Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over een opname op de afdeling Interne Geneeskunde. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Het team van Interne Geneeskunde heet u van harte welkom op de afdeling. Interne Geneeskunde houdt zich bezig met de diagnose en behandeling van ziekten van de inwendige organen. Dit zijn onder andere nierziekten, infectieziekten, allergische aandoeningen, bloedziekten, maag-, darm- en leverziekten, stofwisselingsstoornissen en hormoonziekten.

Verpleegafdeling Interne Geneeskunde

Omdat het vakgebied Interne Geneeskunde zo breed is, zijn internisten in één of meerdere aandachtsgebieden gespecialiseerd. U kunt de volgende vakgebieden tegenkomen op de verpleegafdeling:

  • Algemene Interne Geneeskunde (verschillende ziekteverschijnselen en aandoeningen)
  • Endocrinologie (hormonale aandoeningen en stofwisselingsstoornissen)
  • Infectieziekten (diverse infectieziekten waaronder hiv en hepatitis)
  • Nefrologie (nierziekten, dialyse en niertransplantatie)
  • Gastro-enterologie (ziekten van het maagdarmstelsel en/of de spijsverteringsorganen)

Sommige aandoeningen vragen door hun ingewikkelde ziektebeeld om een behandeling door meerdere zorgverleners. Deze zorgverleners werken nauw samen, zo kunnen zij uw behandeling nog beter op elkaar afstemmen. De verpleegafdeling Interne Geneeskunde in Goes is gecombineerd met de verpleegafdeling geriatrie, waarbij geriatrische patiënten op een andere vleugel/kamers binnen de afdeling verblijven. Om deze reden is de deur bij het verlaten van de afdeling gesloten. Om de deur te kunnen openen toetst u bij de deur om de afdeling te verlaten een toegangscode in (huidig jaartal).

Leerafdeling studenten verpleegkunde

Afdeling Interne Geneeskunde is een leerafdeling. Op de leerafdeling werken van september tot juli studenten van de opleiding mbo Verpleegkunde en hbo Verpleegkunde en gediplomeerd verpleegkundigen die geschoold zijn in het begeleiden van studenten. Een leerafdeling richt zich op een betere aansluiting van theorie en praktijk. Het doel van een leerafdeling is dat de studenten zo snel mogelijk zelfstandig werken. Zij krijgen meer verantwoordelijkheid en leren zo sneller dan wanneer zij op een ‘gewone’ verpleegafdeling stage lopen.

Wat kunt u verwachten van een leerafdeling?

De studenten kijken in het begin van hun stage vooral mee met hun werkbegeleider, een gediplomeerd verpleegkundige. Later in hun stage zijn het de werkbegeleiders die meekijken met de studenten. De studenten werken dan onder supervisie en nemen alle verpleegkundige zorg op zich. De werkbegeleiders blijven echter eindverantwoordelijk voor uw verpleegkundige behandeling en begeleiding op de afdeling. Dagelijks evalueert de werkbegeleider met de studenten de zorg die zij hebben geboden. Heeft u aandachtspunten of wilt u een compliment geven? Dan kunt u deze altijd doorgeven aan de voor u verantwoordelijke verpleegkundige en/of student

Zorgverleners op de afdeling

Tijdens uw verblijf op de verpleegafdeling krijgt u te maken met verschillende zorgverleners: artsen, verpleegkundigen en stagiaires. Ook kunt u fysiotherapeuten, diëtisten en ergotherapeuten tegenkomen.

Uw regiebehandelaar

Eén van de internisten is uw behandelaar. Uw behandelaar is verantwoordelijk voor alle zaken rond uw behandeling tijdens uw opname. Ook stemt uw behandelaar uw behandeling af met de andere zorgverleners en wanneer nodig met andere specialisten. Uw behandelaar is de arts bij wie u bekend bent op de poli of die u opgenomen heeft. Het kan voorkomen dat het regiebehandelaarschap overgedragen wordt om praktische redenen.

Naast uw behandelaar kunt u ook andere internisten tegenkomen op de afdeling. Overdag is er altijd één van de internisten verantwoordelijk voor de patiënten op de afdeling. Deze internist loopt visite en voert gesprekken met u en uw naasten. Buiten kantooruren heeft altijd één van de internisten dienst. In het weekend hebben één internist en één MDL-arts dienst. De verantwoordelijkheid voor het medisch beleid wordt door alle internisten gedeeld. Heeft u vragen, dan kunt u deze altijd stellen aan de dienstdoende arts of verpleegkundige.

Verpleegkundigen

Op de afdeling werken 24 uur per dag verpleegkundigen. Het verpleegkundig team verleent patiëntgerichte zorg. Dit betekent dat u per dienst zoveel mogelijk met dezelfde verpleegkundige te maken heeft. Soms kan het nodig zijn dat er hulp geboden wordt door de andere verpleegkundigen van de afdeling.

