Bij Adrz wordt altijd gereanimeerd in het geval van een hartstilstand tenzij u anders met uw arts heeft besproken.
Reanimeren
Reanimeren is een poging tot herstel van de bloedsomloop en de ademhaling indien deze levensbedreigend verstoord zijn. De eigenlijke behandeling heet ‘reanimatie’. Soms gebeurt het bij een ziekte dat het hart plotseling ophoudt met kloppen of dat de ademhaling stopt. Het is belangrijk dat snel met reanimatie wordt begonnen, omdat de hersenen maar korte tijd zonder zuurstof kunnen.
Een reanimatie is een ingrijpende gebeurtenis die slechts een kleine kans van slagen heeft. Soms slaagt de reanimatie gedeeltelijk. Dat wil zeggen dat het hart wel weer gaat kloppen en de ademhaling weer op gang komt, maar dat de patiënt niet meer bij bewustzijn komt. Ook kan het zijn dat een gedeelte van de hersenen door zuurstoftekort niet meer goed functioneert. Een reanimatie heeft daarom niet altijd het gewenste resultaat.
Wel of niet reanimeren?
Niemand wil iemand tegen zijn/haar wil reanimeren. De wens tot wel of niet reanimeren hangt samen met de ernst van uw aandoening, uw toekomstverwachting, uw levensvisie en de kans van slagen van een reanimatie.
Om tot een goed besluit te komen, kan het raadzaam zijn een gesprek aan te gaan met uw behandelend arts, de verpleegkundige en uw familie. Uw behandelend arts kan u vanuit medisch oogpunt meer vertellen over uw situatie. Met verpleegkundigen en familie kunt u bespreken hoe u een goede afweging in uw keuze kunt maken.
Er zijn drie mogelijke keuzes
- U wilt niet gereanimeerd worden
U laat uw behandelend arts weten niet gereanimeerd te willen worden. De behandelend arts zal zich ervan overtuigen dat u de consequenties van dit besluit overziet en uw wens respecteren. - U wilt wel gereanimeerd worden
Wanneer u wel gereanimeerd wilt worden, zal de arts aan uw wens gehoor geven, tenzij uw situatie medisch gezien zo ernstig en uitzichtloos is dat de behandelend arts besluit reanimatie achterwege te laten. - De arts beslist dat reanimatie om medische redenen niet zinvol is
Een arts die besluit dat reanimatie niet zinvol is, moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Dit is wettelijk geregeld. Eén van die voorwaarden is dat hij zijn besluit bespreekt met de patiënt. Indien deze hiertoe niet (meer) in staat is, dient hij dit te bespreken met de wettelijke vertegenwoordiger. Wanneer de arts vanuit zijn eigen deskundigheid inschat dat het schadelijk is voor de patiënt om hem/haar te informeren dan moet hij eerst een collega raadplegen.
Optimale zorg blijft gegarandeerd
Een adem- of hartstilstand hoeft zich natuurlijk niet voor te doen. U blijft verzekerd van optimale zorg en behandeling. Ook als u niet gereanimeerd wilt worden. De meeste patiënten zullen echter het ziekenhuis verlaten zonder hiermee te maken te krijgen.
Contact
Dit onderwerp kan ingrijpend zijn voor u als patiënt, voor uw familie en de betrokken hulpverleners. Het is daarom belangrijk om over wel of niet reanimeren na te denken en dit bespreekbaar te maken.
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u graag een gesprek, dan kunt u bellen naar de afdeling Hartbewaking via 088 125 47 75. De Hartbewaking is 24 uur per dag bereikbaar.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.