Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over het inbrengen van de PEC-sonde. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Uw behandelend arts heeft voorgesteld om een PEC-sonde bij u te plaatsen. Uw arts heeft u hier al het een en ander over verteld. De plaatsing van de PEC-sonde wordt verricht door een Maag-Darm-Lever specialist (MDL-arts).

Wat is een PEC-sonde?

PEC staat voor Percutane Endoscopische Colostomie. Percutaan betekent ‘door de huid’. Endoscopisch is dat met een soepele bestuurbare slang (endoscoop) een onderzoek in het maagdarmstelsel gedaan wordt. Colostomie colo staat voor colon (dikke darm) en stomie is een opening die van de darm(colon) naar de buikwand toe gemaakt wordt. Het uiteinde van de PEC-sonde is voorzien van een afsluitbaar systeem om laxeermiddel of medicijnen toe te kunnen dienen. Zie onderstaande afbeeldingen. De PEC-sonde blijft op zijn plaats zitten omdat een schijf(fixatieplaat)van de PEC-sonde tegen de dikke darmwand zit en de andere fixatieschijf op de buikwand zit geklemd. Zie onderstaande afbeeldingen.

(Bron: Fresenius)

Waarom een PEC-sonde?

De reden waarom bij u een PEC geplaatst wordt, heeft u besproken met uw arts. Het kan zijn dat u, bij ernstige obstipatie, niet reageert op behandelingen met laxeermiddelen en of het spoelen via de anus (retrograad).  Via de PEC kan dan op een natuurlijke manier (antegraad) de darm gespoeld worden. Een andere reden kan zijn om de darm te ontluchten als uw darm geregeld erg uitgezet is door lucht. Soms kan een PEC nodig zijn om de darm vast te zetten aan de buikwand ter voorkoming van opnieuw een afsluiting in uw darm door een steeldraai (volvulus). Het plaatsen van een PEC-sonde kan een darmoperatie voorkomen.

Locaties waar de PEC-sonde geplaats kan worden

(Bron: Catharina ziekenhuis)

De locatie is afhankelijk van de reden waarom er een PEC-sonde geplaatst wordt.

De dag van de behandeling

Voorbereiding op de PEC-sonde plaatsing

  • Om de ingreep goed en veilig te kunnen uitvoeren moet uw darm goed schoon zijn. Daarom moet de darm schoongespoeld worden zoals bij een colonscopie. (Zie folder Moviprep voorbereiding voor een colonscopie).
  • Als er vanwege hardnekkige obstipatie een PEC-sonde geplaats wordt, is er meer laxeervloeistof en of klysma’s nodig om de darm goed schoon te krijgen. Daarom wordt u meestal een of twee nachten voor het onderzoek opgenomen op een verpleegafdeling. Echter kan het zijn dat u thuis al moet beginnen met het extra spoelen/laxeren van de darmen. Dit krijgt u te horen van uw arts. Indien u thuis al moet beginnen met laxeren, krijgt u een recept mee voor laxeermiddelen. Haal deze medicijnen tijdig bij uw apotheek op.
  • Als de PEC-sonde is geplaatst, blijft u nog een nacht ter observatie in het ziekenhuis. Neem daarom toiletartikelen, (extra) nachtkleding en ook een extra vest of trui mee, want u kunt het koud krijgen van het laxeren. Draag tijdens het verblijf in het ziekenhuis makkelijk zittende kleding.
  • Neem een actuele medicijnlijst en uw identiteitsbewijs mee.

Bespreek met uw arts nog het volgende:

  • Of u bekend bent met allergieën.
  • Of u een pacemaker/ICD heeft.
  • Welke medicijnen u mag doorgebruiken/moet aanpassen of moet stoppen voor de PEC-sonde plaatsing. Denk hierbij onder andere aan bloedverdunners of insuline.
  • Of u al gebruik maakt van een thuiszorgorganisatie. Zo ja welke.

Opname

Als de PEC-plaatsing vanwege hardnekkige obstipatie is, wordt u een of twee dagen voorafgaand aan de datum van de PEC-plaatsing opgenomen voor het spoelen van de darmen. De verpleegkundige van de afdeling zal u hierin dan begeleiden. Op de dag van de PEC-sonde plaatsing krijgt u een infuusnaald ingebracht zodat een half uur tot een uur voor de PEC-sonde plaatsing antibiotica gegeven kan worden. Daar u de PEC- plaatsing als belastend kunt ervaren, krijgt u vlak voor de PEC-sonde plaatsing door deze infuusnaald een “roesje ”toegediend. Van het “roesje” kunt u zich suf/slaperig voelen. Voor meer informatie over de sedatie; zie de sedatiefolder. Indien u een bloedverdunner gebruikt waarbij de INR-waarde bepaald kan worden, kan het soms nog nodig zijn dat de INR-waarde nog bepaald moet worden. Ook kan de transferverpleegkundige bij u langskomen om de thuiszorg van de PEC te regelen.

Het plaatsen van de PEC-sonde

Het plaatsen van de PEC-sonde gebeurt op de Scopie Behandel Afdeling (SBA). In verband met het “roesje” wordt u aangesloten aan de bewakingsapparatuur, zodat we uw bloeddruk, zuurstofgehalte en uw hartslag goed in de gaten kunnen houden. Reden hiervan zie ook de sedatiefolder.

Nadat de sedatie is gegeven, brengt de MDL-arts de endoscoop(colonscoop) via de anus in de dikke darm en schuift deze voorzichtig tot de gewenst plaats waar de PEC-sonde geplaatst wordt. De huid wordt plaatselijk verdoofd en met een naald prikt de MDL-arts vervolgens via de buikwand de dikke darm aan. Daarna brengt de MDL-arts met behulp van de endoscoop de PEC-sonde in. De PEC-sonde komt stevig tegen de buik te liggen. Dit gebeurt met twee fixatieplaten (een fixatieplaat ligt tegen de darmwand aan en de andere op de buikwand). Zo worden de buikwand en darmwand goed tegen elkaar gedrukt en wordt de PEC-sonde vastgezet. Ook kunnen er nog steunhechtingen rondom de fistelopening geplaatst worden. Het plaatsen van de PEC-sonde duurt ongeveer 45 minuten.

Nazorg

In verband met de gegeven sedatie wordt u nog na bewaakt op de zaal van de Scopie Behandel Afdeling (SBA). Als alle controles goed zijn, wordt u teruggebracht naar de verpleegafdeling. Tijdens het verblijf krijgt u nog instructies t.a.v. de PEC-zorg.

Dag van ontslag

Op de dag van ontslag krijgt u een recept mee voor een antibioticakuur. Daar moet u gelijk mee beginnen als u thuiskomt. Maak deze kuur in zijn geheel af.  Tevens krijgt u een afspraak mee voor over zeven tot tien dagen voor de PEG-poli. Als de PEC-sonde geplaatst is voor het spoelen van de darm, komt de continentieverpleegkundige voor ontslag langs om te oefenen met het darmspoelen via de PEC-sonde.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de Scopie Behandel afdeling via 088 125 52 50. Voor vragen over de PEC-sonde kunt u bellen naar de MDL-verpleegkundigen via 088 125 44 95 of mailen naar mdl.verpleegkundigen@adrz.nl. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier. Annuleren moet tenminste 24 uur voor het onderzoek. In uw plaats helpen we graag een andere patiënt.