Orchidectomie
In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een operatie waarbij de zaadbal wordt verwijderd. Er kunnen meerdere redenen zijn om een of beide zaadballen te verwijderen:
- Tumor van de zaadbal; teelbalkanker/testiscarcinoom.
- Epididymo – orchitis; een infectie van de zaadbal en de bijbal (epididymis). Wanneer meerdere behandelingen niet helpen en de klachten blijven bestaan kan het verwijderen van de zaadbal en de bijbal nodig zijn.
- Gevorderde prostaatkanker; Wanneer het testikelweefsel wordt verwijderd daalt het testosterongehalte, hierdoor wordt de prostaatkanker in groei geremd en krimpt de tumor.
- Torsiotestis; een draaiing van de zaadbal en bloedvaten waardoor de bloedtoevoer naar de zaadbal wordt afgeklemd en hierdoor de zaadbal afsterft.
De zaadballen
De zaadballen (testes) zijn ovaal van vorm en ongeveer vier tot vijf centimeter groot. Deze produceren spermacellen en een groot deel van de mannelijke geslachtshormonen (testosteron).
Vruchtbaarheid
Wanneer er één van de zaadballen wordt verwijderd leidt dit niet tot impotentie of vermindering van het libido. Omdat uw andere zaadbal nog functioneert bent u nog steeds vruchtbaar. Behandelingen als chemotherapie hebben wel invloed op de vruchtbaarheid. Wanner u nog een kinderwens hebt kunt u besluiten tot het laten invriezen van sperma. Bespreekt dit met uw uroloog.
Voorbereiding
Het is van groot belang dat u, indien u bloed verdunnende medicatie gebruikt, dit vooraf bespreekt met uw uroloog.
Preoperatieve screening
Voor de operatie krijgt u een afspraak op het Preoperatieve Spreekuur (POS-Poli). Hiervoor moet u vragenlijsten invullen en worden alle belangrijke punten met u besproken zoals medicatie, nuchter zijn en narcose.
Opname
U wordt opgenomen op afdeling Heelkunde. Het is in principe een dagopname. Het kan gebeuren dat u nog een nachtje in het ziekenhuis moet blijven.
De operatie
- Eenvoudig: hierbij wordt via een kleine incisie in de balzak de zaadbal verwijderd. Dit wordt gedaan wanneer er geen verdenking is op teelbalbanker.
- Radicaal: hierbij wordt een horizontale incisie gemaakt in de lies. Dan wordt de zaadbal omhooggeduwd en via de incisie verwijderd.
Na de operatie
De eerste 24 uur na de ingreep is het raadzaam overdag een onderbroek te dragen die steun geeft (geen boxershort). Hiermee vermindert u de kans op zwelling of ontsteking. Neem de onderbroek mee als u wordt opgenomen. De verbandgazen waarmee de balzak is verbonden laat u één dag zitten, hierna kunt u het verband verwijderen en mag u weer douchen.
Advies voor thuis
- Luister naar uw lichaam.
- Bij pijn kunt u pijnstilling gebruiken bijvoorbeeld drie- tot viermaal daags twee tabletten 500 mg paracetamol of andere voorgeschreven pijnstillers.
- De eerste week rustig aan doen om spanning op de wond te vermijden.
- Gedurende een week mag u niet fietsen, baden, zwemmen en werken.
- Gedurende twee weken mag u niet zwaar tillen, zwaar lichamelijk werk of inspanning doen.
- Twee weken na de ingreep mag u weer gemeenschap hebben.
Mogelijke complicaties
Zoals bij iedere operatie kunnen er complicaties optreden:
- Een zwelling van de balzak.
- Een blauwe verkleuring van de huid.
- Nabloeding: soms treedt er een nabloeding op waardoor de zwelling snel toeneemt. Meestal gebeurt dit binnen 24 uur.
- Infectie: er kan een infectie optreden waardoor de balzak gezwollen, rood en pijnlijk kan worden.
Contact
U neemt contact op als u:
- Veel aanhoudende, steeds erger wordende pijn heeft
- Veel bloedverlies uit de wond hebt
- Koorts boven de 38,5 graden heeft
In spoedeisende gevallen kunt u ’s avonds en in het weekend contact opnemen via het algemene telefoonnummer van het ziekenhuis 088 125 00 00 met de Spoedeisende Hulp. Op doordeweekse dagen is de poli Urologie te bereiken van 08.30 – 17.00 uur via de receptie van het ziekenhuis 088 125 00 00.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.