Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u informatie over een provocatieve discografie. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Deze folder is bestemd voor patiënten die in aanmerking komen voor een provocatieve discografie.

Provocatieve discografie

Als u lage rugpijn heeft, al dan niet met uitstraling naar één of beide benen, die op andere behandelingen niet goed hebben gereageerd en wanneer uw pijnspecialist op grond van het onderzoek denkt dat de tussenwervelschijf (discus) de belangrijkste bron van uw pijnklachten is, kan deze besluiten om bij u een discografie (het in beeld brengen van de discus) te doen. De tussenwervelschijf wordt onder röntgen doorlichting en met behulp van contrastmiddel afgebeeld.

Wanneer is deze behandeling niet mogelijk (contra-indicaties):

  • Geopereerde tussenwervelschijf.
  • Botfusie(aaneenvoeging)/botvervorming met moeizame tot onmogelijke toegang tot de tussenwervelschijf.
  • Ernstige vernauwing ruggenmergkanaal (op niveau van de te onderzoeken tussenwervelschijf).
  • Als u zwanger bent kunt u deze behandeling niet ondergaan omdat er röntgenstraling wordt gebruikt.
  • Als u ziek bent en/of koorts hebt op de dag van de operatie kan de operatie niet doorgaan en zal er een nieuwe afspraak worden gepland.

Doel

De pijnspecialist maakt met behulp van het röntgenapparaat en contrastmiddel de tussenwervelschijf zichtbaar. De discografie behandeling is een onderzoek. Het is bedoeld om te kijken of de tussenwervelschijf de oorzaak van uw pijnklachten is. Indien uit de test blijkt dat dit zo is dan is het mogelijk deze direct te behandelen.

Sedatie

De behandeling gebeurt onder sedatie. Dit is een lichte narcose ook wel roesje genoemd. Meer informatie hierover vindt u in de folder propofolsedatie.

De dag van de behandeling

De behandeling vindt plaats in dagbehandeling. U mag dus dezelfde dag weer naar huis. U wordt op de afgesproken tijd verwacht op de verpleegafdeling van Adrz. Hier wordt u opgevangen door de verpleegkundige en wordt u voorbereid op de behandeling.

Voorbereiding

U hoeft thuis geen specifieke voorbereidingen treffen, tenzij uw pijnspecialist anders aangeeft.

Eten en drinken
U dient voor de behandeling nuchter te zijn. Uw medicatie mag u wel op de gebruikelijke tijd met een slokje water innemen, tenzij de pijnspecialist anders met u heeft afgesproken.

Medicatie

  • Neemt u bloedverdunners? Overleg dan met uw pijnspecialist of u hiermee moet stoppen.
  • Gebruikt u antibiotica? Geef dit dan voorafgaand aan de behandeling door aan uw pijnarts.

Allergieën
Heeft u een allergie voor jodium of andere ontsmettingsmiddelen, pleisters, contrast- of verdovingsmiddelen? Meldt dit dan voor de start van de behandeling.

Zwangerschap
Bent u zwanger of denkt u zwanger te zijn? Meld dit dan voor de start van de behandeling.

Vervoer
Op de dag van uw behandeling mag u niet actief deelnemen aan het verkeer. Zorg daarom voor een begeleider die u na de behandeling naar huis kan begeleiden.

De behandeling


Sieraden, make-up en overige zaken

Verwijder uw sieraden, horloge, make-up. Het is belangrijk dat we de natuurlijke kleur van de huid kunnen zien. Laat uw contactlenzen uit. U mag een gehoorapparaat en een bril wel gewoon dragen.

Verloop van de behandeling

  • Bij een discografie komt u in buikligging op de behandeltafel te liggen op een kussen. U wordt middels een infuus in een lichte slaap gebracht door de anesthesie. Als bescherming tegen infectie krijgt u een antibioticum toegediend via het infuus.
  • Na het schoonmaken van de huid met een desinfecterende vloeistof wordt het behandelgebied met steriele doeken afgedekt.
  • Onder röntgendoorlichting wordt op de rug de plaats bepaalt waar de naald voor de discografie moet worden geplaatst. Nadat de huid goed is verdoofd wordt de naald in de te onderzoeken tussenwervelschijf geplaatst.
  • Vervolgens wordt de tussenwervelschijf met röntgen en contrastmiddel afgebeeld. Bij het inspuiten van de tussenwervelschijf wordt u kort even wakker gemaakt en gevraagd of dit uw “eigen” rugpijn en/of uitstraling in het been doet toenemen of provoceert.
  • Indien u uw bekende klachten aangeeft kan de tussenwervelschijf behandeld worden met stroom, hiermee wordt een (radiofrequente) stroom door de naald gezonden. Hiermee is het mogelijk om de prikkels die de pijn veroorzaken te onderbreken. De tussenwervelschijf blijft zijn normale functie vervullen.
  • Om een ontsteking van de tussenwervelschijf te voorkomen zal de arts tenslotte een kleine hoeveelheid antibioticum in de tussenwervelschijf spuiten.
  • Op de prikplaats wordt een pleister geplakt, deze mag u na enkele uren verwijderen
  • De behandeling duurt ongeveer dertig minuten.

Na de behandeling

Na de behandeling wordt u naar de uitslaapkamer gebracht en geobserveerd door een verpleegkundige. Hierna wordt u terug naar de dagbehandeling afdeling gebracht.

Opnametijd
U moet er rekening mee houden dat u vrijwel de gehele dag in het ziekenhuis aanwezig bent.

Nazorg
Na de behandeling is het verstandig een week de rug “te sparen” door geen zware dingen te tillen, niet te lang te zitten, geen draaibewegingen te maken en niet te sporten. Bij napijn kunt u een pijnstiller nemen.

Resultaat
Het resultaat van de behandeling is pas na enkele weken te beoordelen. In een aantal gevallen is een herhaling of een aanvullende behandeling noodzakelijk. Uw pijnspecialist zal dit verder met u bespreken.

Controle
U krijgt een telefonische afspraak met de pijnverpleegkundige/-consulente één tot zeven dagen na de behandeling en acht weken na de behandeling.

Complicaties en bijwerkingen

We voeren de behandeling vanzelfsprekend zorgvuldig uit. Toch bestaat er een geringe kans op het optreden van bijwerkingen of complicaties.

Complicaties

  • In zeldzame gevallen kan een infectie van de tussenwervelschijf optreden. U kunt dan koorts en pijn krijgen, in dat geval raden wij u aan direct contact op te nemen met het Centrum voor Pijngeneeskunde of uw huisarts.
  • In zeldzame gevallen kan er een (tijdelijk) beschadiging van een zenuwwortel optreden. U kunt dan zenuwpijn krijgen en/of krachtsvermindering.

Bijwerkingen

  • Tijdelijke krachtsvermindering of een verdoofd gevoel in een arm of been. Dit is een gevolg van de verdoving van een zenuw  Na enkele uren is de verdoving uitgewerkt.
  • Als er een bloedvaatje is geraakt bij het prikken, kan een bloeduitstorting ontstaan. Dit veroorzaakt soms wat pijn.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Pijngeneeskunde via 088 125 48 18. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.