Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over rijgeschiktheid bij neurologische aandoeningen. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Autorijden is voor veel mensen belangrijk. Het is onderdeel van uw zelfstandigheid en mobiliteit. Als gevolg van een neurologische aandoening mag u mogelijk (tijdelijk) niet meer autorijden. Deze folder beperkt zich tot privévervoer (klein rijbewijs/ groep 1). Indien u beroepsmatig van een gemotoriseerd vervoersmiddel gebruikmaakt, informeer dan bij uw behandelaar welke termijn bij u van toepassing is. De informatie uit deze folder is gebaseerd op de informatie van het CBR, eisen geschiktheid 2000 van de overheid en informatie van de Nederlandse ZorgAutoriteit geldend op 17 april 2020.

Beroerte (TIA, hersenbloeding, herseninfarct)

Als u geen klachten meer heeft na een TIA of een beroerte, dan bent u na twee weken weer geschikt om een auto te besturen. De CVA-verpleegkundige zal dit met u bespreken tijdens het spreekuur. Als 2 weken na het ontstaan van de TIA of beroerte sprake is van lichamelijke of geestelijke klachten die de rijgeschiktheid negatief beïnvloeden, dan mag u tenminste drie maanden geen auto besturen. Na deze termijn is een specialistisch rapport nodig wat opgesteld is door een onafhankelijk neuroloog of revalidatiearts.

Het kan nodig zijn dat er een rijtest met een deskundige afgenomen wordt om de rijgeschiktheid vast te stellen. Het CBR heeft voor de rijtest een uitvoerig protocol. Haalt u de rijtest? Dan is de maximale geschiktheidstermijn vijf jaar. Na vijf jaar moet u opnieuw een rijtest doen.

Epilepsie

Bij mensen met epilepsie of een epileptische aanval zijn er verschillende factoren die de termijn van ongeschiktheid voor auto rijden beïnvloeden.

Eerste epileptische aanval

  • Na een eerste epileptische aanval bent u in principe gedurende zes maanden ongeschikt om een auto te besturen.
  • Echter, als een hersenfilmpje (EEG) en MRI-scan van de hersenen zonder afwijkingen voor epilepsie zijn, dan mag u na drie maanden weer een auto besturen.
  • Ook als deze aanval duidelijk uitgelokt werd door bepaalde omstandigheden dan kan een beperking van 3 maanden van toepassing zijn (dit zal de specialist met u bespreken).
  • Het kan ook zo zijn dat een epileptische aanval het gevolg is van een bepaalde aandoening/ onderliggende neurologische ziekte. Dan zal een onafhankelijk neuroloog u keuren en een advies uitbrengen aan het CBR. Dit zal minimaal zes maanden zijn, mogelijk langer.
  • Meerdere epileptische aanvallen
  • Als u binnen twee jaar meerdere epileptische aanvallen heeft, dan bent u ongeschikt gedurende een jaar na de laatste aanval. Ongeacht of u medicijnen gebruikt.
  • Uitzonderingen:
  • Sporadische aanvallen: als er meer dan twee jaar tussen de laatste aanval en de voorlaatste aanval zit. Dan kan een beperking van zes maanden na de laatste aanval volstaan.
  • Slaapgebonden aanvallen: als gedurende minimaal een jaar blijkt dat de aanvallen alleen maar tijdens het slapen voorkomen, dan geldt een beperking van de rijgeschiktheid van een jaar na de eerste aanval.
  • Bijzondere aanvallen: als er gedurende drie maanden na de eerste aanval blijkt dat de aanvallen altijd gepaard gaan zonder verlaging van het bewustzijn of geen directe invloed kunnen hebben op het besturen van een auto, dan bestaat er na deze drie maanden geschiktheid voor het besturen van een auto.
  • Verandering van medicijnen tegen epilepsie
  • Als u binnen twee jaar na de laatste aanval medicijnen gaat afbouwen, dan bestaat er tijdens het afbouwen en drie maanden daarna rijongeschiktheid.
  • Als u na twee jaar aanvalsvrijheid gaat afbouwen met medicijnen, dan is er geen beperking van de rijgeschiktheid.
  • Als er tijdens de wijziging of afbouw van medicijnen een aanval voordoet, dan wordt er rijongeschiktheid ingesteld gedurende drie maanden, mits de medicatie direct wordt aangepast. Is dit niet het geval? Dan geldt de reguliere aanvalsvrije periode van één jaar.

