Neuropsychologie
De neuropsychologie bestudeert de relatie tussen de werking van de hersenen en het gedrag. Door middel van een neuropsychologisch onderzoek probeert de neuropsycholoog vast te stellen welke gevolgen een hersenbeschadiging heeft voor het dagelijks functioneren. Andersom komt ook voor. Als iemand problemen ervaart met bepaalde dingen in het dagelijkse leven, kan er gekeken worden of dit te verklaren is vanuit een beschadiging of een storing in de werking van de hersenen.
Hersenbeschadiging
Hersenbeschadiging kan verschillende oorzaken hebben, zoals:
- Een ongeval (traumatisch hersenletsel)
- Een beroerte (herseninfarct of -bloeding)
- Een aangeboren afwijking
- Andere neurologische aandoeningen, zoals dementie
Naast lichamelijke gevolgen, bijvoorbeeld verlamming, kan een hersenbeschadiging gevolgen hebben op het cognitief functioneren en op emoties en gedrag.
Het cognitief functioneren
Hiermee worden functies bedoeld zoals aandacht, geheugen, taal, waarneming, denken, plannen en uitvoeren van handelingen, maar ook het tempo waarin dit gebeurt.
Emoties en gedrag
Door een hersenbeschadiging kan er bijvoorbeeld angst, somberheid, verlies van initiatief nemen, prikkelbaarheid en persoonlijkheidsverandering optreden.
Het spreekt voor zich dat stoornissen in het cognitief functioneren, emoties en/of het gedrag gevolgen kunnen hebben voor hoe iemand dagelijks functioneert. Problemen kunnen dan optreden op het werk, op school, thuis, bij het uitvoeren van hobby’s en binnen sociale relaties.
Het neuropsychologisch onderzoek
Het neuropsychologisch onderzoek bestaat uit twee onderdelen:
- Een intakegesprek met de neuropsycholoog
- Het onderzoek door de psychologisch assistent
Het intakegesprek
In het gesprek met de neuropsycholoog worden uw klachten besproken. Om een goed beeld te krijgen van uw situatie kan de neuropsycholoog vragen naar uw achtergrond waaronder opleiding en werk, gezinssituatie en persoonskenmerken. Daarvoor is het wenselijk dat er iemand bij het gesprek aanwezig is die u goed kent, bijvoorbeeld uw partner of een familielid, voor eventuele aanvullingen. Uiteraard gebeurt dit alleen met uw toestemming. Het gesprek duurt ongeveer een half uur tot drie kwartier.
Het onderzoek
Dit onderzoek bestaat uit een aantal taken. Deze taken worden mondeling, schriftelijk en soms op een computer aangeboden. De psychologisch assistent legt uit wat er van u verwacht wordt.
U kunt taken krijgen op het gebied van:
- Geheugen
- Aandacht en concentratie
- Intelligentie
- Plannen en uitvoeren van handelingen
- Werktempo
- Taal en waarneming
Welke taken er worden afgenomen hangt af van uw klachten en van de vraag van de verwijzend arts. Regelmatig wordt er ook gevraagd om een lijst met vragen over uw klachten of persoonlijkheid in te vullen. Hoe lang het onderzoek duurt, hangt af van welke taken en lijsten er moeten worden afgenomen. Bij het afnemen wordt er uiteraard rekening gehouden met uw tempo en belastbaarheid. Door middel van de taken wordt er gekeken waar uw mogelijkheden en beperkingen liggen. Het is het beste als u het onderzoek alleen ondergaat, zonder dat daarbij een naaste aanwezig is.
Voorbereiden
U hoeft en kunt zich niet op een speciale manier voorbereiden op het onderzoek. Wel is het belangrijk dat u goed uitgerust en ontspannen aan het onderzoek begint. Tevens is het van belang dat u uw bril en/of gehoorapparaat heeft deze meeneemt indien u deze gebruikt.
Resultaten
De resultaten van het onderzoek worden door de neuropsycholoog beoordeeld en hiervan wordt een verslag gemaakt. Dit verslag gaat naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd en hij/zij zal ook de uitslag met u bespreken. Met uw toestemming wordt er een verslag gestuurd naar uw huisarts. Informatieverstrekking aan andere instanties gebeurt alleen na uw schriftelijke toestemming. Met de resultaten wordt bekeken of uw klachten voortkomen uit een beschadiging van de hersenen of een storing in de werking ervan. Mede op basis hiervan kan de arts een voorstel doen voor een eventuele behandeling (afhankelijk van de aandoening) of een advies geven ten aanzien van revalidatie, woonsetting of in te zetten hulp. Het neuropsychologisch onderzoek kan ook gebruikt worden om te bepalen of er verandering in klachten en prestatie optreedt over de tijd.
Uw vragen of klachten
Al uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Gegevens over u worden alleen verstrekt met uw toestemming. Binnen ons eigen team van behandelaars en de verwijzer worden uw gegevens wel besproken, tenzij u daar als patiënt bezwaar tegen maakt. Op de afdeling wordt gewerkt conform de beroepscode van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP). Indien u vragen of klachten heeft, willen wij u aanmoedigen deze te bespreken met de neuropsycholoog. Wij vinden het belangrijk hier zorgvuldig mee om te gaan. U kunt een klacht indienen bij de klachtenfunctionaris van het ziekenhuis.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen met de polikliniek Medische Psychologie via de receptie van het ziekenhuis via 088 125 00 00 of stuur een e-mail naar medischepsychologie.secretariaat@adrz.nl.
Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.