Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over een vasectomie. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Er zijn verschillende manieren om een ongewenste zwangerschap te voorkomen. De meest betrouwbare methoden zijn: anticonceptiepil, het condoom, het spiraaltje en een sterilisatie. Er is een groot verschil tussen de eerstgenoemde methoden en een sterilisatie (vasectomie). Een sterilisatie is in principe onomkeerbaar. Daarom is het alleen verstandig om een sterilisatie te kiezen, wanneer u zeker weet dat u geen kinderen (meer) wilt. De erectie en ejaculatie (zaadlozing) worden niet verstoord. Een sterilisatie is een eenvoudige ingreep en niet van invloed op uw seksuele leven. Sterilisatie is een zeer veilige vorm van anticonceptie.

De dag van de ingreep

U heeft de beslissing genomen om een sterilisatie te laten doen en dit met de huisarts besproken.  Na de verwijzing van de huisarts ontvangt u de afspraak, op deze afspraak vindt de ingreep direct plaats

Vóór de ingreep

Bent u in het verleden geopereerd aan uw balzak, meld dit dan bij het maken van de afspraak. De uroloog onderzoekt u in dit geval eerst om er zeker van te zijn dat de sterilisatie mogelijk is.

Belangrijk

Het is belangrijk om tevoren te melden aan de uroloog dat u bloedverdunnende medicatie gebruikt. Deze moet u mogelijk stoppen, na de ingreep hoort u wanneer deze weer gebruikt mogen worden.

Voorbereiding

Voorafgaande aan de ingreep zijn de volgende voorbereidingen noodzakelijk:

  • De ingreep wordt gedaan onder plaatselijke verdoving. U mag de dag van de ingreep gewoon eten en drinken.
  • Het is noodzakelijk dat u uw balzak scheert.
  • Als u bloedverdunnende medicatie gebruikt wordt deze mogelijk tijdelijk gestopt in overleg met de uroloog.
  • Neem een strakke onderbroek mee. U moet deze tot 24 uur na de ingreep aanhouden.
  • Na de ingreep is het niet verstandig om auto te rijden. Zorg ervoor dat iemand u naar huis brengt.
  • Neem vooraf contact op met uw zorgverzekeraar, omdat de kosten van een sterilisatie niet standaard door elke zorgverzekeraar vergoed worden.

De ingreep

De sterilisatie vindt plaats op de polikliniek Urologie (routenummer 23) in Goes of in Vlissingen op de POK (eerste verdieping). Na het ontkleden van het onderlichaam neemt u plaats op de behandeltafel. Naast de uroloog zijn er twee verpleegkundigen aanwezig. Nadat uw balzak is gedesinfecteerd krijgt u plaatselijke verdoving toegediend. Vervolgens maakt de uroloog op de plaats van de verdoofde huid in principe een sneetje in de balzak. De zaadleiders worden vrijgemaakt en van beide zaadleiders wordt een stukje verwijderd, waarna de uiteinden worden afgebonden. Tot slot wordt het wondje gesloten met een hechting, die na ongeveer een week oplost en dus niet verwijderd hoeft te worden. Tijdens de ingreep kunt u een trekkend gevoel in de liezen voelen. Dit komt doordat de zaadleiders in de liezen lopen. De ingreep duurt ongeveer vijftien minuten.

Na de ingreep

Na de ingreep komt er een gaasje op het wondje dat u zo nodig twee dagen kunt laten zitten. Om een nabloeding te voorkomen kunt u het de rest van de dag beter rustig aandoen en een strakke onderbroek dragen. Een beetje bloed of vochtverlies uit het wondje is heel normaal. De volgende dag mag u weer douchen. Na een week mag u weer in bad en zwemmen.

