Sedatie
Sedatie betekent letterlijk het verlagen van het bewustzijn. Sedatie wordt ook wel een “roesje ”genoemd. Sedatie met Midazolam vermindert het bewustzijn zodanig dat u minder angst/last heeft voor een mogelijk onaangenaam onderzoek of behandeling. Daarnaast wordt er vaak ook nog een sterke pijnstiller (Fentanyl) bij gegeven. Dit alles zorgt ervoor dat u het onderzoek of de behandeling beter verdraagt. Het is echter géén narcose. U blijft wel aanspreekbaar tijdens het onderzoek of de behandeling. Bovendien behoudt u belangrijke reflexen zoals ademhalen en slikken en kunt u de aanwijzingen van de arts tijdens het onderzoek of de behandeling opvolgen.
Voorbereidingen
Neem of plan geen belangrijke beslissingen op de dag van het onderzoek of behandeling waarbij uw alertheid belangrijk is want de medicijnen zorgen ervoor dat u minder alert kunt reageren. Regel daarom voorafgaande aan het onderzoek of behandeling iemand, die u weer naar huis kan brengen want u mag op die dag niet niet deelnemen aan het verkeer.
Effect van de sedatie en de pijnstiller
Het effect van de sedatie en de pijnstiller scheelt per persoon. Sommige mensen vallen direct in een lichte slaap terwijl andere mensen alleen beetje versuft zijn. Het belangrijkste is, dat u zich wat meer ontspannen voelt voor het onderzoek of de behandeling. Maar als u regelmatig: drugs, slaap- of rustgevende medicijnen of alcohol gebruikt, kan de sedatie en de sterke pijnstiller minder goed werken.
Wanneer gaat het onderzoek/sedatie niet door
- Als u niet nuchter bent volgens de voorschriften. Dit is zeer belangrijk om te voorkomen dat tijdens de sedatie de inhoud van uw maag niet via uw slokdarm in uw longen terecht komt. Dit kan een longontsteking veroorzaken.
- Als u geen begeleiding naar huis heeft geregeld. Mogelijk kan het onderzoek dan wel doorgaan maar dan zonder de sedatie.
Pre-sedatie screening
(Toetsen/onderzoeken van uw lichamelijke gezondheid om een veilige sedatie/pijnbestrijding te kunnen gegeven).
Om een veilige sedatie/pijnbestrijding te kunnen geven zal uw arts of een verpleegkundige een aantal vragen met u doornemen. Deze vragen worden enkele dagen voorafgaande aan het onderzoek of behandeling op de poli, telefonisch of digitaal met u doorgenomen. Soms wordt dit nog aangevuld met een lichamelijk onderzoek. Tezamen met uw gebruikte medicijnen, krijgt de arts een goed inzicht over uw gezondheid. Dit is belangrijk om u een veilige sedatie/ pijnbestrijding te kunnen geven. Ook zal de arts of verpleegkundige aan u toestemming vragen voor het geven van de sedatie en de sterke pijnstiller. Een ander woord voor toestemming geven is informed consent.
De dag van de behandeling
Voorbereiding
Nuchter zijn
U mag zes uur voor de sedatie nog een beschuit belegt met jam maar zonder boter, kop thee of koffie zonder melk of een glas water gebruiken. Daarna mag u tot twee uur voor het onderzoek alleen nog enkele slokjes water drinken.
Heeft u bijvoorbeeld om 11.00 uur de afspraak voor het onderzoek of behandeling? Dan mag u tot 5.00 uur nog wat eten en tot 9.00 uur nog wat drinken.
Maar als uw behandelend arts of de informatiefolder over uw onderzoek/behandeling aangeeft, dat u een langere tijd van tevoren niet mag eten en drinken: houd u zich aan die tijd van nuchter zijn.
Medicijnen
- Tot twee uur voor het onderzoek mag u uw medicijnen nog met een slokje water innemen.
- “Puffers” inhalatiemedicijnen voor de longen mag u door gebruiken zoals u dit gewend bent.
Sieraden, make-up en overige zaken
Verwijder uw sieraden, horloge, make-up. Het is belangrijk dat we de natuurlijke kleur van de huid kunnen zien. Laat uw contactlenzen uit. U mag uw gehoorapparaat en uw bril wel gewoon dragen mits u er geen last van heeft tijdens het onderzoek of behandeling. Verwijder donkergekleurde nagellak want dit kan van invloed zijn voor het meten van uw zuurstofgehalte in het bloed (saturatie).