Hersentumor

Als er bij u een hersentumor is vastgesteld, dan mag u voorlopig geen auto besturen. We onderscheiden twee vormen van hersentumoren waarbij specifieke regels gelden voor de rijgeschiktheid.

Tumoren die in de hersenen zijn gelegen

Daarmee worden zowel primaire hersentumoren als uitzaaiingen in de hersenen van tumoren elders in het lichaam bedoeld. Als er gedurende drie maanden een stabiel beeld is in het functioneren (waarbij er geen lichamelijke of geestelijke functiestoornissen zijn die de rijgeschiktheid negatief beïnvloeden) dan kunt u geschikt worden verklaard voor een termijn van maximaal drie jaar. De beoordeling van de geschiktheid wordt uitgevoerd door een onafhankelijk neuroloog eventueel aangevuld met een rijtest door het CBR.  Indien de tumor volledig weggehaald is en er geen geregelde specialistische controle meer nodig is, dan kunt u geschikt worden verklaard zonder termijnbeperking. Uiteindelijk neemt het CBR een besluit over uw rijgeschiktheid.

Tumoren buiten de hersenen gelegen

Daarmee wordt bijvoorbeeld een meningeoom bedoeld. Als er gedurende drie maanden een stabiel klinisch beeld is in functioneren waarbij er geen lichamelijke of geestelijke functiestoornissen zijn die de rijgeschiktheid negatief beïnvloeden, dan kunt u geschikt worden verklaard voor een termijn van maximaal vijf jaar. Indien de tumor volledig weggehaald is en er geen geregelde specialistische controle meer nodig is, dan kunt u geschikt worden verklaard zonder termijnbeperking. Als er mogelijk sprake is van functiestoornissen die rijgeschiktheid kunnen beïnvloeden, dan is een rijtest vereist door een deskundige van het CBR. Uiteindelijk neemt het CBR een besluit over uw rijgeschiktheid.

Slaapstoornissen

Narcolepsie

Mensen met narcolepsie kunnen geschikt worden verklaard door het CBR, indien u tenminste twee maanden adequaat behandeld wordt. Dit moet beoordeeld worden door een specialist op het gebied van slaapgerelateerde stoornissen. De geschiktheidstermijn is de eerste keer een jaar. De termijnen gelden vervolgens drie jaar, vijf jaar en daarna voor onbeperkte duur.

OSAS

Mensen met een obstructief slaapapnoesyndroom (OSAS) kunnen geschikt worden verklaard door het CBR op basis van een specialistisch rapport. Hierin staat dat er gedurende minimaal twee opeenvolgende maanden adequate behandeling heeft plaatsgevonden. Een adequate behandeling is een Apneu-Hypopneu-Index van kleiner dan vijftien per uur. Dit specialistisch rapport moet opgesteld worden door een specialist op het gebied van slaapgerelateerde stoornissen.  Bij twijfel kan er een deskundige van het CBR ingeschakeld worden. De geschiktheidstermijn is de eerste keer een jaar, daarna maximaal drie jaar, indien er uit een specialist rapport blijvende adequate behandeling is aangetoond.

Multiple Sclerose

Tijdens een schub is er sprake van rijongeschiktheid. Indien er tussen de schubs door geen sprake is van lichamelijke of geestelijke functiestoornissen die de rijgeschiktheid negatief beïnvloeden, dan is er sprake van geschiktheid voor een termijn van maximaal vijf jaar.

Ziekte van Parkinson

Als er bij mensen met de ziekte van Parkinson het vermoeden bestaat dat er lichamelijke of geestelijke functiestoornissen zijn die een negatieve invloed hebben op de rijgeschiktheid, dan kan er een rijtest plaatsvinden bij het CBR. De maximale geschiktheidstermijn is vijf jaar.

Dementie

Als er sprake is van een (vermoeden van) dementie dan is er een specialistisch rapport vereist door een neuroloog of psychiater of klinisch geriater of specialist ouderengeneeskunde. Dit rapport moet informatie bevatten over de ernst van de dementie. Voor het bepalen van de geschiktheid van mensen met een zeer lichte of lichte dementie kan een rijtest met een deskundige van het CBR plaatsvinden. De geschiktheidstermijn is een jaar. Bij hoge uitzondering kan er bij mensen met een zeer lichte vorm van dementie besloten worden tot een geschiktheid van maximaal drie jaar. Hiervoor is een positieve rijtest aangevuld met een positief neuropsychologisch onderzoek nodig. Het autorijden moet worden beperkt tot privégebruik.