Als de verdoving is uitgewerkt kan het gebied van de balzak en liezen wat pijnlijk en beurs zijn. Een geringe bloeduitstorting van de balzak en/of basis van de penis is normaal. U kunt het beste paracetamol innemen tegen de pijn; geen aspirine. Normaal gesproken kunt u de volgende dag weer aan het werk. De eerste dagen na de ingreep moet u zware werkzaamheden vermijden. De eerste week mag u niet fietsen, sporten, zwaar tillen en zwemmen. Na een week is beschermde geslachtsgemeenschap weer toegestaan. Ook kan na de sterilisatie een gevoel van stuwing optreden. Dit kan leiden tot pijnlijke sensaties voorafgaand aan de zaadlozing. Dit is zeldzaam en meestal van tijdelijke aard.

Vruchtbaarheid

Het is belangrijk om te weten dat u na de ingreep niet direct onvruchtbaar bent. De eerste maanden na de ingreep komen er bij de zaadlozing nog zaadcellen vrij. Daarom moet u in deze periode een voorbehoedmiddel gebruiken. Na tenminste twintig tot vijfentwintig zaadlozingen, in een periode van drie maanden na de ingreep, zijn de zaadcellen in het zaadvocht meestal verdwenen.

Spermacontrole

Na deze periode wordt het zaadvocht onderzocht. Dit onderzoek is essentieel voor het vaststellen van de onvruchtbaarheid. U krijgt na de ingreep de folder ‘Spermaonderzoek’, een potje en een aanvraagformulier. Het potje moet u, samen met het laboratoriumformulier, binnen twee uur na de zaadlozing inleveren op het laboratorium. In de folder ‘Spermaonderzoek’ staat waar en wanneer u het potje kunt inleveren. Na ongeveer één week kunt u de poli Urologie bellen voor de uitslag.

Als er geen zaadcellen meer zichtbaar zijn dan is de sterilisatie geslaagd en de behandeling klaar. In dat geval kunt u ook stoppen met andere voorbehoedmiddelen. Het kan voorkomen dat u meerdere keren een zaadmonster moet inleveren totdat de uitslag laat zien dat er geen zaadcellen meer zijn.

Belangrijk om te weten

  • Na de ingreep kan er nooit 100% garantie op steriliteit worden gegeven. Er is een uiterst geringe kans dat de uiteinden van de zaadleiders spontaan weer aan elkaar groeien en opnieuw doorgankelijk (vruchtbaar) worden. Ook al liet controle van het zaadmonster zien dat er geen zaadcellen meer aanwezig waren, dan nog is hernieuwde vruchtbaarheid na langere tijd mogelijk. Dit is zeldzaam.
  • Soms is het mogelijk dat in het zaadmonster toch steeds enkele zaadcellen aanwezig blijven. In dat geval kunt u in overleg met uw uroloog opnieuw een sterilisatie laten doen.
  • Een sterilisatie is in principe een definitieve ingreep. Wel kan een sterilisatie door middel van een operatie ongedaan worden gemaakt. Na een hersteloperatie is een succesvolle zwangerschap niet gegarandeerd.
  • De operatieve ingreep heeft geen invloed op het mechanisme en het gevoel bij de zaadlozing. Na de sterilisatie worden de zaadcellen, die nog steeds in de testikels worden gevormd door het lichaam afgebroken. Aan het zaadmonster is met het blote oog niet te zien of iemand gesteriliseerd is. Het zaadmonster bestaat na de sterilisatie met name uit prostaatvocht.
  • Wie van de beide partners zich laat steriliseren is een persoonlijke keuze. Het voordeel van de sterilisatie bij de man is dat het een relatief lichte ingreep is.
  • Sterilisatie geeft geen enkele bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA), zoals aids, gonorroe en syfilis. Als u de kans op een SOA wilt verminderen moet u een condoom gebruiken.

Wat moet u doen bij problemen
Als u aanhoudende pijn of koorts heeft, neem dan contact op met de polikliniek Urologie via de receptie van het ziekenhuis (088 125 00 00). ’s Avonds en in het weekend contact opnemen met de spoedeisende hulp via de receptie van het ziekenhuis (088 125 00 00).

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de poli Urologie via 088 125 00 00. U kunt uw vragen ook aan uw fysiotherapeut. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.