Andere betrokken specialisaties

  • Voedingsassistenten: zijn dagelijks overdag en in de avond behulpzaam bij serveren van maaltijden en drinken.
  • Vrijwilligers: incidenteel zijn er vrijwilligers aanwezig. Zij verzorgen uw bloemen en maken fruit voor u schoon.
  • Diëtist: als u ter ondersteuning van de behandeling een dieet moet volgen, stelt de diëtist een dieet op in overleg met u.
  • Fysiotherapeut: begeleidt u indien nodig bij het doen van oefeningen die de bewegingsmogelijkheden van uw gewrichten en spieren vergroten.
  • Ergotherapeut: indien nodig komt de ergotherapeut bij u langs om samen met u te kijken naar mogelijkheden om uw dagelijkse activiteiten weer op te pakken. Denk hierbij aan opstaan, wassen, aankleden, koken, eten en naar het toilet gaan.
  • Logopedist: u krijgt met de logopedist te maken als u problemen ondervindt met het spreken of slikken door ziekte of een beperking.
  • Transferverpleegkundige: zorgt ervoor dat de overgang van de verpleegkundige zorg in het ziekenhuis naar de thuissituatie goed verloopt.
  • Dienst geestelijke verzorging: begeleiden mensen op het gebied van zin en betekenis. Zij zijn er voor mensen van alle levensovertuigingen.
  • Zorgprofessionals in opleiding: tijdens uw opname en behandeling kunt u te maken krijgt met leerlingen, stagiaires, coassistenten of andere zorgprofessionals in opleiding. Zij werken altijd onder supervisie en eindverantwoordelijkheid van gediplomeerde professionals.
  • Zorgondersteuner: helpt de verpleegkundige bij het uitvoeren van eenvoudige taken.

Medicijnen

U krijgt uw medicijnen van de verpleegkundige op de daarvoor vastgestelde tijden. Dit kan per persoon en per soort medicijn verschillen. Soms zien de medicijnen er anders uit dan u gewend bent of heten zij anders. De werking is echter hetzelfde als van uw eigen medicijnen.

Uw contactpersoon

Bij opname wordt met u besproken wie van uw naasten als eerste contactpersoon fungeert. Om uw privacy te bewaken, wordt informatie over uw ziekte en welbevinden alleen aan de contactpersoon gegeven. De communicatie loopt hoofdzakelijk via u als patiënt wanneer dit mogelijk is.

De contactpersoon kan te allen tijde met zijn vragen terecht bij de verpleegkundige. Tijdens de opname is het mogelijk om via de verpleegkundige een gesprek met de arts aan te vragen bij onduidelijkheden of bijzonderheden. Van de contactpersoon wordt verwacht dat deze de informatie, indien nodig, doorgeeft aan overige familieleden en betrokkenen. De eerste contactpersoon kan bij vragen bellen naar 088 125 45 00. Wij adviseren om na 11.00 uur te bellen met de afdeling, omdat er dan vaak al visite gelopen is met de arts.

Bezoektijden

U vindt de actuele bezoektijden op Adrz.nl/bezoektijden. Wij vragen uw familie, vrienden en kennissen om met niet meer dan twee personen tegelijk op bezoek te komen. Dit kan voor u en voor uw medepatiënten erg druk zijn. Om de continuïteit van zorg te kunnen waarborgen, is het mogelijk dat uw bezoek vanwege een onderzoek of behandeling tijdens het bezoekuur verzocht worden even ergens anders te wachten.

Mantelzorg

Als u als mantelzorger in het ziekenhuis bepaalde zorg wilt voortzetten, is dat natuurlijk mogelijk. U kunt dit bespreken met uw verpleegkundige.

Dagindeling

7.30-7.45 uur De nachtdienst draagt haar dienst over aan de dagdienst
8.00-10.30 uur De voedingsassistenten verzorgen het ontbijt

Medicijnronde

Het verpleegkundig team helpt u daar waar nodig met de zorg

9:00 – 12:00 uur

Maandag t/m vrijdag.

 

Weekend en feestdagen

Artsenvisite – de verpleegkundige spreekt met de arts en daarna komt de arts bij u langs.

 

De verpleegkundige spreekt met de arts. De arts loopt bij bijzonderheden langs u op de kamer.

11.00-12.00 uur Indien nodig doet de verpleegkundige controles

Medicijnronde

11.30 uur De voedingsassistenten verzorgen de lunch
14.30-15.30 uur Daar waar nodig voert de verpleegkundige eventueel handelingen uit
15.45-16.00 uur De dagdienst draagt de dienst over aan de late dienst
16.30 uur Medicijnronde

De voedingsassistenten verzorgen het diner

19.30 uur Koffieronde
20.00-22.30 uur Het verpleegkundig team voert de controles uit. Zij helpen u waar nodig met de zorg.

Medicijnronde

23.15-23.30 uur De late dienst draagt over aan de nachtdienst
23.30-7.45 uur Gedurende de nacht loopt de verpleegkundige regelmatig bij alle patiënten langs.

In de morgen voert de verpleegkundige de controles uit en bied de zorg die noodzakelijk is en niet kan wachten tot de dagdienst.

De hele dag kunnen onderzoeken of behandelingen plaatsvinden.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Interne Geneeskunde via 088 125 45 00. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.

Uw regiebehandelaar

Nefrologen

□   M.E. van Welsem

□   P.B. Leurs

□   L. Huang

MDL- artsen

□   M. Bubic

□   K. Mesri

□   J.Y van Berkel

□   M. van der Have

□   M.R.L.K Lie

□   I.C.A.W. Konings

Internisten

□   M. van de Berge

□   C.K.A. van de Berge

□   A. Stegeman