Let op: in de nacht van donderdag 3 april 23.30 uur tot vrijdag 4 april 07.30 uur is MijnAdrz tijdelijk niet beschikbaar door een software update. Hierdoor kunt u niet inloggen op MijnAdrz. Onze excuses voor eventueel ongemak en bedankt voor uw begrip.

Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over SLIT orale immunotherapie op een specifiek allergeen. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Samen met het behandelteam is besloten dat jij/uw kind gaat starten met immunotherapie in de vorm van smelttabletten. In deze folder volgt praktische informatie over hoe nu verder.

Wat is een allergie?

Een allergie is een reactie van het eigen immuunsysteem op stoffen van buitenaf, waarbij het lichaam reageert alsof het schadelijke stoffen zijn. Door contact met de stoffen kunnen verschillende allergische reacties optreden, zoals een loopneus, niezen, benauwdheid, zere/jeukende ogen. De meest bekende allergenen zijn bijvoorbeeld voedingsmiddelen, gras- en boompollen, huisstofmijt en huidschilfers/veren van dieren.

Immunotherapie

De behandeling met immunotherapie kan worden gestart wanneer het onderdrukken van de allergie maximaal is behandeld met medicatie en onvoldoende resultaat geeft. Door de smelttabletten met daarin het specifieke allergeen in te nemen, is het doel het eigen afweersysteem te beïnvloeden waardoor jij/uw kind minder heftig gaat reageren op de allergie. Iedereen reageert anders, het streven is om minstens 50%- 80% van de klachten te reduceren. Om dit te bereiken is een behandelperiode van minimaal drie jaar nodig.

Hoe nu verder?

De kinderarts stuurt een recept voor de tabletten naar de eigen apotheek en door de doktersassistente van de Kinderpoli wordt een afspraak ingepland om het eerste tabletje in te nemen in het ziekenhuis, op de Kinderpoli bij de allergieverpleegkundige. Hiervoor dien(t) jij/uw kind zelf de eigen tabletten van thuis mee te nemen, evenals de desloratidine of levocetrizine. Wanneer jij/uw kind gewend is (bent) om standaard anti-allergie tabletten in te nemen mag dit gewoon doorgaan.

Tijdens de afspraak bij de kinderallergieverpleegkundige wordt het eerste tabletje onder toezicht ingenomen. Hierna mag jij/uw kind twee minuten niet slikken of praten en daarna tien minuten niet eten en drinken. Daarna mag jij/uw kind plaats nemen in de wachtkamer gedurende een half uur.

Een deel van de kinderen ervaart na de inname in de mond klachten van jeuk of prikkeling. Dit is meestal van korte duur en verdwijnt vanzelf, zo niet kan desloratidine of levocetrizine (extra) worden ingenomen. Dit zorgt ervoor dat de klachten afnemen. Een klein deel van de kinderen ondervindt een gevoel van zwelling in de keel. Overleg in dit geval altijd met de kinderpoli.

Dosis vergeten?

Bij het vergeten van een tablet hoeft deze niet te worden ingehaald of extra te worden ingenomen. Wanneer de therapie langer dan twee tot vier weken wordt onderbroken, begint het aftellen naar de drie jaar vanaf die datum van eerste opname opnieuw.

Contactmomenten

Wanneer gestart wordt met de immunotherapie zal in het begin vaker contact plaatsvinden tussen jou/uw kind en de kinderallergieverpleegkundige. Naarmate de behandeling vordert, worden deze contacten afgebouwd en vindt jaarlijks een evaluatie plaats. Het eerste telefonisch contact vindt twee weken na inname plaats, daarna na drie maanden en dan nogmaals na een half jaar. Mocht jij/uw kind eerder contact willen, kunt u mailen naar kindergeneeskunde.longverpleegkundigen@adrz.nl of bellen met de Kinderpoli via de receptie van het ziekenhuis via 088 125 00 00.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u bellen naar de Kinderpoli via 088 125 00 00. Heeft u andere vragen, neem dan contact op met uw behandelend arts.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.