Een vernauwing van de plasbuis
De plasbuis (urethra) is de buis waardoor de urine vanuit de blaas het lichaam kan verlaten. Bij een vernauwing van de plasbuis is vaak de kracht van urinestraal bij het plassen minder en moet u vaak kleine beetjes plassen met slechte straal en/of nadruppelen. Hierbij kan het voorkomen dat de blaas niet goed leeg komt, waardoor de kans op een urineweginfectie toe neemt.
Een vernauwing van de plasbuis kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld een ontsteking, beschadiging door een trauma of na eerdere urologische ingrepen via de plasbuis. Hierdoor kan littekenweefsel ontstaan waardoor de plasbuis vernauwd raakt.
De dag van de behandeling
Voorbereiding
Het is belangrijk van tevoren aan uw Uroloog te melden wanneer u bloedverdunnende medicatie gebruikt.
De operatie
Via de plasbuis wordt een holle buis ingebracht waardoor de instrumenten kunnen worden ingebracht. Het kijkinstrument wordt ingebracht tot aan de vernauwing, met de instrumenten wordt de vernauwing opgeheven. Na de operatie laat de Uroloog een katheter achter.
Na de operatie
De urine kan in het begin wat bloederig van kleur zijn, schrik hier niet van. De volgende ochtend wordt de katheter verwijderd. U gaat dan weer zelf plassen, in het begin kan dit branderig aanvoelen. Wanneer u zelf geplast heeft controleert de verpleegkundige of er urine is achterbleven in de blaas (residumeting). Dit wordt gedaan door middel van een bladderscan.
Advies voor thuis
- Het is belangrijk dat u goed drinkt, zeker 2 liter per dag.
- De eerste zes weken is bloed in de urine normaal.
- De eerste zes weken mag u niet fietsen, zwaar tillen, zwaar lichamelijk werk of inspanning doen in verband met druk op het wondgebied.
Controle afspraak
U krijgt zes weken na de operatie een afspraak voor controle op de polikliniek urologie. Zorg ervoor dat u dan een volle blaas heeft. U krijgt dan een flowmetrie, een onderzoek om de kracht van de urinestraal te meten.
Complicatie
Zoals bij iedere operatie kunnen er complicaties optreden:
- Infectie of nabloeding
- Na een sachse operatie bestaat de kans dat de vernauwing in de plasbuis terugkomt. Als gevolg van de operatie zal er een litteken in de plasbuis ontstaan. Dit litteken zou op termijn weer kunnen vernauwen.
- Om een nieuwe vernauwing te voorkomen is het soms noodzakelijk de doorgang van de plasbuis door middel van een katheter open te houden. Dit wordt dilateren genoemd. Wanneer dit noodzakelijk is, kunt u dit leren van de continentieverpleegkundige.
Contact opnemen
U neemt contact op als u:
- Aanhoudende (buik)pijn heeft.
- Problemen heeft met het plassen
- Veel bloedverlies heeft uit de plasbuis of grote bloedstolsels uit plast.
- Koorts heeft boven de 38,5°C
In spoedeisende gevallen kunt u ’s avonds en in het weekend contact opnemen via het algemene telefoonnummer van het ziekenhuis (088 125 00 00) of de huisartsenpost in uw regio. Op doordeweekse dagen is de poli Urologie te bereiken van 08:30-17:00 uur via de receptie van het ziekenhuis (088 125 00 00).
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de poli Urologie via 088 125 00 00. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.