Wat is scheelzien?
Als iemand ergens naar kijkt, staan beide ogen in dezelfde richting. Bij iemand die scheel kijkt, kijkt het ene oog een andere kant op dan het andere oog. Het afwijkende oog kan naar binnen, naar buiten of zelfs naar boven of beneden gericht staan.
Scheelzien ontstaat als de normale ontwikkeling van het kijken met twee ogen is verstoord. Scheelzien bij kinderen kan verschillende oorzaken hebben, zoals erfelijke aanleg. De oorzaak is niet altijd bekend. Het kan noodzakelijk zijn het scheelzien te corrigeren door middel van een operatie zoals hieronder omschreven.
Redenen om scheelzien te corrigeren
- een cosmetisch storende oogstand
- het verkrijgen van een betere samenwerking tussen de ogen
- dubbelzien, wat niet met een bril of oefeningen verholpen kan worden
- een storende scheefstand van het hoofd die gerelateerd is aan een bepaalde afwijkende oogstand
Scheelzien-operatie
Het doel van de operatie is een cosmetisch acceptabele oogstand zonder dubbelzien te creëren met, indien mogelijk, een verbetering van de samenwerking tussen de ogen. Dit wordt gedaan door de oogspieren die aan de buitenkant van de oogbol vastzitten, te verzwakken of versterken door ze te verplaatsen of in te korten. De operatie wordt altijd aan de buitenkant van de oogbol gedaan en niet in het oog. De ogen worden ook niet uit de oogkas gehaald.
Welke spieren geopereerd worden, hangt af van de stand van de ogen en een eventueel eerdere scheelziensoperatie. De operatie wordt onder narcose gedaan en uw kind mag bijna altijd dezelfde dag weer naar huis. Na de operatie zullen de ogen rood, een beetje gezwollen en pijnlijk zijn.
Resultaat
Het definitieve resultaat kan ongeveer drie maanden na de operatie worden beoordeeld. Gedurende de eerste drie maanden zijn er veranderingen mogelijk in de oogstand in verband met de wondgenezing en afname van de zwellingen. Tevens moeten de hersenen zich aanpassen aan de nieuwe oogstand. Het kan nodig zijn om een tweede operatie te doen, wanneer er een over- of ondercorrectie is ontstaan na de operatie.
Voor de operatie
Als de metingen van de orthoptist stabiel zijn, wordt er een afspraak gepland op een gezamenlijk spreekuur waar de oogarts en de orthoptisten aanwezig zijn. Tijdens dit spreekuur wordt besloten welke spieren geopereerd worden en hoeveel millimeter ze verplaatst worden. Op dit spreekuur kunt u ook vragen stellen, die u nog heeft na het lezen van deze folder. Vervolgens wordt uw kind op de wachtlijst geplaatst.
Pre-operatievie vragenlijst
De anesthesist moet goedkeuring geven voor de narcose. U kunt via Mijn Adrz een pre-operatieve vragenlijst invullen. Indien noodzakelijk wordt u daarna nog gebeld. Als de anesthesist zijn goedkeuring geeft voor de narcose, kan de operatie definitief doorgaan.
De assistente van de oogartsen neemt contact met u op en spreekt een operatiedatum af. Ongeveer een week voor de operatie krijgt u een brief thuisgestuurd met de tijd waarop u met uw kind voor de operatie in het ziekenhuis verwacht wordt.
Oogdruppels
Een dag voor de operatie moet het oog of beide ogen gedruppeld worden. Dit is om infecties tegen te gaan. Dit recept stuurt de oogarts digitaal naar uw apotheek.
U druppelt 3 keer per dag 1 druppel in het oog of de ogen van uw kind. Ook na de operatie moet u nog twee weken doorgaan met het druppelen, tenzij de oogarts andere instructies geeft.
De dag van de operatie
Nuchter
Om misselijkheid en braken tijdens of na de operatie zoveel mogelijk te voorkomen is het belangrijk dat uw kind voor de operatie een bepaalde periode niet eet of drinkt (nuchter zijn). Instructies hiervoor krijgt u samen met het tijdstip van de operatie 1 week tevoren opgestuurd.
De operatie
Op de afdeling Dagverpleging krijgt uw kind een drankje en een zetpil Paracetamol ter voorbereiding op de narcose.