CBR-procedure

Uiteindelijk bepaalt het CBR of u rijgeschikt bent. Dit doet het CBR op basis van informatie die u zelf verstrekt, aangevuld met de informatie van de behandelaar en/of onafhankelijk specialist. Om de CBR-procedure zo vlot mogelijk te doorlopen, kunt u de volgende stappen doorlopen.

Stap 1:

Koop een gezondheidsverklaring bij de gemeente of op www.cbr.nl (kosten in 2020: 37,80 euro).

Stap 2:

Vul deze gezondheidsverklaring in stuur deze in naar het CBR. De voorkeur is om dit digitaal te doen. Dit gaat sneller.

Stap 3:

Als u onderzocht moet worden door een arts, ontvangt u bij dit bericht formulier(en) voor de arts en/of eventuele verwijzingen naar specialist(en). In dit bericht staan ZD-code(s) waarmee de arts uw informatie snel en digitaal kan invullen en naar het CBR kan sturen. Dit heeft de voorkeur en zorgt voor een snellere behandeling van de aanvraag.

Soms kan uw eigen behandelaar de gegevens invullen voor het CBR. Uw behandelaar is hier niet toe verplicht en kan alsnog een keuring adviseren door het CBR.

Stap 4:

Maak een afspraak voor het invullen van het formulier met een neuroloog. Hiervoor kunt u contact opnemen met onze afspraakcentrale 088 125 00 00. Neem een printversie van alle berichten van het CBR en uw identiteitsbewijs mee naar de afspraak.

Stap 5:

De arts en/of specialist(en) onderzoeken u en vullen de formulieren in. Aan dit onderzoek zijn kosten verbonden. Het geldende basistarief is te vinden op de website van de neurologen www.neurologie-zeeland.nl.

Stap 6:

U mag de ingevulde formulieren altijd inzien. Maak of vraag een kopie voor uw eigen administratie. Stuurt de arts uw formulieren niet digitaal naar het CBR? Stuur ze dan zelf terug naar CBR, Gezondheidsverklaring, Postbus 1062, 2280 CB Rijswijk (ZH).

Het keuringsrapport wordt normaliter binnen 14 dagen na de keuring verzonden naar het CBR (wettelijk max. vier weken). U ontvangt binnen vier weken bericht van het CBR. Wilt u voordien het rapport inzien, omdat u eventueel gebruik wil maken van uw blokkeringsrecht,  dan verzoeken we u dit op tijd te laten weten.

Blokkeringsrecht

U heeft het recht het keuringsrapport te blokkeren. Dit houdt in dat u de neuroloog geen toestemming geeft de keuring te verzenden naar het CBR. De neuroloog zal het CBR dan berichten dat de keuring is geblokkeerd. Dit heeft dan uiteraard wel consequenties voor u. Iemand krijgt na blokkering een jaar geen verklaring van geschiktheid. Alleen als iemand een geldig rijbewijs heeft (dus bij een tussentijdse melding) zou het kunnen zijn dat er een vordering gestart moet worden. Gedurende de looptijd van deze procedure is uw rijbewijs ongeldig, hetgeen weer consequenties kan hebben voor de dekking van uw verzekering. Indien u niet verschijnt bij het onderzoek van de vorderingsprocedure, blijft uw rijbewijs ongeldig.

Niet eens met de keuringsuitslag?

Indien u niet tevreden bent met de uitslag van de keuring of de procedure bij het CBR verzoeken wij u zich te wenden tot het CBR. Soms kunt u dan een herkeuring aanvragen, bezwaar maken of een klacht indienen.

Stap 7:

Het CBR beoordeelt al uw informatie en via Mijn CBR ontvangt u bericht. In veel situaties verloopt de beoordeling automatisch en krijgt u snel bericht.

Stap 8:

Als het nodig is verwijst het CBR u door voor een rijtest.

Stap 9:

Als het CBR alle informatie heeft die nodig is, volgt via Mijn CBR het bericht of u rijgeschikt bent en of u uw rijbewijs kunt verlengen. U kunt in Mijn CBR de status van uw aanvraag volgen en uw documenten inzien.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u bellen naar Neurologie via 088 125 00 00. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.