Een maag- en slokdarmfoto wordt ook wel slikfoto genoemd. Door het drinken van contrastmiddel worden de slikactie, slokdarm en eventueel de maag afgebeeld.
Van tevoren melden
Het is belangrijk dat u ruim voordat het onderzoek plaatsvindt contact opneemt met uw behandeld arts en de afdeling Radiologie als u:
- zwanger bent of denkt dat te zijn – het onderzoek wordt alleen uitgevoerd als het strikt noodzakelijk is;
- rolstoel gebonden bent of een tillift nodig heeft om uit de stoel te komen – wij kunnen dan extra tijd inplannen.
De dag van het onderzoek
Voorbereiding
Eten en drinken
Om goede opnamen te kunnen maken is het noodzakelijk dat u nuchter bent en dat de maag leeg is. Om dat te bereiken moet u op de ochtend van het onderzoek nuchter zijn. Dit wil zeggen: niet eten, drinken en roken vanaf 22.00 uur de avond voor het onderzoek. U mag ook geen kauwgom kauwen.
Medicijngebruik
- Uw medicijnen kunt u op de normale manier en tijdstippen innemen, tenzij anders met u is afgesproken. Indien u twijfelt over het innemen van uw medicatie, overleg dan met uw behandelend arts.
- Heeft u een insulinepomp? Schakel deze dan uit (c.q. zet toediening stop) voordat u de onderzoekskamer binnengaat. De röntgenapparatuur kan uw insulinepomp mogelijk verstoren. Direct na het onderzoek kunt u uw insulinepomp weer aanzetten.
Kleding
Voor het onderzoek is het nodig dat u zich gedeeltelijk ontkleedt. Het is prettig wanneer u kleding aan heeft die u gemakkelijk aan en uit kunt trekken. Het is aan te raden een simpel hemd of shirt (zonder steentjes of metaal) mee te nemen om tijdens het onderzoek te dragen. Laat uw sieraden en waardevolle spullen thuis.
Contrastmiddel
Het is niet altijd mogelijk om de organen die onderzocht worden rechtstreeks goed af te beelden op de röntgenfoto’s. Om die reden krijgt u bij dit onderzoek bariumpap te drinken.
Verloop onderzoek
Na aanmelding haalt een medewerker u op uit de wachtkamer. Voordat het onderzoek begint, legt hij/zij u uit wat er gaat gebeuren. Uiteraard kunt u altijd vragen stellen als u iets niet begrijpt.
Tijdens het onderzoek krijgt u een beker met bariumpap. Tijdens het drinken van deze pap worden afbeeldingen in verschillende richtingen gemaakt. Hiervoor moet u met uw lichaam naar rechts of links draaien.
Het onderzoek duurt ongeveer vijftien minuten.
Na het onderzoek
Om obstipatie te voorkomen is het van belang de eerste dagen na het onderzoek veel te drinken. De ontlasting kan tot een aantal dagen na het onderzoek wit van kleur zijn.
Uitslag onderzoek
De uitslag krijgt u van uw behandelend arts.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de afdeling Radiologie via 088 125 43 60. Neem tenminste 24 uur voor de afspraak contact op met de afdeling Radiologie als u verhinderd bent.
Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.