Qutenza huidpleisters
Samen met uw pijnspecialist heeft u besloten om een behandeling te ondergaan met Quetenza huispleisters. De werkzame stof in deze pleisters is capsaïcine. In deze folder leest u meer over deze behandeling. De behandeling wordt uitgevoerd door de pijnverpleegkundige/-consulent.
Werking pleister
Deze behandeling is bedoeld voor volwassenen met zenuwpijn aan de buitenzijde van het lichaam. Dit wordt ook wel perifere neuropathische pijn genoemd. Qutenza is een huidpleister die een hele hoge dosis capsaïcine bevat, een stofje dat in hete pepers zit, zoals Spaanse peper en chili peper). Bij zenuwpijn zijn de zenuwen in de huid overprikkeld, waardoor vaak een branderige of schietende pijn, pijn bij aanraken, overgevoeligheid voor warmte of kou en tintelingen ontstaan. De capsaïcine in de pleister bindt zich aan beschadigde zenuwcellen in de huid en zorgt ervoor dat ze langdurig minder gevoelig worden voor pijn. Hierdoor worden er minder pijnprikkels doorgegeven aan de hersenen en ervaart u pijnvermindering. De Qutenzapleister kan in combinatie met andere pijnstillende medicatie worden gebruikt.
De dag van de behandeling
- U mag voor de behandeling geen huidlotion gebruiken op het pijnlijke gebied.
- Het is aan te raden om makkelijk zittende kleding aan te doen als u naar het ziekenhuis komt.
- U mag naar de behandeling iets meenemen ter ontspanning, bijvoorbeeld een leesboek, puzzelboekje of muziek.
- Houd er rekening mee dat u ongeveer twee uur op de afdeling verblijft.
- Leg een coldpack of vochtig washandje klaar in de koelkast thuis voor na de behandeling.
Voorbereiding
Wij vragen u ons geruime tijd voor de behandeling te waarschuwen als één van de volgende zaken voor u van toepassing is:
- U heeft een beschadiging van de huid in het gebied dat behandeld wordt
- U heeft recent een hartinfarct gehad
- U heeft een hoge bloeddruk die niet goed onder controle is
- Allergieën of overgevoeligheid:
- U heeft een allergie voor jodium, andere ontsmettingsmiddelen, pleisters, lidocaïne of andere verdovingsmiddelen.
- U bent overgevoelig voor hete pepers
- Zwangerschap of borstvoeding:
- U bent zwanger of denkt zwanger te zijn.
- U geeft borstvoeding
- Een week voor de behandeling: bij overbeharing op het te behandelen gebied vragen wij u dit te scheren of zo kort mogelijk te knippen. Let hierbij op dat er geen wondjes ontstaan.
Vervoer
Op de dag van uw behandeling mag u niet actief deelnemen aan het verkeer. Zorg daarom voor een begeleider die u na de behandeling naar huis kan begeleiden.
De behandeling
De pijnverpleegkundige/-consulente tekent allereerst het pijnlijke gebied af met een markeerstift. Eventueel nog aanwezige overbeharing op het te behandelen gebied (bijvoorbeeld borsthaar) wordt door de pijnverpleegkundige/-consulent afgeknipt, zodat de pleister goed contact kan maken met de huid. Hierna volgt de behandeling met de Qutenzapleister. De pijnverpleegkundige/-consulent plakt de pleister op het afgetekende gebied. Deze blijft 30 tot 60 minuten zitten. Daarna verwijdert de pijnverpleegkundige/-consulent de pleister weer en maakt ze de huid schoon met een reinigingsgel en water.
Het is normaal dat de huid tijdens de behandeling met de Qutenzapleister prikt of rood en branderig wordt. Deze bijwerkingen zijn tegen het einde van de behandeling het hevigst en nemen daarna geleidelijk weer af. U kunt een verkoelend kompres of pijnstillers krijgen.
Na de behandeling (bij thuiskomst)
- Na de behandeling kunt u last houden van een pijnlijke huid die er rood en branderig uitziet. Koeling op deze plekken is een goede manier om de pijn en branderigheid te verminderen. U kunt hiervoor het coldpack of vochtige washandje gebruiken.
- Gebruik lauw water voor het baden/douchen als u merkt dat uw huid te gevoelig of branderig is.
- Raak het behandelde gebied niet aan.
- Ga door gewoon door met uw huidige pijnmedicatie. Stop niet zonder overleg uw pijnspecialist. Na de behandeling krijgt u ook twee evaluatieformulieren mee. Hierop kunt u uw pijnscore invullen: na een dag en na zes weken.
Voor de eerste drie dagen geldt:
Raakt u met uw handen het behandelde gebied aan, was dan nadien altijd goed uw handen. De eerste drie dagen wordt zonnen en saunabezoek afgeraden.
Resultaat behandeling
De (maximale) pijnvermindering wordt meestal zeven tot veertien dagen na de behandeling bereikt. De pijnvermindering houdt ongeveer drie maanden aan. Het is mogelijk de behandeling na drie maanden te herhalen, mits de behandeling effect heeft gehad. Wanneer de behandeling de eerste keer geen of nauwelijks effect heeft gehad, wordt deze niet herhaald.
Complicaties en bijwerkingen
Regelmatig voorkomende bijwerkingen
Rode, pijnlijke of branderige huid op de plaats waar de pleister heeft gezeten. Het behandelde gebied kan dan enkele dagen gevoelig zijn voor warmte (douche, zonlicht, flinke lichamelijke inspanning). Jeuk, bultjes, blaren, zwelling, droogheid gedurende enkele dagen in het gebied waar de pleister heeft gezeten.
Soms voorkomende bijwerkingen
Striemen, een tintelend gevoel, ontsteking van de huid, bloeduitstortingen in het gebied waar de pleister heeft gezeten. Hoge bloeddruk, snelle hartslag, vermindering van smaak, oogirritatie, hoesten, misselijkheid, zwelling van ledematen en verminderd gevoel in ledematen.
Nazorg
Leefregels
U kunt de dag na de behandeling uw activiteiten weer hervatten, tenzij de Pijnverpleegkundige/-consulente of pijnspecialist anders met u heeft afgesproken. Het is belangrijk om in beweging te blijven waarbij u overbelasting probeert te vermijden.
Controle
Na twee maanden volgt een telefonische controle met de pijnverpleegkundige/-consulente.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar het Centrum van Pijngeneeskunde via 088 125 48 18. Dit kan van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 11.00 uur en van 13.00 uur tot 16.00 uur.
Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.