Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over rectoscopie en proctoscopie. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Het onderzoek

In de behandelkamer neemt u plaats op de onderzoekstafel. Er wordt een scoop via de anus tot in de dikke darm ingebracht. Zo kan de arts de binnenkant van het laatste gedeelte van de dikke darm bekijken en er achter komen wat de oorzaak van uw klachten is. Het onderzoek is niet prettig, maar als u zich kunt ontspannen, is het meestal niet pijnlijk. Soms wordt een stukje weefsel voor onderzoek weggenomen (biopsie); dit voelt u niet of nauwelijks, het kan wel wat bloeden.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt gemiddeld 15 minuten.

Aandachtspunt

Aambeien

Heeft u last van aambeien, dan kan er in overleg met u besloten worden om er een rubberen bandje om te leggen. Dit kan gedurende enkele dagen een bloederige en slijmerige afscheiding geven en een schrijnend gevoel.

Kleding

Het is voor u en ons gemakkelijk als u makkelijk aan en uit te trekken kleding draagt.

Medicijngebruik

Als u bloedverdunnende medicijnen slikt, moet hiermee, in overleg met uw (huis) arts, enige dagen voor het onderzoek gestopt worden.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de polikliniek Chirurgie via 088 125 42 37. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling: het Verrichtingencentrum/PKOK.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.