Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Adrz

Deze folder geeft u informatie over pijnbestrijding met een PCEA-pomp. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Pijnbestrijding PCEA-pomp

Het is na een behandeling of operatie belangrijk dat u zo min mogelijk pijn ervaart. Want met minder pijn voelt u zich prettiger, wat bijdraagt aan uw herstel. Pijn mag u dan ook niet belemmeren om te verliggen, uit bed te komen of te hoesten. Geef het duidelijk aan als u pijn ervaart. Hoe langer u wacht met het bespreekbaar maken van de pijn en eventuele bijwerkingen, hoe moeilijker het wordt ze te beheersen.

Medicijnen tegen de pijn

U krijgt van de verpleegkundige medicijnen tegen de pijn (bijvoorbeeld paracetamol). U krijgt deze medicijnen op vaste tijden. U moet de medicijnen direct innemen. Naast medicijnen krijg u een pijnpomp. De combinatie van medicijnen en pomp zorgt ervoor dat u de beste pijnbestrijding krijgt met zo min mogelijk bijwerkingen.

De pijnpomp

De anesthesioloog heeft u een ruggenprik gegeven en een dun slangetje in uw rug geplaatst voor het aansluiten van een pijnpomp. Dit heet een PCIA-pomp. De eerste dagen na de operatie krijgt u via de pijnpomp extra medicijnen tegen de pijn.

De pijnpomp dient zelf voortdurend medicijnen toe. Het kan zijn dat deze medicijnen niet voldoende werken tegen de pijn. Merkt u dat de pijn erger wordt?

Dan kunt u op de ‘bolusknop’ drukken om extra medicijnen via de pomp te krijgen. U merkt dan dat de pijn na korte tijd afneemt. Neemt de pijn onvoldoende af? Dan drukt u opnieuw op de bolusknop. De pomp is voorzien van veiligheidsinstellingen zodat u uzelf niet te veel medicijnen tegen de pijn kunt geven – tenzij u drukt als u helemaal geen pijn ervaart.

U bent de enige die op de bolusknop mag drukken.

Complicaties en bijwerkingen

Door het gebruik van de pijnpomp kunnen bijwerkingen optreden. Denk aan:

  • Slaperigheid
  • Doofheid, tintelingen of verminderede kracht in een deel van uw heup, knie, benen of voeten
  • Misselijkheid en braken
  • Jeuk
  • Hoofdpijn
  • Niet goed kunnen voelen of uw blaas vol is

Omdat het mogelijk is dat u niet goed voelt of u moet plassen, heeft u een katheter in uw blaas. Deze vangt uw plas op. De katheter blijft zitten tot u de pijnpomp niet meer nodig heeft en het slangetje uit uw rug is verwijderd.

Als u één van deze bijwerkingen heeft, dan moet u dit melden aan uw verpleegkundige, pijnmedewerker of arts.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u contact opnemen met uw behandeld arts via 088 125 00 00. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.