opneemt met uw behandelend arts en de afdeling Radiologie als u:
- Een antistollingsmiddel (bloedverdunner) gebruikt zoals sintrom, marcoumar, xarelto, pradaxa, clopidogrel, ascal, aspirine.
- Last heeft van allergieën.
- U zwanger of mogelijk zwanger bent.
De dag van de behandeling
Voorbereiding
Eten en drinken
Bij het plaatsen van een nefrostomiekatheter dient u nuchter te zijn. Dit betekent dat u vanaf twee uur voorafgaand aan de behandeling niet meer mag eten, drinken of roken. Ook mag u op de dag van de procedure geen vette, zwaar verteerbare maaltijden gebruiken.
Medicatie
Let op, voor onderstaande medicijnen is er een verschillende voorbereiding nodig.
- Het gebruik van medicatie met betrekking tot antistolling / bloedverdunning dient afgestemd te worden met uw behandeld arts. Deze moeten tijdelijk gestopt worden.
- Andere medicijnen kunt u op de normale manier en tijdstippen innemen, tenzij anders met u is afgesproken. Overleg als u twijfelt over het innemen van medicijnen met uw behandelend arts.
- Heeft u een insulinepomp? Schakel deze dan uit (c.q. zet toediening stop) voordat u de onderzoekskamer binnengaat. De röntgenapparatuur kan uw insulinepomp mogelijk verstoren. Direct na het onderzoek kunt u uw insulinepomp weer aanzetten.
Kleding
Trek kleding aan waarin u zich goed kunt bewegen en die u makkelijk uit en aan kunt trekken. Laat uw sieraden en waardevolle spullen thuis.
Opname
Voor deze procedure wordt u opgenomen in het ziekenhuis, in principe voor een dagopname. Dit is noodzakelijk voor een juiste voorbereiding en nazorg van het onderzoek. Dit houdt in dat u ‘s morgens opgenomen wordt en dezelfde dag naar huis mag, mits er geen complicaties zijn. U ontvangt hierover bericht van het Opnameplein.
Voorbereiding op verpleegafdeling
De verdere voorbereidingen voor de behandeling worden met u besproken door een verpleegkundige van de afdeling. Vlak voor het onderzoek krijgt u pijnstilling door middel van een injectie.
Verloop behandeling
De verpleegkundige brengt u naar de afdeling Radiologie. Voordat de behandeling begint, legt de laborant u uit wat er gaat gebeuren. Uiteraard kunt u altijd vragen stellen als u iets niet begrijpt. De behandeling wordt uitgevoerd door de radioloog en de laborant assisteert hem hierbij.
Tijdens de behandeling ligt u half op uw buik en half op uw zij. Deze houding is noodzakelijk om de behandeling goed uit te kunnen voeren. Tijdens de behandeling is het van belang dat u stilligt.
Vervolgens bepaalt de radioloog met echografie waar er geprikt zal worden. Hierna wordt de huid gedesinfecteerd en komt u onder steriele doeken te liggen. Tevens krijgt u een plaatselijke verdoving.
Met behulp van de echo wordt de nier aangeprikt. Met contrastmiddel en röntgenstralen wordt gecontroleerd of deze goed zit. Hierna wordt een voerdraad ingebracht. De ligging van de voerdraad wordt gecontroleerd. Als deze goed ligt, wordt de nierkatheter ingebracht. Daarna wordt deze zorgvuldig vastgeplakt.
Duur van de behandeling
De behandeling duurt ongeveer één uur.
Na de behandeling
Na de behandeling haalt de verpleegkundige van de afdeling u op en brengt u terug naar de verpleegafdeling. Op de verpleegafdeling vinden diverse lichamelijke controles plaats. Tevens krijgt u bedrust. Hierover wordt u nader ingelicht door de verpleegkundige van de afdeling.
Als de controles goed zijn en er geen complicaties optreden, mag u na drie uur naar huis. Het is verstandig om uit voorzorg toch enkele persoonlijke spullen mee te nemen (bijvoorbeeld ondergoed, pyjama, tandenborstel). Vermijd de rest van de dag en de volgende dag zwaar lichamelijke inspanning.
Wij adviseren u om na de behandeling niet zelfstandig deel te nemen aan het verkeer en voor vervoer naar huis te zorgen. Bij een ongeval bent u mogelijk niet verzekerd.
Urineopvangzak
Er worden door de verpleegkundige twee soorten zakken aan u verstrekt: de beenzak en de nachtzak. De verpleegkundige geeft u uitleg over het gebruik hiervan.
De beenzak draagt u overdag onder uw kleding. U kunt zelf een keuze maken of u de beenzak op uw onderbeen draagt of op uw bovenbeen. Indien u de beenzak op uw bovenbeen draagt kunt u de slang op maat knippen.