Op de operatieafdeling wordt de narcose toegediend door middel van een kapje dat de neus en de mond bedekt of, afhankelijk van de situatie, door een prikje. Het kan soms enige minuten duren voordat uw kind slaapt. Van de operatie zelf merkt uw kind niets.
Het is mogelijk dat één van de ouders meegaat naar de operatieafdeling om aanwezig te zijn bij het onder narcose brengen van uw kind. U en uw kind worden door één van de verpleegkundigen van de dagverpleging naar de operatieafdeling gebracht, waar u speciale kleding aankrijgt. De kleding bestaat uit een disposable jasschort en mutsje en klompen van het ziekenhuis. De verpleegkundige begeleidt u en uw kind tot uw kind slaapt.
Terug op de afdeling Dagverpleging moet u wachten tot de operatie klaar is. De verpleegkundige van de uitslaapkamer roept u als uw kind weer terug is. Dat kan wel 1.5 uur duren. In de periode na de operatie is het fijn voor uw kind als één van de ouders of verzorgers kan blijven.
De verpleegkundige geeft vervolgens aan wanneer u en uw kind naar huis kunnen. U krijgt dan gelijk de afspraak voor de eerste nacontrole mee.
Praktische tips voor de operatie
- Neem een goed wasbare pyjama mee en een stukje speelgoed waar uw kind aan gehecht is. Neem zo nodig de eigen zuigfles mee. Indien uw kind nog flesvoeding krijgt, wilt u die dan zelf meenemen in de fles.
- Na de operatie zijn de ogen vaak erg gevoelig voor (zon)licht. We raden dan ook aan om een zonnebril mee te nemen.
- Broertjes en zusjes mogen niet mee naar het ziekenhuis.
Na de operatie
Na de operatie zijn de oogleden plakkerig door de antibioticazalf in de ogen. Hierdoor is ook het zicht tijdelijk verminderd. Dit is na een dag meestal over. De ogen worden niet afgedekt met een kapje. De ogen zijn rood en de oogleden zijn vaak gezwollen; ze kunnen ook erg tranen, soms met bloed. De hechtingen of het wondje kunnen irriteren, dit geeft een zanderig gevoel in de ogen. De oogbewegingen zijn vaak pijnlijk. Dit herstelt binnen twee tot vier weken. Het herstellen is afhankelijk van het aantal geopereerde spieren en het soort operatie.
Hoe meer spieren er geopereerd zijn, des te langer duurt het herstel. Bij een volgende operatie duurt het herstel vaak wat langer.
Wanneer er echt sprake is van heftige pijn en toenemende roodheid van het oog, dan moet u contact opnemen met de polikliniek oogheelkunde.
Oefenen
Ook is het na de operatie belangrijk dat uw kind oefent om de ogen alle kanten op te bewegen. Hoewel dit pijnlijk kan zijn, moet uw kind dit toch doen om de spieren weer soepel te maken. Dit geeft de minste kans op oogbewegingsbeperkingen. Eventueel ontstaan dubbelzien kan vanzelf verdwijnen.
Nazorg
Leefregels
Na de operatie mag uw kind gedurende twee weken niet zwemmen en niet in de ogen wrijven. Omdat de ogen nog gevoelig zijn, wrijven de kinderen vaak niet in hun ogen. Het is sterk aan te raden om uw kind deze periode niet in de zandbak te laten spelen. Voorkom zo veel mogelijk het verblijf in stoffige ruimten om infecties te voorkomen.
Bij ongeveer tachtig procent van de patiënten is één operatie voldoende om een goed resultaat te krijgen. Bij de overige twintig procent van de patiënten zijn nog één of meerdere operaties noodzakelijk. Een volgende operatie is meestal pas na zes maanden mogelijk. Na de operatie zijn complicaties mogelijk, zoals dubbelzien, een nog steeds storende oogstand, een bewegingsbeperking van een oog of een oogontsteking door infectie.
Als de roodheid of pijn toeneemt, moet u contact opnemen met de poli Oogheelkunde via 088 125 00 00 (kantooruren). Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de huisartsenpost.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de poli Oogheelkunde Operatieplanning te Vlissingen via 088 125 52 18 tijdens kantooruren of stuur een e-mail naar oogheelkunde.optometrie@adrz.nl. Buiten werktijden kunt u bij dringende klachten contact opnemen met uw huisartsenpost.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.