Ons ziekenhuis is verantwoordelijk voor de juiste zorg aan patiënten tijdens het bezoek aan of verblijf in het ziekenhuis. Helaas gaat er soms iets mis of lopen zaken anders dan verwacht. We noemen dit een onverwachte ernstige gebeurtenis. In een enkel geval kan dit grote gevolgen hebben voor de gezondheid van een patiënt en kan het zelfs leiden tot een overlijden. U bent betrokken bij een onverwacht ernstige gebeurtenis binnen Adrz. In deze folder leest u wat er nu gebeurt en wat u kunt verwachten.
Wat gebeurt er nu?
Adrz doet er alles aan om onverwacht ernstige gebeurtenissen te voorkomen. Het is daarom belangrijk dat wij en u begrijpen hoe deze onverwacht ernstige gebeurtenis kon gebeuren. Zo kunnen we maatregelen nemen om de zorg te verbeteren en om te voorkomen dat dit nog een keer gebeurt. Het gaat niet om wie iets “mis” heeft gedaan, maar waarom het niet goed is gegaan en wat de achterliggende oorzaken waren. Daarom voeren we een onderzoek uit. Dit doet een onafhankelijke onderzoekscommissie in opdracht van de Raad van Bestuur. De rapportage van het onderzoek is volledig anoniem.
Hoe gaat het onderzoek?
Tijdens het onderzoek verzamelt de onderzoekscommissie informatie die helpt de situatie en oorzaken duidelijker te krijgen. Denk aan informatie uit het patiëntdossier, literatuur, ziekenhuisregels en -protocollen, wetten en richtlijnen. Een belangrijk onderdeel van het onderzoek is het spreken van betrokken artsen, verpleegkundigen, patiënten en/of naaste(n) van patiënten.
De uitkomst van het onderzoek
De uitkomst van het onderzoek komt in een rapport. De onderzoekscommissie bespreekt het rapport met de Raad van bestuur. De Raad van Bestuur bepaalt welke maatregelen Adrz moet nemen. Adrz meldt de onverwacht ernstige gebeurtenis en deelt het bijbehorende rapport met de ‘Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd‘ (IGJ). IGJ controleert en ziet erop toe dat zorgorganisaties in Nederland goede en veilige zorg bieden. Dit doet zij door te kijken of organisaties leren van onverwacht ernstige gebeurtenissen. De IGJ beoordeelt het rapport en de kwaliteit van het onderzoek.
Wat gebeurt er na het onderzoek?
Na het onderzoek krijgen betrokkenen de conclusies en de besloten maatregelen van de Raad van Bestuur toegestuurd. Adrz voert de maatregelen uit. Voor de betrokkenen is er zowel tijdens als na het onderzoek professionele begeleiding.
Voor patiënten of naaste(n) is dit een professional die:
- Aanspreekpunt is tijdens het onderzoek
- Informatie geeft over het onderzoeksproces
- Eventueel begeleiding biedt tijdens gesprekken met de onderzoekscommissie
- Overige behoeften naar aanleiding van het onderzoek peilt
Voor zorgverleners is dit een professional die:
- Zorgt voor collegiale opvang en nazorg tijdens en na het onderzoek
Vragen of meer informatie?
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Wij beantwoorden deze graag voor u.
Neem contact met ons op via 088-125 40 01 (patiënten) of kenv.peersupport@adrz.nl (zorgverleners Adrz).