Binnenkort wordt u opgenomen voor een spermatocèlectomie. U heeft in overleg met uw arts besloten uw spermatocèle te laten verwijderen. Deze operatie betreft een ingreep aan het scrotum (balzak).
Wat is een spermatocèle?
Een spermatocèle is een holte gevuld met zaadvocht; sperma. Een spermatocèle is vaak los van de zaadbal te voelen. Er bestaat geen gevaar dat deze kwaadaardig kunnen worden.
Hoe ontstaat een spermatocèle?
Een spermatocèle ontstaat vanuit de bijbal. Het zaadvocht dat in de zaadbal gevormd is, wordt naar de bijbal getransporteerd waar verdere rijping plaatsvindt. Vanuit de bijbal gaat het zaadvocht via de zaadleider richting prostaat. De bijbal bestaat uit talrijke kleine verzamelbuisjes. Soms ontstaat er een verwijding van zo’n buisje omdat het zaadtransport niet goed kan door stromen. De verwijding is klein maar kan groter worden, bijvoorbeeld na een ontsteking of beschadiging, en kan klachten gaan geven.
Een spermatocele gaat meestal niet vanzelf weg. Als ze groter worden kunnen ze hinderlijk worden en klachten veroorzaken.
Diagnose
De diagnose kan eenvoudig gesteld worden door het lichamelijk onderzoek (bekijken en betasten) van de balzak. Het onderzoek levert meestal genoeg informatie op. Soms wordt nog een echografie van de balzak gemaakt. Daarmee wordt het bestaan van een spermatocèle bevestigd.
De dag van de behandeling
Voorbereiding
Het is belangrijk van te voren aan uw uroloog te melden:
- als u onder controle bij de trombosedienst staat of u slikt u regelmatig Marcoumar, Sintrom, Plavix, Persantin, Ascal, Aspirine of sinaspril
- direct na de ingreep moet u navragen bij uw uroloog wanneer u weer met bovenstaande medicijnen mag starten
De operatie
De ingreep wordt in dagbehandeling of tijdens een korte opname gedaan. De uroloog maakt een snede in de balzak. Via deze snede worden de bal en de bijbal geïnspecteerd en de spermatocèle verwijderd. De huidwond wordt met oplosbare hechtingen gesloten.
De ingreep duurt ongeveer 30 minuten.
Na de operatie
De eerste 24 uur na de ingreep is het raadzaam overdag een onderbroek te dragen die steun geeft (geen boxerschort). Hiermee vermindert u de kans op zwelling of ontsteking. Neem de onderbroek mee als u wordt opgenomen.
De verbandgazen waarmee de balzak is verbonden laat u één dag zitten, hierna kunt u het verband verwijderen en mag u weer douchen. U krijgt een afspraak mee voor controle op de polikliniek Urologie.
Advies voor thuis
De eerste week na de ingreep is het verstandig om rustig aan te doen. Zelf voelt u het beste wat u wel of niet kunt. De zwelling rondom de zaadbal verdwijnt geleidelijk uit zichzelf. Na zeven dagen is zwemmen en baden weer toegestaan.
Complicaties
Er bestaat een kans op een bloeduitstorting, overmatige pijn in het wondgebied of een infectie. Een blauwverkleuring van de wond zonder zwelling komt geregeld voor en hoeft geen verdere behandeling.
Na een spermatocèle operatie is het mogelijk dat op den duur een nieuwe spermatocèle ontstaat. De bijbal is verantwoordelijk voor het transport van zaadcellen tussen zaadbal en prostaat. Het is mogelijk dat een operatie aan de bijbal een afsluiting van dit transportsysteem veroorzaakt. Dit zou kunnen resulteren in verminderde vruchtbaarheid. Als u een kinderwens heeft wordt deze ingreep in de regel niet geadviseerd.
Wat moet u doen bij problemen?
In spoedeisende gevallen kunt u ’s avonds en in het weekend contact opnemen via het algemene telefoonnummer van het ziekenhuis (088 125 00 00) of de huisartsenpost in uw regio.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de poli Urologie via de receptie van het ziekenhuis via 088 125 00 00.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.