Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u meer informatie over rooming-in op de Kraamafdeling. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Als je baby geboren is, kan het zijn dat de kinderarts je baby een bepaalde tijd wil observeren. De eerste negen dagen na de bevalling kun je in principe je kraambed op de kraamafdeling houden. Is je baby daarna nog opgenomen en wil je zoveel mogelijk bij je baby zijn, dan heet je verblijf na de negende dag ‘rooming-in’.

Rooming-in op de Kraamafdeling

De mogelijkheid om in te roomen op de Kraam- of de Kinderafdeling is afhankelijk van de bedbezetting. AIs er geen plaats is op de Kraam- of Kinderafdeling dan is het mogelijk dat je op een andere afdeling in het ziekenhuis een bed wordt aangeboden.

Je baby kan op de Kraamafdeling blijven voor observatie, maar soms is het beter om je baby over te plaatsen naar de Kinderafdeling. Dat ligt aan de aard van het probleem. Naast observatie kan een medische behandeling nodig zijn. Voor jou als ouder kan dat een ingrijpende ervaring zijn. Dat hoeft niet te betekenen dat je alle zorg uit handen geeft.

Voor jezelf en de baby is het fijn als je een deel van de zorg kan doen. Je aanwezigheid alleen al is belangrijk. Samen met de zorgverleners uit het ziekenhuis werk je zo aan het welzijn van je kindje. We hebben immers hetzelfde belang voor ogen: de beste zorg voor je baby, met respect voor elkaars verantwoordelijkheden. Het is belangrijk om goede afspraken te maken over wie wat doet aan de zorg van je baby.

De verpleegkundige die verantwoordelijk is voor je baby maakt afspraken met je over welke zorg je zelf doet. Zo kan de zorg zoveel mogelijk afgestemd worden op individuele wensen.

Praktische zaken rond rooming-in

  • Als moeder verblijf je in het ziekenhuis. Je partner is de hele dag welkom. Om 22.00 uur sluiten de Kinder- en Kraamafdeling. Je partner verlaat dan het ziekenhuis.
  • Linnengoed en handdoeken mag je van het ziekenhuis gebruiken.
  • Ontbijt, koffie, thee en overige maaltijden krijg je van de medewerker zorgsupport op dezelfde tijden als patiënten. Deze service krijg je tot 28 dagen na de geboorte. Je hoeft hiervoor niet te betalen.
  • Tegen betaling kan je partner een lunch en/of diner bestellen. Hiervoor kun je vooraf een maaltijdbon kopen bij de foodshop in de centrale hal. Een lunch kost € 2,50 en een warme maaltijd €7,50. De lunch is tussen 12.00 uur en 13.00 uur. Geef de bestelling vóór 11.00 uur door aan medewerker zorgsupport.
    De warme maaltijd is tussen 17.00 uur en 18.00 uur. Geef de bestelling vóór 14.30 uur door aan medewerker zorgsupport.
  • Je bent tijdens rooming-in geen patiënt. Artsen en verpleegkundigen doen geen controles, rapportages en visites. Je maakt zelf je bed op.
  • Aansluiting voor telefoon en televisie kun je aanvragen tegen dezelfde tarieven als patiënten.