Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over het opheffen van uw stoma. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Het streven is dat u drie tot vijf dagen na de operatie weer naar huis kunt. Door kort in het ziekenhuis te verblijven, voorkomt u de kans op complicaties zoals ziekenhuisinfecties en herstelt u sneller.

Na de operatie mag u weer snel drinken en eten en bewegen. Hierdoor herstelt u sneller en kan u snel uw normale leefritme weer oppakken. De verpleegkundigen begeleiden u hierbij. Als u naar huis gaat, moet u weer zo zelfredzaam zijn als voor de opname. U mag kauwgom meenemen voor uw opname, het kauwen van kauwgom stimuleert de darmen om weer sneller in beweging te komen.

De dag van de behandeling

Voor het terugleggen van de stoma zijn verschillende mogelijkheden. Uw arts vertelt u welke techniek hij/zij bij u gaat toepassen. Dit is afhankelijk van uw situatie.

Voorbereiding

Bloedverdunners
Indien u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet u dit vóór de behandeling aan de arts melden. Deze medicatie geeft namelijk een verhoogd risico op nabloedingen. In overleg met de arts moet u deze medicatie tijdelijk stoppen.

Pijnstillers
Pijnstillers zoals paracetamol zijn te koop bij de apotheek en drogist en het is raadzaam om deze voor de ingreep alvast in huis te halen.

Anesthesie 
De operatie vindt plaats onder algehele narcose, soms in combinatie met een ruggenprik. De oude stomawond kan worden gehecht, voor een deel worden gehecht of worden opengelaten. Dit beslist de arts. Een verpleegkundige verzorgt de wond tot ongeveer 48 uur na de operatie. Zij zal u uitleggen hoe u de wond thuis kunt verzorgen. Het opheffen van de stoma is doorgaans een kleinere operatie dan het plaatsen ervan.

De behandeling

De verpleegkundigen van de afdeling maken u en uw partner/familie wegwijs op de afdeling en bereiden u voor op de operatie. Er wordt bloed bij u afgenomen voor onderzoek. Het is van belang dat u voor de operatie voldoende voedingstoffen binnenkrijgt. Daarom krijgt u (tenzij u diabetespatiënt bent) de avond voor de operatie Pre-op te drinken, een koolhydraatrijke voorbereidingsdrank. Goede voeding zorgt voor een goed herstel na de operatie. Deze voorbereidingsdrank krijgt u ook de ochtend van de operatie aangeboden.

Gebruikt u medicijnen? De verpleegkundige of arts vertelt u welke medicijnen u gewoon mag innemen en welke u eventueel (tijdelijk) niet mag innemen.

Na de behandeling

Na de operatie wordt u teruggebracht naar de verpleegafdeling. Het kan zijn dat u een slangetje in de neus heeft voor extra zuurstof. Als u goed wakker bent en niet misselijk bent, mag u al wat water of andere heldere vloeistoffen drinken.

Via een infuus krijgt u de eerste dagen extra vocht toegediend totdat u zelf voldoende drinkt. Het kan zijn dat u na de operatie een slangetje in de blaas (urinekatheter) heeft, hierbij wordt de urine opgevangen in een zak. Deze katheter wordt na een of twee dagen verwijderd. Het slangetje in de rug tegen de pijn blijft eventueel twee dagen zitten.

Eten en drinken
Zodra u op de afdeling bent, mag u heldere dranken drinken. Ook krijgt u pakjes bijvoeding aangeboden. Per dag zal het dieet worden uitgebreid. Het is van belang om goed naar uw lichaam te luisteren. Als u misselijk bent, meldt dit dan bij de verpleegkundige. Het dieet zal desgewenst worden aangepast. Kauwgom stimuleert de darmen.

Weer in beweging
Om complicaties te voorkomen en om uw conditie te verbeteren gaat u op de dag van de operatie al even uit bed. De dagen na de operatie wordt dit uitgebreid. Het is belangrijk voor uw herstel om zoveel mogelijk te bewegen.

Wondbehandeling
Het verband blijft de eerste 48 uur op de wond zitten. Als de arts uw wond heeft opengelaten, moet deze gespoeld worden onder de douche. De verpleegkundige helpt u hierbij en vertelt hoe u thuis de wond kunt verzorgen. Eventueel kan de thuiszorg worden ingeschakeld om u thuis te helpen.

Hechtingen
Na de operatie heeft u op de plek waar de stoma zat een litteken. Als er hechtingen in de wond zitten dan worden deze na ongeveer tien dagen verwijderd. Dit kan poliklinisch of bij huisarts worden gedaan.

Ontlasting
Nu de stoma is opgeheven, krijgt de ontlasting weer zijn normale verloop. In het begin kan de aandrang tot ontlasting frequent en onregelmatig zijn. Vaak herstelt dit binnen enkele weken. Het kan gebeuren dat u ongewild wat ontlasting verliest of dat de darmen moeizaam op gang komen. In beide gevallen kunnen medicijnen helpen. Meld eventuele problemen bij de verpleegkundige.

Mogelijke complicaties

Geen enkele operatie is zonder risico’s. Zo is ook bij een operatie aan de darm de kans op complicaties aanwezig, zoals trombose, longontsteking, nabloeding of wondinfectie. Een specifieke complicatie die kan voorkomen bij het opheffen van een darmstoma, is een lekkage van de darmnaad (anastomose). Dit is het gebied waar de twee darmdelen weer aan elkaar gezet zijn. In dit geval volgt er een nieuwe operatie en wordt er opnieuw een stoma aangelegd. Dit om het gebied waar de lekkage is opgetreden met rust te laten en te laten genezen. Als u veranderingen opmerkt in het genezingsproces, meld dit dan bij de verpleegkundige.

Nazorg

Als uw herstel voorspoedig verloopt, kunt u na drie tot vijf dagen weer naar huis.

Controleafspraak

Bij ontslag krijgt u een afspraak mee voor de poliklinische controle.

Pijn

Bij pijn kunt u pijnstillers zoals paracetamol gebruiken. Hiervan mag u per dag maximaal vier keer twee tabletten gebruiken.

Dieet

U mag alles eten en drinken.

Wond

Wij adviseren om een jaar lang de littekens niet bloot te stellen aan de zon of de littekens in te smeren met zonnebrand factor 50. Dit om hyperpigmentatie te voorkomen. Dit is een bruine verkleuring van de littekens die mogelijk niet meer weg trekt.

Herstel

Om de wond te ontzien, mag u de eerste zes weken na de operatie niet meer tillen dan twee tot drie kilo. Wat u verder wel en niet kunt doen, voelt u zelf het beste aan. Het kan een tijd duren voordat u weer volledig bent hersteld. Zo kunt u zich nog een tijd moe voelen. Hoe lang dit precies duurt, hangt af van de grootte van de operatie, de aard van de aandoening en uw conditie vooraf.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de polikliniek Chirurgie via 088 125 42 37. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.