Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over niersteenvergruizing. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

De niersteenvergruizer vergruist de steen door middel van krachtige schokgolven. Deze schokgolven worden opgewekt in een generator. De vergruisde steen bestaat uit zulke kleine stukjes dat deze met de urine worden afgevoerd naar de blaas en daarna worden uit geplast. Het is mogelijk dat het niet lukt om de steen in één keer totaal te vergruizen, waardoor meerdere behandelingen nodig zijn.

Voor de behandeling

Het is belangrijk van te voren aan uw uroloog te melden wanneer u bloedverdunnende medicatie gebruikt. Vraag na de behandeling wanneer u weer mag starten met de bloedverdunners wanneer deze gestopt moesten worden.

Voorbereiding

  • Een halfuur voor de vergruizing brengt u de zetpil Diclofenac in, zodat deze werkt bij het begin van de behandeling, hiervoor krijgt u een recept van uw Uroloog.
  • U mag gewoon eten en drinken voor de behandeling.

De behandeling

Tijdens de hele behandeling ligt u op uw rug op de behandeltafel; u hoeft zich niet volledig te ontkleden. De niersteen wordt eerst gelokaliseerd met behulp van echografie, maar soms is röntgendoorlichting nodig. De vergruizer beschikt over beide mogelijkheden.

Zo nodig kan tijdens de behandeling nog extra pijnstilling worden gegeven. De schokgolven, die de steen vergruizen, worden gericht op de niersteen. U voelt de golven als klopjes of tikjes achterin de zij. De kracht van de golven wordt geleidelijk verhoogd, afhankelijk van wat u goed kunt verdragen. De behandeling duurt ongeveer 30 minuten.

Na de behandeling

Het is belangrijk dat u veel drinkt (twee liter of meer per 24 uur). Dit om te zorgen voor een goede urineproductie om de afvoer van het gruis naar de blaas, en het uitplassen van het gruis te bevorderen. Het uitplassen van het gruis kan direct tot na enkele dagen beginnen. Het is goed mogelijk dat het enkele weken duurt totdat u het gruis heeft uit geplast. Het gruis is soms zichtbaar in de urine. U kunt gruis uitplassen zonder dat dit te zien of te voelen is. In een enkel geval kunnen er echter pijnaanvallen (kolieken) optreden, eventueel met misselijkheid of braken. In dat geval kunt u de overige tabletten diclofenac tegen de pijn gebruiken.

Het is mogelijk dat na de behandeling wat bloed meekomt met de urine. Dit komt omdat het slijmvlies van de urinewegen kan beschadigen door de behandeling en het passeren van het gruis. U krijgt een controle-afspraak mee voor de polikliniek over drie/vier weken en voor een foto op de röntgenafdeling.

Wat moet u doen bij problemen
Neem contact op met de polikliniek Urologie via de receptie van het ziekenhuis (088 125 00 00):

  • Als u koorts heeft boven 38,5C
  • Als u koliek die niet weggaat na het innemen van de pijnstiller

In spoedeisende gevallen kunt u ’s avonds en in het weekend contact opnemen via het algemene telefoonnummer van het ziekenhuis (088 125 00 00) of de huisartsenpost in uw regio.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de poli Urologie via de receptie van het ziekenhuis via 088 125 00 00.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.