Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over obductie. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

De behandelend arts of de arts die het overlijden heeft geconstateerd, kan de nabestaanden toestemming vragen voor obductie. De toestemmingsprocedure legt de arts u uit. In de uitleg geeft hij de reden en de omvang van de obductie.

Wat is een obductie?

Bij een obductie onderzoekt een patholoog het lichaam van de overledene. Hierbij worden de organen in de borst- en buikholte onderzocht. Als het nodig is dat ook andere lichaamsdelen of organen worden onderzocht, moet de arts die om toestemming heeft gevraagd, uitleggen waarom. De nabestaanden kunnen bezwaar maken tegen een volledige obductie of een geringere omvang van de obductie bepalen.

Wat is het doel van een obductie?

Het doel van een obductie kan zijn:

  • onderzoek naar de oorzaak van het overlijden
  • onderzoek naar de resultaten van een medische behandeling

Wie moeten toestemming geven?

Aan de nabestaanden van de overledene wordt toestemming gevraagd voor obductie. Onder nabestaanden worden verstaan:

  • partner van de overledene
  • levensgezel van de overledene
  • naaste aanwezige bloedverwanten
  • aanwezige meerderjarige erfgenamen
  • personen die op een andere manier verantwoordelijk zijn

Wanneer is er geen toestemming nodig?

Als door de patiënt (16 jaar of ouder) een verklaring is ondertekend waarin hij/zij om een obductie vraagt of hiervoor toestemming geeft. In geval van een gerechtelijke obductie is geen toestemming nodig van de nabestaanden, omdat deze plaatsvindt op last van de officier van justitie.

De uitslag van het onderzoek

De patholoog deelt zijn bevindingen mee aan de arts die de overledene heeft behandeld. De arts is verantwoordelijk voor terugkoppeling aan diegenen die toestemming voor obductie hebben verleend. Hiervoor kunt u zelf na 4-6 weken na de obductie een afspraak maken met de behandelend arts. In geval van een gerechtelijke obductie licht de gerechtelijk patholoog alleen de officier van justitie in.

Na de obductie

Na de obductie wordt de overledene cosmetisch hersteld, zodat er normaal een opbaring kan plaatsvinden in een rouwkamer of woonhuis.