De katheter en de beenzak vormen een gesloten afvoersysteem. Dit gesloten afvoersysteem voorkomt dat bacteriën in de katheter of in de urinezak terechtkomen. Dit vermindert de kans op infecties. De beenzak mag alleen van de katheter losgekoppeld worden als u de beenzak wilt vervangen (kan tot zeven dagen blijven zitten). Het behoud van dit gesloten systeem is belangrijk.
Op onderstaande afbeelding (afbeelding 1) kunt u zien hoe u de katheter aansluit op de beenzak:
Hoe draag ik een beenzak?
De beenzak wordt bevestigd aan het onder- of bovenbeen met behulp van beenbandjes (zie afbeelding 2 en 3).
U kunt bij langdurig gebruik van een katheter ook gebruik maken van een bevestigingskous. Vraag hiernaar bij de (continentie) verpleegkundige.
Zoals hiervoor beschreven kan de slang van de beenzak op gewenste lengte afgeknipt worden. Zorg ervoor dat er nooit spanning op de katheter staat, maak de slang dus niet te kort. Als u de slang wat langer laat let dan op dat er geen knik in komt. Dit stagneert de afvoer.
Wat moet ik doen als de opvangzak vol is?
Naarmate de beenzak zich vult, wordt deze zwaarder en voelt u de bandjes trekken. Wacht niet met leegmaken van de beenzak tot deze helemaal vol is. Om de beenzak leeg te maken opent u het kraantje aan de onderzijde van de zak. U kunt de urine zo in het toilet laten lopen of in een opvangbak die u uitsluitend hiervoor gebruikt. Sluit het kraantje nadat u de zak geleegd heeft (zie afbeelding 4).
Hoe gaat het `s nachts in zijn werk?
Voor de nacht koppelt u de nachtzak aan de beenzak (afbeelding 5). Deze zak kan meer urine opvangen, zodat u `s nachts niet hoeft op te staan om de zak te legen.
Zet het kraantje van de dagzak open en het kraantje van de nachtzak dicht (zie afbeeldingen 4 en 5). U kunt de nachtzak aan uw bed hangen met een bedhanger. De nachtzak moet altijd lager hangen dan uw lichaam, zodat de urine goed afloopt. Als u bang bent dat de nachtzak gaat lekken, kunt u er een plastic bak of emmer onder zetten. Indien u bedlegerig bent, hoeft u geen beenzak te gebruiken. In dit geval sluit u de nachtzak rechtstreeks aan op de katheter.
Katheterfixatie
De katheter wordt op de huid gefixeerd met een speciale pleister en een hechting (zie afbeelding 6 en 7). (Deze afbeeldingen zijn voorbeelden van de pleister en kunnen iets kan afwijken van de pleister die u zelf thuis heeft). Zo blijft de katheter goed op zijn plaats zitten en kunt u normaal bewegen. U kunt met de pleister douchen. Indien de hechting loslaat, hoeft deze niet vervangen te worden. Het verschonen van de pleister en het verzorgen van de insteekopening wordt door de wijkverpleegkundige minimaal eenmaal per week gedaan. Zij kan u eventueel helpen met het verschonen van de urine opvangzakken.
Bestellen van materiaal
U ontvangt in het ziekenhuis een startpakket. Hierin zitten de materialen die u nodig heeft voor de eerste drie weken. De verpleegkundige schrijft voor u een machtiging en stuurt deze naar de firma. Deze firma weet dan dat u binnenkort materiaal bij hen gaat bestellen. Zij verrekenen de kosten met uw zorgverzekeraar.
Als het startpakket bijna op is, kunt u of de wijkverpleegkundige of bij deze firma nieuw materiaal bestellen. Het telefoonnummer van de firma staat op een formulier in het startpakket. Meestal worden de materialen de dag na bestelling thuisbezorgd.
Verwisselen van de katheter
Om problemen te voorkomen wordt in principe iedere drie maanden de katheter gewisseld.
Complicaties
Geen enkel onderzoek/behandeling is zonder risico’s. Ernstige complicaties doen zich zelden voor. Complicaties worden door de aanvragend arts en radioloog met u besproken.
Wanneer contact opnemen na onderzoek?
Neemt u contact op met uw behandelend arts of huisarts indien:
- Er geen urine in de opvangzak loopt.
- Er urine langs de insteekopening lekt.
- De katheter niet meer op zijn plaats zit, of eruit gevallen is.
- De insteekopening er rood uitziet en pijnlijk aanvoelt.
- U langer dan drie dagen bloedverlies heeft na het plaatsen van de katheter.
- Tot drie dagen na de behandeling kunt u last hebben van bloederige urine.
- U koorts heeft of hevige pijn krijgt.
Uitslag van het onderzoek
Er wordt een vervolgafspraak voor u bij de uroloog gepland.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de afdeling Radiologie via 088 125 43 60. Neem tenminste 24 uur voor de afspraak contact op met de afdeling Radiologie als u verhinderd bent.
Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.