Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over poliepen in de darm. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Poliepen

Een poliep is een uitstulping in het darmslijmvlies. Poliepen geven meestal geen klachten. Ook als een poliep kwaadaardig is geworden, kan het nog een hele tijd duren voordat er klachten ontstaan. Mogelijke klachten zijn dan:

  • bloed in de ontlasting;
  • een verandering in ontlastingspatroon;
  • een onregelmatige stoelgang;
  • buikpijn;
  • onverklaarbaar gewichtsverlies.

De dag van de behandeling

De behandeling

Poliepen in de darm worden bijna altijd opgespoord met een coloscopie. Dit is een kijkonderzoek (endoscopie) van de darm. Via de anus wordt een flexibele slang met een lampje en een camera door de darm opgeschoven. De meeste poliepen kunnen tijdens een coloscopie meteen verwijderd worden.

Heel soms lukt het niet om tijdens een kijkonderzoek de hele dikke darm te bekijken. Bij vernauwingen of scherpe bochten in de darm of omdat het te pijnlijk is. In dat geval kan een CT scan worden gemaakt waarbij de darm driedimensionaal in beeld gebracht wordt. Dit onderzoek wordt een CT-colografie genoemd. Een nadeel is dat de arts tijdens dit onderzoek geen poliepen kan verwijderen.

Aan de buitenkant van een poliep is niet altijd te zien of deze onschuldig is of niet. Dit blijkt pas nadat het weefsel van de poliep is onderzocht. Omdat poliepen kunnen uitgroeien tot darmkanker worden in principe alle poliepen verwijderd die bij een kijkonderzoek worden gevonden. Het weghalen van een poliep wordt een poliepectomie genoemd. Zeer grote of hele platte poliepen moeten soms operatief verwijderd worden. Dat geldt ook voor poliepen die in de darmwand zijn gegroeid.

Poliepectomie:

Na de behandeling

Resultaat

Als na onderzoek blijkt dat er in de weggehaalde poliep kwaadaardige tumorcellen zitten, heb je darmkanker. Vaak volgen er dan aanvullende onderzoeken in het ziekenhuis. Je arts bespreekt na die onderzoeken met je hoe de behandeling van de darmkanker eruit zal zien.

Niet elke poliep wordt een tumor. De meeste poliepen in de darm zijn goedaardig en blijven dat ook. Soms groeit een poliep echter uit tot een kwaadaardig gezwel of tumor. Dit gebeurt bij 1 op de 20 darmpoliepen en dit proces neemt vaak wel 10 tot 15 jaar in beslag. Het is niet bekend waarom  sommige poliepen wel uitgroeien tot een darmtumor en andere niet.

Nazorg

Controles

Wanneer er poliepen uit je darm zijn gehaald, blijf je meestal onder controle om te zien of er geen nieuwe poliepen ontstaan. Landelijk zijn er afspraken gemaakt over hoe vaak je terug moet komen. De arts kan je hierover meer vertellen. Of en hoe vaak je gecontroleerd wordt hangt af van:

  • het aantal gevonden poliepen
  • het soort poliep
  • de grootte van de poliep
  • de plaats van de poliep in de darm
  • je leeftijd
  • andere ziektes of aandoeningen
  • erfelijke factoren

Complicaties en bijwerkingen

Wanneer er poliepen verwijderd zijn, kan het zijn dat u wat bloed verliest. Dat kan nog tot twaalf uur na het onderzoek. Bij veel bloedverlies of als het bloedverlies aanhoudt, moet u contact opnemen met het ziekenhuis in Goes. Wanneer er zeer hevige buikpijn optreedt, ook wanneer dat de volgende ochtend is, neem dan zo snel mogelijk contact op.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de afdeling Maag-, Darm- en levergeneeskunde (MDL) via 088 125 00 00.

Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.