Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over een Racz-procedure. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Wat is de Racz-procedure

Uit uw klachten en uit onderzoek is gebleken dat uw pijnklachten voor een groot deel worden veroorzaakt door inwendige littekens. Deze inwendige littekens zitten in de buurt van de vliezen rond de rugzenuwen. Bij deze behandeling probeert de pijnspecialist de littekens met medicijnen losser te maken. Dit heet de Racz-procedure of epidurale adhesiolysis.

Sedatie

De behandeling gebeurt onder sedatie. Dit is een lichte narcose ook wel roesje genoemd. Meer informatie hierover vindt u in de folder propofolsedatie.

De dag van de behandeling

De behandeling vindt plaats in dagbehandeling. U mag dus dezelfde dag weer naar huis. U wordt op de afgesproken tijd verwacht op de verpleegafdeling van Adrz. Hier wordt u opgevangen door de verpleegkundige en wordt u voorbereid op de behandeling.

Voorbereiding

U hoeft thuis geen specifieke voorbereidingen treffen, tenzij uw pijnspecialist anders aangeeft.

Eten en drinken
U dient voor de behandeling nuchter te zijn. Uw medicatie mag u wel op de gebruikelijke tijd met een slokje water innemen, tenzij de pijnspecialist anders met u heeft afgesproken.

Medicatie

  • Neemt u bloedverdunners? Overleg dan met uw pijnspecialist of u hiermee moet stoppen.
  • Gebruikt u antibiotica? Geef dit dan voorafgaand aan de behandeling door aan uw pijnarts.

Allergieën
Heeft u een allergie voor jodium of andere
ontsmettingsmiddelen, pleisters, contrast- of verdovingsmiddelen? Meldt dit dan voor de start van de behandeling.

Zwangerschap
Bent u zwanger of denkt u zwanger te zijn? Meld dit dan voor de start van de behandeling.

Vervoer
Op de dag van uw behandeling mag u niet actief deelnemen aan het verkeer. Zorg daarom voor een begeleider die u na de behandeling naar huis kan begeleiden.

De behandeling

U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de verpleegafdeling. U hoeft géén nachtkleding mee te nemen. De verpleegkundige brengt u naar de operatiekamer waar de pijnspecialist u behandelt.

Sieraden, make-up en overige zaken
Verwijder uw sieraden, horloge, make-up. Het is belangrijk dat we de natuurlijke kleur van de huid kunnen zien. Laat uw contactlenzen uit. U mag een gehoorapparaat en een bril wel gewoon dragen.

Beleving
We proberen zo goed mogelijk aan te geven wat u kunt verwachten aan ongemak of pijn als u een behandeling krijgt. Toch beleeft ieder mens dat anders en op zijn eigen manier. Vertel het ons als u ergens tegenop ziet of ongerust bent, dan kunnen we daar nog extra rekening mee houden.

Verloop van de handeling:
De behandeling vindt onder röntgendoorlichting plaats. Hierdoor kan de pijnspecialist heel nauwkeurig de plaats bepalen waar de naald ingebracht moet worden. U wordt geprikt met een naald waardoor de pijnspecialist een dun plastic slangetje schuift. Het slangetje gaat naar het inwendige litteken. Meestal gaat dit via het staartbeentje. Hierna spuit de pijnspecialist contrastvloeistof in het slangetje. Het inwendige litteken is nu goed te zien op de röntgenbeelden. Daarna wordt een enzym (hyaluronidase) samen met verdovingsvloeistof en bijnierschorshormoon (langwerkend prednison) ingespoten. Hiermee wordt geprobeerd het litteken losser te maken. De behandeling duurt ongeveer een kwartier.

Deze behandeling kan na verloop van tijd enkele keren worden herhaald. Voor deze behandeling wordt u een paar uur opgenomen op de afdeling.

Bijwerkingen en complicaties

  • Bij ontstekingsremmende medicatie:
    • dit kan bij zowel vrouwen als mannen opvliegers veroorzaken.
    • Bij vrouwen kan de menstruatie korte tijd worden verstoord.
    • Bij diabetici kan gedurende enkele dagen verhoging van de bloedsuiker optreden. Blijft dit aanhouden, dan raden wij u aan contact op te nemen met uw huisarts of diabetesverpleegkundige.
    • In zeldzame gevallen kan er verkleuring van de huid optreden. Dit verdwijnt meestal.
  • Bij de behandeling kan uw ruggenmergvlies worden aangeprikt.
    Hierdoor kunt u hoofdpijn krijgen. De hoofdpijn gaat meestal vanzelf over.
  • Verder kunt u tijdelijk minder kracht of gevoel hebben in uw benen. Dit komt heel weinig voor.
  • Napijn: na de behandeling kunt u napijn hebben. Dit kan een paar dagen tot enkele weken duren. U kunt hiervoor een pijnstiller innemen. Dit kan uw eigen pijnmedicatie zijn of paracetamol volgens de dosering die op de bijsluiter staat.

Na de behandeling

Resultaat van de behandeling
Pas na enkele weken kunnen u en de behandelaar beoordelen of de behandeling goed heeft gewerkt. Het is mogelijk dat u al eerder minder pijn heeft. Soms is een aanvullende behandeling nodig.

Nazorg

Leefregels

  • U kunt de dag na de behandeling uw activiteiten weer hervatten, tenzij de Pijnverpleegkundige/-consulente of pijnspecialist anders met u heeft afgesproken.
  • Het is belangrijk om in beweging te blijven waarbij u overbelasting probeert te vermijden.

Controle:

Na acht weken krijgt u een telefonisch consult met de pijnverpleegkundige/-consulent dan wel pijnspecialist.

 

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met het Centrum voor Pijngeneeskunde. Dit kan van maandag tot en met vrijdag van 8.30 – 11.00 uur en van 13.00 – 16.00 uur via telefoonnummer 088 125 48 18.