Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Adrz

Deze folder geeft u informatie over een stereotactisch geleide biopsie van de borst (mamma). Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Stereotactisch geleide biopsie van de borst

Het doel van een stereotactisch geleide biopsie van de borst is het verkrijgen van weefsel om de aard van de afwijking in de borst nader te onderzoeken. Voorafgaand aan de biopsie van de borst krijgt u een plaatselijke verdoving. Het verzamelde weefsel wordt onderzocht in het pathologisch laboratorium.

Van tevoren melden

Het is belangrijk dat u ruim voordat het onderzoek plaatsvindt contact opneemt met uw behandeld arts, nurse practitioner én de afdeling Radiologie als u:

  • een antistollingsmiddel (bloedverdunner) gebruikt
  • een ziekte heeft waarbij de stolling van uw bloed gestoord is
  • zwanger bent of denkt dat te zijn – het onderzoek wordt alleen uitgevoerd als het strikt noodzakelijk is

De dag van het onderzoek

Voorbereiding

Medicijngebruik
Uw medicijnen kunt u op de normale manier en tijdstippen innemen, tenzij anders met u is afgesproken.

Indien u twijfelt over het innemen van uw medicatie, overleg dan met uw behandelend arts. Het gebruik van medicatie met betrekking tot antistolling/bloedverdunning moet u afstemmen met uw behandeld arts. Mogelijk moet u deze stoppen.

Kleding
Voor het onderzoek is het nodig dat u zich gedeeltelijk ontkleedt. Het is prettig wanneer u kleding aan heeft die u gemakkelijk aan en uit kunt trekken. Neem een stevige beha mee voor na het onderzoek. Laat uw sieraden en waardevolle spullen thuis.

Huidverzorgingsproducten
Gebruik voor het onderzoek geen bodylotion, bodymilk of talkpoeder op de borst. Vermijd ook vettige douchegel of doucheolie. Dit kan het verloop van het onderzoek beïnvloeden.

Verloop onderzoek

Voorafgaand aan het onderzoek dient u zich te melden aan de balie van de afdeling Radiologie. Een medewerker haalt u op uit de wachtkamer. Voordat het onderzoek begint, legt de medewerker u uit wat er gaat gebeuren. Uiteraard kunt u altijd vragen stellen als u iets niet begrijpt.

In de onderzoeksruimte komt u op uw buik op de onderzoekstafel te liggen. Tijdens het onderzoek is het van belang dat u goed stil ligt. In de onderzoekstafel zit een opening waar uw borst in wordt gelegd. Om de afwijking in beeld te brengen worden een aantal opnamen gemaakt. Gedurende het gehele onderzoek wordt uw borst gecomprimeerd. Dit komt de kwaliteit van het onderzoek ten goede.

De radioloog bepaalt met behulp van de computer de exacte plaats van het afwijkend weefsel aan de hand van de gemaakte opnamen. De huid wordt gedesinfecteerd en u krijgt een plaatselijke verdoving. De radioloog maakt na inwerken van de verdoving een klein sneetje in de huid zodat de naald ingebracht kan worden. Achtereenvolgens worden er een aantal biopten genomen.

Als er voldoende onderzoeksmateriaal is verzameld, wordt de naald verwijderd. Hierna wordt een metalen clip (marker) geplaatst om de biopsieplaats te markeren. De marker blijft achter in de borst zodat de biopsieplaats altijd terug te vinden is. De naald en de compressieplaat worden verwijderd. De punctieplaats wordt verder verzorgd door de laborant. U krijgt van de laborant instructies over de nazorg mee naar huis.

Een controlemammografie – waarbij de plaats van de marker wordt vastgelegd – vindt plaats na de bovenstaande procedure.

Duur van het onderzoek
De stereotactisch geleide biopsie duurt ongeveer één uur.

Na het onderzoek

  • Het is mogelijk dat u een blauwe plek krijgt waar de huid is aangeprikt.
  • Draag na het onderzoek een stevige beha om onderhuids nabloeden tegen te gaan. Eventueel kunt u met een beha slapen indien dat prettiger voelt.
  • De insteekplaats wordt verbonden met een hechtpleister (laat deze zitten totdat deze er vanzelf afvalt), tampon en een afdekpleister (groot). De grote pleister en de tampon mogen de volgende dag worden verwijderd. In plaats hiervan kunt u de kleine pleister plakken, die u heeft meegekregen, over de hechtpleister.
  • Het beste kunt u de dag van de procedure niet douchen in verband met de hechtpleister.
  • Om de kans op een nabloeding te verkleinen, dient u zwaar lichamelijke inspanning de rest van de dag en de volgende dag te vermijden.
  • De borst kunt u thuis koelen met ijsblokjes of cold-packs om eventuele zwelling en blauwe plekken te verminderen. Daarnaast kan het ook de pijn verminderen. Leg de ijsblokjes of de cold-packs niet direct op uw huid maar leg een washand of handdoek tussen de ijsblokjes of cold-packs en uw huid.
  • Bij pijnklachten kunt u eventueel paracetamol innemen, maar géén medicijnen die aspirine bevatten. Aspirine werkt bloedverdunnend en vergroot de kans op een bloeduitstorting.
  • Bij gebruik van bloedverdunners kunt u deze 24 uur na de punctie weer gebruiken.

Uitslag van het onderzoek
De uitslag krijgt u van uw behandelend arts.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Radiologie via 088 125 43 60. Neem tenminste 24 uur voor de afspraak contact op met de afdeling Radiologie.

Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.