Gebruik van C-pap
Als u een C-pap gebruikt, neem deze dan mee naar het ziekenhuis.
Dag van onderzoek of behandeling
Het kan zijn dat u al in het ziekenhuis bent opgenomen of dat u opgenomen wordt in de “dagverpleging”. Bij een dagverpleging verblijft u ongeveer anderhalf à twee uur in het ziekenhuis zodat we u kunnen voorbereiden voor de te geven sedatie/pijnbestrijding, het onderzoek of behandeling kunnen doen en dat u we u nog kort kunnen na-bewaken.
De opname
De verpleegkundige zal met u nog een aantal vragen doornemen. Tevens wordt uw bloeddruk gemeten en krijgt u drie plakkers op uw borst zodat we uw hartslag kunnen meten. Ook krijgt u een knijper op uw vinger, hierdoor wordt uw zuurstofgehalte (saturatie) in het bloed gemeten. Daarnaast krijgt u een infuusnaald in uw onderarm of hand. Via de infuusnaald wordt vlak voor het onderzoek of de behandeling de sedatie en de pijnstiller gegeven. Het toegediende sedatiemiddel en de sterke pijnstiller werken binnen een halve minuut.
De gegeven medicijnen kunnen vlak na het toedienen een licht, duizelig gevoel geven in uw hoofd. Het kan zijn dat u er wat slaperig van wordt maar het doel is vooral dat u zich ontspannen voelt. Door deze medicijnen kunt u oppervlakkig gaan ademhalen; de bloedruk; de hartslag en het bewustzijn kunnen dalen. Daarom worden de bloeddruk, hartslag en het zuurstofgehalte tijdens het onderzoek of de behandeling gecontroleerd. Als het nodig is, vragen we u om eens een diepe zucht te nemen. Soms is extra zuurstof nodig. DE zuurstof wordt via een neusbril gegeven.
Vlak na het onderzoek of de behandeling kan het zijn, dat u sommige gedeeltes van het onderzoek of wat er tegen u gezegd is, niet meer herinnert (retrograde amnesie). Dit is normaal.
Vlak na het onderzoek of de behandeling
Gaat u naar de(uitslaap)kamer. Daar komt u nog even bij en als alle controles (pols, bloeddruk en saturatie) goed zijn, mag u met begeleiding weer naar huis of gaat u terug naar de afdeling. Voor het ontslag wordt de infuusnaald verwijderd.
Hou met de volgende punten rekening na ontslag
Door de Midazolam en de Fentanyl is uw reactievermogen beïnvloed en mogelijk vertraagd. De Midazolam kan nog enige tijd verwardheid, slaperigheid of onhandigheid veroorzaken. Dit is normaal. Het lichaam herstelt zich in zijn eigen tempo. De klachten verdwijnen meestal vanzelf. De Midazolam en de Fentanyl zijn na ongeveer 24 uur wel uit uw lichaam verdwenen.
Volg daarom de eerste 24 uur de onderstaande adviezen op.
- Verricht geen activiteiten waarbij coördinatie of alertheid nodig is, zoals autorijden, fietsen, machines of elektrisch gereedschap bedienen;
- Neem geen belangrijke beslissingen;
- Gebruik geen alcohol of slaapmedicatie want dit kan versterkend werken op de gegeven sedatie.
- Doe het rustig aan.
Complicaties
Ondanks alle voorzorgsmaatregelen zoals goede beoordeling van uw gezondheid vooraf en de bewaking van uw bloeddruk, hartslag, zuurstofgehalte en bewustzijn tijdens de gegeven sedatiemedicijn en pijnstiller kan het toch zo zijn dat het zuurstofgehalte in uw bloed daalt en u zuurstof moet krijgen of dat uw hartslag of uw bewustzijn zo laag wordt dat u een tegenmiddel (antagonist) krijgt waardoor de sedatie opgeheven wordt. Bij een dalende bloeddruk kan het zijn dat u een infuus krijgt. De kans op het verslikken is klein als u nuchter bent volgens de gegeven instructies.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, of als er veranderingen in uw gezondheid optreden tussen het maken van de afspraak en het onderzoek, zoals het krijgen van een pacemaker of het starten met bloedverdunners. Neem dan contact op werkdagen tussen 8.30 en 12.00 uur.
Als u de afdeling niet kunt bereiken kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.