Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over de schildwachtklierscintigrafie bij melanoom. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Schildwachtklierprocedure

Als bij iemand een melanoom is geconstateerd, moet niet alleen het melanoom zelf worden verwijderd maar moet de chirurg ook weten of kankercellen al naar de lymfklieren zijn uitgezaaid. De lymfklieren fungeren als een soort filter waarin kankercellen worden opgevangen. Als zich in de lymfklieren kankercellen blijken te bevinden, dan heeft dat gevolgen voor de verdere behandeling.

Doel

Het doel van het onderzoek is het opsporen van de lymfeklier in het lichaam waar het lymfevocht vanuit het melanoom het eerst terechtkomt. Deze klier wordt de schildwachtklier genoemd. Het kan één klier zijn maar het kunnen er ook meerdere zijn. Als er in deze klier(en) geen kankercellen zitten, dan zijn de overige klieren schoon en hoeven deze niet te worden verwijderd.

Techniek van de Schildwachtklierprocedure

Om de schildwachtklier op te sporen wordt gebruikgemaakt van een speciale techniek. Om de schildwachtklier herkenbaar te maken wordt aan beide kanten van het litteken een zeer kleine hoeveelheid radioactieve stof ingespoten. Meteen na de injecties wordt met een gammacamera een serie foto’s gemaakt van het gebied rond het litteken en van de bijbehorende lymfeklieren. De radioactieve stof moet vervolgens twee tot tweeënhalf uur inwerken om goed in de schildwachtklier(en) opgenomen te worden. De schildwachtklier kan dan afgebeeld worden en vervolgens bij de operatie door de chirurg worden opgespoord. De radioactiviteit verdwijnt vrij snel, daarom moet u binnen 24 uur na het inspuiten worden geopereerd

In het ziekenhuis

  • Als u voor de eerste keer naar Adrz komt, kunt u zich bij de receptie in de centrale hal laten inschrijven. Zorg dat u uw zorgpas en identiteitsbewijs (geldig paspoort, rijbewijs of ID-kaart) bij de hand heeft. Uw persoonlijke gegevens worden gevraagd.
  • Uw gegevens komen op stickers te staan. Deze stickers worden gebruikt om uw behandeling administratief te kunnen verwerken. Wij raden u daarom aan om een kwartier voor de afgesproken tijd aanwezig te zijn.
  • Bent u al ingeschreven, maar zijn er veranderingen in uw gegevens, bijvoorbeeld nieuwe ziektekostenverzekeraar of een verhuizing? Geef deze dan altijd door bij de receptie.
  • De identificatieplicht is altijd van toepassing.
  • Meldt u zich vervolgens bij de afdeling Nucleaire geneeskunde in Goes (route 15).

De dag van het onderzoek

Voorbereiding

Voor dit onderzoek zijn geen voorbereidingen nodig. Als u dezelfde dag geopereerd wordt, blijft u nuchter. Wordt u de volgende dag geopereerd dan kunt u normaal eten en drinken.

Kleding

Bij een schildwachtklieronderzoek mogen op het te onderzoeken lichaamsdeel geen metalen voorwerpen zitten. Draag daarom bij voorkeur onder- en bovenkleding zonder metalen delen, zoals haakjes, beugel van de beha, ritssluitingen of drukkers. U hoeft dan minder kledingstukken uit te doen. Laat uw sieraden en waardevolle spullen thuis.

Zwangerschap en borstvoeding

Bent u zwanger of denkt u zwanger te zijn, neem dan contact op met uw behandelend arts. Uw arts kan in overleg met de nucleair geneeskundige beslissen of het onderzoek door kan gaan of uitgesteld kan worden. Geeft u borstvoeding, neem dan voor het onderzoek contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Het onderzoek

Uw afspraak is op de afdeling Nucleaire geneeskunde (route 15) Adrz, ‘s-Gravenpolderseweg 114, 4462 RA Goes.

U komt op een smalle onderzoekstafel te liggen. Aan beide kanten van het litteken wordt een zeer kleine hoeveelheid radioactieve stof ingespoten. U krijgt vier injecties. Meteen na de injecties wordt met een gammacamera een serie foto’s gemaakt van het gebied rond het litteken en van de bijbehorende lymfeklieren. De radioactieve stof moet tweeënhalf uur inwerken. Bent u niet in het ziekenhuis opgenomen dan mag u daarna het ziekenhuis verlaten.

Als u voor het tweede bezoek op de afdeling Nucleaire Geneeskunde komt, worden opnieuw foto’s gemaakt. De gammacamera draait tijdens de opnamen in stapjes om u heen. Aansluitend wordt een CT scan gemaakt met een lage stralingsdosis. De computer combineert de resultaten van de CT-scan met die van de nucleaire beelden zodat men beter kan zien waar precies de radioactieve vloeistof is opgenomen. Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Duur van het onderzoek

Het hele onderzoek duurt, inclusief de wachttijd, ongeveer twee en een half tot drie uur.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar afdeling Nucleaire Geneeskunde via 088 125 52 91.

Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.

Bent u verhinderd? Meld dit dan tenminste 24 uur van tevoren telefonisch bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde via 088 125 52 91. Dit kan van maandag tot en met vrijdag tijdens kantooruren. In uw plaats kunnen we dan een andere patiënt helpen.

Uw afspraak in Goes

Datum:_______________________

Dag: _________________________

Injecties en foto ’s om:_______________ uur

Foto’s om:_________________________ uur