Pericarditis
Pericarditis is een ontsteking van het hartzakje (pericard). Het hartzakje is een stevig dubbel vlies rondom het hart. Tussen de twee lagen zit een kleine hoeveelheid vocht. Hierdoor glijden de lagen gemakkelijk langs elkaar. Het hartzakje beschermt het hart tegen infecties en overbelasting. Bij pericarditis is het hartzakje geïrriteerd, dit kan erg pijnlijk zijn omdat er dan wrijving ontstaat tussen de twee vliezen van het hartzakje. Soms kan er door de ontstekingsreactie ook wat meer vocht tussen de vliezen ontstaan, waardoor het hart minder ruimte heeft om goed te functioneren. Hierdoor kan ook kortademigheid ontstaan.
Oorzaken pericarditis
De precieze oorzaak is vaak niet bekend, omdat er meerdere oorzaken kunnen zijn. Het kan veroorzaakt worden;
- door een bacterie
- na een openhartoperatie
- na een hartinfarct
- door een andere ziekte
Herkennen van pericarditis
Als u eenmaal een ontstoken hartzakje heeft gehad, bestaat de kans dat uw hartzakje in de toekomst opnieuw ontsteekt. Het is daarom goed om pericarditis te herkennen.
Bij acute pericarditis kunnen de volgende klachten voorkomen:
- felle pijn in de borststreek
- in het begin koorts of een gevoel van griep
- kortademig of benauwdheid
Het hartzakje bevat veel zenuwen. Door de wrijving tussen de vliezen van het ontstoken hartzakje ontstaat een heftige pijn. De pijn neemt toe bij bewegen, inademen of platliggen.
Diagnose stellen
Om pericarditis vast te stellen beoordeelt de arts de klachten, tevens luistert de arts naar het hart. Een knisperend geluid kan wijzen op pericarditis. Dit geluid ontstaat door het bewegen van het ontstoken hartzakje langs de hartspier. Bij een pericarditis kunnen ook veranderingen te zien zijn op het hartfilmpje (ECG).
Daarnaast kan de arts de volgende onderzoeken doen:
- echografie
- röntgenfotovan de borst
- bloedonderzoek
Behandeling pericarditis
De behandeling van pericarditis hangt af van de oorzaak. De behandelmogelijkheden zijn:
- pijnstillers
- ontstekingsremmende medicijnen
- punctie om het teveel aan vocht weg te zuigen (zelden)
- in de weken na ontstaan van klachten voldoende rust nemen en inspanningen vermijden
Bij een virusinfectie is behandeling niet nodig. Het lichaam bestrijdt het virus zelf. Dit kan enkele weken duren. De arts schrijft eventueel pijnstillers en/of ontstekingsremmers voor om de klachten te verminderen.
Complicaties en bijwerkingen
Bij een acute pericarditis kan er te veel vocht in het hartzakje ontstaan wat uiteindelijk kan resulteren in een harttamponade.
Een tamponade ontstaat als het hartzakje te veel vocht bevat. Door de snelle toename van vocht ondervindt het hart tegendruk en kan zich niet meer goed met bloed vullen. Hierdoor kan het hart het bloed niet meer goed door het lichaam pompen. Hierdoor kan ernstige benauwdheid en duizeligheid ontstaan. Wanneer het lichaam het te veel aan vocht niet goed kan afvoeren, moet dit soms verwijderd worden. Dit gebeurt middels een pericardpunctie.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Cardiologie via 088 125 44 80 (Goes) of 088 125 53 25 (Vlissingen). Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.
Bronnen https://www.hartstichting.nl/hart-en-vaatziekten/pericarditis