Adrz

Deze folder geeft u informatie over het scleroseren van een cyste. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

U bent door uw behandelend arts doorverwezen voor het scleroseren van een cyste op de afdeling Radiologie van Adrz. Uw behandelend arts heeft met u het doel van het scleroseren van een cyste besproken.

Scleroseren van een cyste

Een cyste is een holte gevuld met vocht. Soms kan deze cyste zo groot zijn, dat deze klachten geeft. Vaak gaat het dan om een cyste in bijvoorbeeld de lever of de nier.

Deze cyste kunnen we dan behandelen door middel van het inspuiten van alcohol waardoor de cyste zal verschrompelen. De behandeling wordt uitgevoerd op de afdeling Radiologie door een radioloog met assistentie van een radiologisch laborant.

Van tevoren melden

Het is belangrijk dat u ruim voordat de behandeling plaatsvindt, contact opneemt met uw behandeld arts en de afdeling Radiologie als u:

  • een antistollingsmiddel (bloedverdunner) gebruikt, zoals sintrom, marcoumar, xarelto, pradaxa, clopidogrel;
  • last heeft van allergieën;
  • zwanger bent of mogelijk zwanger bent.

De dag van de behandeling

Voorbereiding ingreep

Eten en drinken
Bij het scleroseren van een cyste dient u twee uur voorafgaand aan de behandeling nuchter te zijn. Dit wil zeggen niet eten, drinken en/of roken. Ook mag u op de dag van de behandeling geen vette, zwaar verteerbare maaltijden gebruiken.

Medicatie

  • Het gebruik van medicatie met betrekking tot antistolling/bloedverdunning dient afgestemd te worden met uw behandeld arts. Deze medicatie moet mogelijk tijdelijk gestopt worden.
  • Andere medicijnen kunt u op de normale manier en op de normale tijdstippen innemen, tenzij anders met u is afgesproken. Overleg als u twijfelt over het innemen van medicijnen met uw behandelend arts.

Kleding
Trek kleding aan waarin u zich goed kunt bewegen en die u makkelijk uit en aan kunt trekken. Laat uw sieraden en waardevolle spullen thuis.

Opname

Voor deze behandeling wordt u opgenomen in het ziekenhuis. Dit betreft een dagopname. Dit is noodzakelijk voor een juiste voorbereiding en nazorg van de behandeling. Indien u nog niet bent opgenomen ontvangt u hierover bericht van het Opnameplein.

Voorbereiding op verpleegafdeling

De verdere voorbereidingen voor de behandeling worden met u besproken door een verpleegkundige van de verpleegafdeling.

Verloop behandeling

De verpleegkundige brengt u naar de afdeling Radiologie. Voordat de behandeling begint, legt de medewerker van de Radiologie u uit wat er gaat gebeuren. Uiteraard kunt u altijd vragen stellen als u iets niet begrijpt.

Tijdens de behandeling ligt u in verschillende posities. Het is belangrijk dat u stilligt.

De radioloog bepaalt met echografie waar er geprikt zal worden. Hierna wordt de huid gedesinfecteerd en komt u onder steriele doeken te liggen. Ook krijgt u een plaatselijke verdoving. De radioloog prikt de cyste aan en plaatst de drain. Daarna wordt de drain vastgeplakt. Het vocht uit de cyste wordt via de drain verwijderd. Als de cyste leeg is, worden er opnames gemaakt met contrastvloeistof om te kijken of er geen verbinding aanwezig is tussen de cyste en andere organen. Indien dit niet het geval is, wordt de alcohol ingebracht.

Hierna wordt u teruggebracht naar de verpleegafdeling, waar u instructies krijgt van de verpleegkundige om gedurende twee uur elke vijf á tien minuten te wisselen van ligging (buikligging, rugligging enzovoorts).

Daarna komt u terug op de afdeling Radiologie om de alcohol en de drain te verwijderen.

Duur van de behandeling

  • Het eerste deel van de behandeling (inbrengen drain en alcohol) duurt ongeveer dertig minuten.
  • Hierna verblijft u maximaal twee uur op de verpleegafdeling.
  • Het verwijderen van de alcohol en de drain duurt ongeveer vijftien minuten.
  • Na de behandeling verblijft u ter controle nog ongeveer twee uur op de verpleegafdeling voor u naar huis mag.

Na de behandeling

  • Na de behandeling haalt de verpleegkundige u op en brengt u terug naar de verpleegafdeling. De verpleegkundige voert diverse lichamelijke controles bij u uit. Ook krijgt u bedrust. U wordt hierover nader ingelicht door de verpleegkundige.
  • Vermijd de rest van de dag en de volgende dag zwaar lichamelijke inspanning.

Wij adviseren u om na het onderzoek niet zelfstandig deel te nemen aan het verkeer en voor vervoer naar huis te zorgen. Bij een ongeval bent u mogelijk niet verzekerd.

Uw behandelend arts is verantwoordelijk voor het vervolgtraject.

Contact opnemen na onderzoek
Neemt u contact op met uw behandelend arts of huisarts als:

  • het wondje waar de drain heeft gezeten er rood uitziet en pijnlijk aanvoelt;
  • u koorts heeft of hevige pijn krijgt.

Uitslag
Indien nodig wordt er een vervolgafspraak voor u bij uw behandelend arts gepland.

Complicaties

Geen enkel onderzoek/geen enkele behandeling is zonder risico’s. Ernstige complicaties doen zich zelden voor. Complicaties worden door de aanvragend arts en radioloog met u besproken.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de afdeling Radiologie via 088 125 43 60. Neem tenminste 24 uur voor de afspraak contact op met de afdeling Radiologie als u verhinderd bent.

Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.