Psychologische zorg voor patiënten met kanker
De diagnose kanker kan voor patiënten psychisch zeer belastend zijn. De ziekte en behandeling kunnen leiden tot psychische klachten. Die klachten kunnen optreden bij het horen van de diagnose, bij de start van behandeling, of juist aan het einde daarvan. Veel van deze psychische klachten komen gedurende enige tijd voor. Wanneer de klachten aanhouden of ervoor zorgen dat iemand vastloopt in het dagelijks leven, kan een verwijzing zinvol zijn. Dus bij emotionele reacties die een dusdanige lijdensdruk geven dat begeleiding gewenst is.
Medische psychologie
Op de afdeling Medische Psychologie zijn meerdere psychologen en psychologisch assistenten werkzaam, ieder met hun eigen aandachtsgebied. Voor de toewijzing aan een van de psychologen wordt naar de vraagstelling van de patiënt gekeken.
Behandeling
De medisch psycholoog kan ondersteuning bieden tijdens alle fases van het ziekteproces, van het verwerken van de diagnose, het staande houden tijdens de behandeling tot het oppakken van het leven na de behandeling. De behandeling bestaat uit individuele therapie.
De behandelingen bij de Medische psychologie zijn kortdurend (gemiddeld acht tot tien gesprekken), maar dit varieert afhankelijk van de hulpvraag. Wanneer een langere of intensievere behandeling noodzakelijk lijkt, kan het zijn dat de patiënt wordt doorverwezen naar een andere hulpverlener of instantie.
Verwijzen
De medisch of verpleegkundig specialist kan een patiënt verwijzen naar onze afdeling. Het betreft de zorg aan volwassen patiënten, maar er is ook oog voor (de communicatie met) naasten. In de verwijzing kan beschreven worden wat de verwijsvraag is en het doel: onderzoek (neuropsychologisch of persoonlijkheid), en begeleiding of behandeling.
Verwijscriteria
Mogelijke klachten zijn:
- Overmatige angst voor de terugkeer van de ziekte en verlies van vertrouwen in het lichaam.
- Problemen met de verwerking van de ziekte of de behandeling. Dit kan samengaan met slecht slapen, piekeren, gespannenheid en prikkelbaarheid.
- Problemen in de communicatie met naasten.
- Blijvende op de voorgrond staande gevoelens van verdriet of somberheid.
- Blijvende vermoeidheid en energieverlies.
- Angst- en trauma gerelateerde klachten ten gevolge van de oncologische ziekte of ziekenhuiservaring (denk hierbij bijv. ook aan prikangst).
- De patiënt is geïnformeerd over de verwijsmogelijkheden Team Psychosociale zorg van Adrz.
- De hulpvraag en de verwijzing naar de patiënt is besproken en patiënt is akkoord (eventueel n.a.v. de lastmeter).
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Medische psychologie via telefoonnummer 088 125 49 60 of per e-mail: Medischepsychologie.secretariaat@adrz.nl.
Buiten werktijden kunt u bellen naar de afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de desbetreffende afdeling.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.